Τετάρτη 17 Μαΐου 2017

Κατατέθηκαν στην Ολομέλεια της Βουλής οι θέσεις της ΚΕΔΕ επί του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου 2018-2021

Να αναλάβουν προσωπικά τις ευθύνες τους όλα τα μέλη των κοινοβουλευτικών κομμάτων και να μην ψηφίσουν τις αντιαναπτυξιακές διατάξεις του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου 2019 -2021, καλεί ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης. 
«Δεν είναι δυνατόν η συμφωνία να γίνει σε βάρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η συμφωνία που έγινε είναι αντιαναπτυξιακή και δημιουργεί ένα ασφυκτικό κλοιό ο οποίος οδηγεί σε μεγαλύτερη ύφεση και στην αύξηση του συγκεντρωτισμού του κράτους», σημειώνει ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ.
«Η Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι καταδικασμένη για τα επόμενα 3-4 χρόνια σε μια αντιαναπτυξιακή λογική. Σε αντίθεση με τις Τοπικές  Αυτοδιοικήσεις των υπολοίπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου τα ποσοστά χρηματοδοτήσεων ξεπερνούν το 8% του ΑΕΠ στην Ελλάδα  σημειώνεται επιπλέον δραματική μείωση των πόρων της κατά 35%.  Καλούμε όλα τα μέλη των κοινοβουλευτικών κομμάτων της Βουλής να αναλάβουν  προσωπικά τις ευθύνες τους κατά την αυριανή ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου και να ζητήσουν την απόσυρση των επίμαχων διατάξεων που καταδικάζουν στην φτωχοποίηση τους πολίτες και στην ύφεση την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Κεντρικό ζήτημα πρέπει να είναι η νομοθέτηση νέων μέτρων με στόχο την τοπική ανάπτυξη, τη μείωση της ανεργίας και την αποκέντρωση του συγκεντρωτικού κράτους», τονίζει ο Γ. Πατούλης και συμπληρώνει ότι «η Αυτοδιοίκηση δεν αντέχει άλλες περικοπές και οι δραματικές επιπτώσεις των μέτρων προκαλούν έντονη δυσαρέσκεια στις τοπικές κοινωνίες. Για το λόγο αυτό οι αιρετοί Πρώτου Βαθμού ενώνουμε τη φωνή μας και βαδίζουμε μαζί με τους συνταξιούχους, τους χαμηλόμισθους, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους άνεργους και όλους όσους πλήττονται, διεκδικώντας την ανατροπή της αδιέξοδης κυβερνητικής πολιτικής που οδηγεί το λαό σε πλήρη φτωχοποίηση».

Κατατέθηκαν στην Ολομέλεια της Βουλής οι θέσεις της ΚΕΔΕ
Οι θέσεις της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, όπως αυτές διαμορφώθηκαν από τη έκτακτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, μετά από εξουσιοδότηση του Γ. Πατούλη κατατέθηκαν από τον Ν. Χιωτάκη μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, χθες Τρίτη 16 Μάιου στην ολομέλεια της Βουλής. Να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ προχώρησε στην εξουσιοδότηση εκπροσώπησής του από τον κ. Χιωτάκη καθώς ο ίδιος, μετά από επίσημη πρόσκληση, έχει σειρά επαφών με αυτοδιοικητικά στελέχη στη Στοκχόλμη. 

Όπως υπογράμμισε ο Ν. Χιωτάκης η Κ.Ε.Δ.Ε. επισημαίνει ότι στο Νομοσχέδιο:
·         Αποδομείται ο Ν. 3852/2010, ο οποίος ορίζει τη χρηματοδότηση της Αυτοδιοίκησης. Στο άρθρο 80Α του νομοσχεδίου, περιορίζεται η οροφή του συνολικού ποσού των επιχορηγήσεων για την Τ.Α. (δήμοι και Περιφέρειες) σε 3,4 δις €. Στο Ν. 3986/2011 το αντίστοιχο ποσό ήταν 5,2 δις €. Η νέα αυτή μείωση ανέρχεται σε 35% σε σχέση με τον προηγούμενο Νόμο.
·         Οι υπολογισμοί είναι πρόχειροι. Οι επιχορηγήσεις του Τακτικού Προϋπολογισμού για τα έτη 2020 και 2021 ξεπερνούν το ποσό που οι ίδιοι ορίζουν (3,469 δις €).
·         Διατηρείται η απαίτηση για εξωπραγματικά πλεονάσματα της ΤΑ. Για το 2017, που δεν προβλέπεται κονδύλι για παρακρατηθέντα, προϋπολογίζεται ότι τα πλεονάσματα των ΟΤΑ θα ξεπεράσουν αυτά που προϋπολογίστηκαν στον Κρατικό Προϋπολογισμό 2016, κατά 87,6%.
·         Μειώνονται κι άλλο οι δαπάνες για επενδύσεις. Στον Ενοποιημένο Προϋπολογισμό προβλέπεται ότι οι χρηματοροές από το Πρόγραμμα Δημοσιών Επενδύσεων τη περίοδο 2015-2021, θα μειωθούν κατά 25%.
·         Καμία κουβέντα για τη νέα γενιά παρακρατηθέντων. Δεν γίνεται λόγος για την απόδοση πόρων που προήλθαν από τη νέα γενιά παρακρατηθέντων της περιόδου 2010-2016, που ξεπερνούν τα 12 δις ευρώ.
·         Αποκλεισμός της ΤΑ από τον πολιτικό σχεδιασμό που την αφορά. Για πολιτικές που θα κληθεί να εφαρμόσει η Τ.Α. (βρεφονηπιακοί σταθμοί, προνοιακά επιδόματα, σχολικά γεύματα κλπ) ή θα μπορούσε αποτελεσματικά να συμμετάσχει(τοπικά επενδυτικά προγράμματα, καταπολέμηση της ανεργίας, υποδομές ενέργειας, υποδομές πρωτογενή τομέα) δεν ζητεί τη γνώμη της.
·         Φορολογούν και τον αέρα που αναπνέουμε αλλά δεν επιστρέφουν τίποτε στις τοπικές κοινωνίες.
·         Προβλέπεται στο Μεσοπρόθεσμο  η αύξηση των αποδοχών των διορισμένων τομεακών γραμματέων, οι οποίες θα είναι μεγαλύτερες κι από αυτές των αιρετών Δημάρχων.
·         Ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις.  Στα έσοδα για πληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων έχουν ενταχθεί μόνο 6 εκατ. € το 2015 και 81 εκατ. € το 2016 και πέραν τούτου τίποτα μέχρι το 2021.


«Τι αλλαγή του Καλλικράτη είναι αυτή που θα προβλέπει ακόμη λιγότερα χρήματα για τους Δήμους, όταν αυτοί θα κληθούν να αναλάβουν περισσότερες αρμοδιότητες κι ευθύνες;» 

Δεν υπάρχουν σχόλια: