Τετάρτη 17 Μαΐου 2017

Σε κοινή πλεύση οι θέσει της η ΠΕΔ Στερεάς για το προωθούμενο πολυνομοσχεδίο του ΥΠ.ΕΣ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Η ανάλυση και η αποτύπωση βελτιωτικών ή νέων προτάσεων επί του προωθούμενου πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση ήταν το κύριο θέμα της πρόσφατης συνεδρίασης του ΔΣ της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας στη Λαμία.


Επί του νομοσχεδίου τοποθετήθηκε ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας και Δήμαρχος Ορχομενού, κ. Λουκάς Υπερήφανος αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Σε καμία περίπτωση θα είμαι αφοριστικός. Αδιαμφισβήτητα το προωθούμενο νομοσχέδιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση εμπεριέχει πολλές διατάξεις, οι οποίες αποτελούν πάγια αιτήματά μας και σίγουρα θα δοθούν καίριες λύσεις.  Ωστόσο, δεν περιλαμβάνονται διατάξεις, στις οποίες είχαμε καταλήξει κατά τη διάρκεια διαβούλευσης με την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου, επί κυρίου Κουρουμπλή. Ορισμένες σημαντικές διατάξεις που κρίνεται απαραίτητο να προστεθούν είναι η σύσταση της Αυτοτελούς Υπηρεσίας Εποπτείας ΟΤΑ, η επίλυση των προβλημάτων σχετικά με την καταστατική θέση των αιρετών, η νομοθετική επίλυση του ζητήματος περί παραχώρησης της απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας στους Δήμους κ.α. Επίσης δεν υπάρχει αναφορά σε φλέγοντα θέματα για την αυτοδιοίκηση όπως είναι:
•   Η νέα γενιά παρακρατηθέντων
•   Η τήρηση του ν. 3852/2010 («Καλλικράτης») για τους ΚΑΠ
•   Η απόδοση των πόρων του Πράσινου Ταμείου και η συμμετοχή της Τ.Α. στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ
Τα θέματα που σας ανέφερα, όπως και πολλά άλλα που περιλαμβάνονταν στο προηγούμενο νομοσχέδιο (σ.σ. πολυνομοσχέδιο «σκούπα» - επί Υπουργίας κ. Κουρουμπλή), δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση θέματα δεύτερης προτεραιότητας και δεδομένου ότι υπάρχει ήδη μια προεργασία και τεκμηρίωση θεωρώ πως θα πρέπει να αποτελέσουν τμήμα της παρούσας πρότασης του Υπουργείου Εσωτερικών».


Στη συνέχεια τον λόγο έλαβαν τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου αναδεικνύοντας κι άλλα σημαντικά ζητήματα, όπως η κατάργηση συγκεκριμένων άρθρων από το νόμο για τις βοσκήσιμες γαίες, η ενσωμάτωση των παρατηρήσεων των ΠΕΔ και της ΚΕΔΕ στον νόμο για την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων, η άρση καταλογισμών αιρετών για νομιμοποιημένες αποφάσεις δαπανών,  κ.α. Μετά την ολοκλήρωση των τοποθετήσεων αποφασίστηκε, κατά πλειοψηφία, η αποστολή των προτεινόμενων διατάξεων στο Υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να ενσωματωθούν στα τελικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί προς ψήφιση, καθώς εκτός των άλλων, σχεδόν στο σύνολό τους, δεν προκαλούν επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό.
Το δεύτερο θέμα της συνεδρίασης αφορούσε στην εσφαλμένη φορολογική μεταχείριση των εξόδων κίνησης των Προέδρων των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων καθώς το κράτος εκλαμβάνει τα χρήματα αυτά ως αποζημίωση (μισθό) και τα φορολογεί με το ισχύον καθεστώς και τις ισχύουσες φορολογικές κλίμακες.
Όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος, κ. Υπερήφανος: «Είναι εντελώς άδικο τα λιγοστά χρήματα που λαμβάνουν οι Πρόεδροι για να καλύψουν τα έξοδα μετακίνησης να θεωρούνται μισθός και να ψαλιδίζονται ακόμη περισσότερο. Με τον τρόπο αυτό οι άνθρωποι αυτοί μοιραία να οδηγούνται στην φτωχοποίηση, επειδή μόνο και μόνο έκαναν το “λάθος” να ασχοληθούν με τα κοινά και να προσφέρουν στον τόπο τους».  Το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας συμφώνησε απόλυτα με την τοποθέτηση του κ. Υπερήφανου κι αποφάσισε ομόφωνα την άμεση ανάδειξη του θέματος σε όλα τα επίπεδα, με την παράλληλη ενεργοποίηση της ΚΕΔΕ.
Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με την ενημέρωση του Δ.Σ. από τον Δήμαρχο Δομοκού, κ. Τζιαχρήστα, ο οποίος προεδρεύει της Θεματικής Επιτροπής Αγροτικής Ανάπτυξης της ΚΕΔΕ, για την πρωτοβουλία που έχει αναληφθεί για την διεκδίκηση της παραχώρησης των περιουσιακών στοιχείων των ανενεργών Αγροτικών Συνεταιρισμών στους Δήμους, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν προς όφελος των πολιτών. «Η αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων των ανενεργών Αγροτικών Συνεταιρισμών μπορεί να βοηθήσει αναπτυξιακά τους Δήμους μας, να είναι επωφελής για τους δημότες μας, ενώ παράλληλα με την κίνηση αυτή θα αποφευχθεί ο κίνδυνος της ολικής τους καταστροφής, λόγω της μη συντήρησης και της εγκατάλειψής τους», τόνισε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Δομοκού. Σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο διατύπωσε τη γνώμη ότι η συγκεκριμένη κίνηση είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και συνεχάρη τον κ. Τζιαχρήστα για την πρωτοβουλία αυτή.


Δεν υπάρχουν σχόλια: