Τετάρτη 17 Μαΐου 2017

Ευρεία Σύσκεψη του Αν. Υπουργού ΑΑ&Τα κ. Γιάννη Τσιρώνη, με τους μελισσοκομικούς συλλόγους της χώρας

Συνάντηση είχε χθες στο Υπουργείο ο Αν. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης, με τους μελισσοκομικούς συλλόγους της χώρας, για το περιεχόμενο των δράσεων 3.1 και 3.2 του νέου Εθνικού Προγράμματος Μελισσοκομίας και της Υπουργικής Απόφασης για διάθεση μικρών ποσοτήτων μελιού από παραγωγούς.

Στη συζήτηση συμμετείχαν εκπρόσωποι μελισσοκομικών συλλόγων της χώρας, η Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας (ΟΜΣΕ), η Εθνική  Διεπαγγελματική Οργάνωση Μελιού και λοιπών προϊόντων κυψέλης και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Μελισσοκόμων, Βασιλοτρόφων, παραγωγών βασιλικού πολτού και λοιπών προϊόντων κυψέλης. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο περιεχόμενο της υπό έκδοση εγκυκλίου για τις δράσεις 3.1 (εξοπλισμός για την διευκόλυνση των μετακινήσεων) και 3.2  (οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας) του νέου Προγράμματος και συζητήθηκαν τα κριτήρια των δικαιούχων, οι φορείς υποδοχής των αιτήσεων, ο ρόλος των Κέντρων Μελισσοκομίας, η απλοποίηση της γραφειοκρατικής διαδικασίας και το ζήτημα της αξιολόγησης του προγράμματος μελισσοκομίας. Ακολούθως συζητήθηκαν τα κριτήρια των δικαιούχων της Υπουργικής απόφασης για διάθεση μικρών ποσοτήτων μελιού στο εμπόριο.  
Ο Αν. Υπουργός τόνισε την ανάγκη συνεργασίας του γεωργικού και του μελισσοκομικού κλάδου προκειμένου να μην εμποδίζεται η επικονίαση των φυτών κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας από την χρήση των φυτοφαρμάκων και την ανάγκη ενημέρωσης και εκπαίδευσης για το ρόλο της μελισσοκομίας στην αύξηση της γεωργικής παραγωγής. Επίσης δήλωσε τη πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας να διευκολύνει με θεσμικές παρεμβάσεις το έργο των μελισσοκόμων και δεσμεύτηκε να εξετάσει τις προτάσεις των φορέων για το περιεχόμενο των Υπουργικών αποφάσεων. Τέλος, τόνισε τη σημαντικότητα του δημοκρατικού διαλόγου στη λήψη των αποφάσεων.



Δεν υπάρχουν σχόλια: