Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017

Το «όνειρο του σκιάχτρου» από τους λιλιπούτειους Ορχομένιους ηθοποιούς «έκλεισε» το τριήμερο των μαθητικών εκδηλώσεων για το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ορχομενού

Ένα αγαπημένο παιδικό παραμύθι, από εκείνα που ο κ. Ευγένιος Τριβιζάς - ο μέγιστος σύγχρονος παιδικός θεατρικός συγγραφέας - έγραψε με περισσή αγάπη για τις παιδικές ψυχές, επέλεξε για να μεταφέρει επί σκηνής η Δνση του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ορχομενού χθες βράδυ στο Πολιτιστικό Κέντρο της πόλης μας και μ` αυτό τον τρόπο να κορυφώσει τις τριήμερες μαθητικές εκδηλώσεις με αφορμή τη φετινή επέτειο των 100 χρόνων λειτουργίας του εμβληματικού σχολείου στο κέντρο του Ορχομενού.





Η συγκίνηση όλων ήταν εμφανής, αφού το να «σηκώνεις στις πλάτες» σου μια ολόκληρη επέτειο, δεν είναι και λίγο, ειδικά, όταν από αυτό το σχολείο έχουν περάσει όλες οι γενιές που μετέπειτα έφτιαξαν τον Ορχομενό που έχουμε σήμερα, από εκεί γαλουχήθηκαν κυρίως οι περισσότεροι επιστήμονες που έβγαλε αυτός ο τόπος, μ` αυτό το σχολείο ταυτίστηκαν μια σειρά από προσωπικότητες και φυσικά «αξέχαστες» φυσιογνωμίες δασκάλων.
 Γι` αυτή την διαδρομή μίλησε σύντομα η Ορχομένια δασκάλα κα Κατερίνα Μονοχάρη εκ μέρους του Συλλόγου Διδασκόντων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ορχομενού.
Αρχικά, την όμορφη αυτή γιορτή είχε χαιρετίσει, ο Ορχομένιος Δντης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ορχομενού κ. Ευθύμιος Μονοχάρης, πρόσωπα που κι` αυτός με τη σειρά του έχει γράψει τη δική του «ιστορία» , σ` αυτό το … ιστορικό σχολείο. Χαιρετισμός, επίσης, εκ μέρους του Δήμου Ορχομενού έκανε ο Πρόεδρος του ΔΣ, Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας και της Αβθμιας Σχολικής Επιτροπής κ. Λάμπρος Ρόδης καθώς και ο κ. Μιχάλης Γιαννιός, Δντης της Αβθμιας Εκπαίδευσης Ν. Βοιωτίας που μας τίμησε με την παρουσία του.
Ας ακούσουμε τι είπε για το ιστορικό μας σχολείο η κα Μονοχάρη…
Κι` ύστερα άνοιξε η αυλαία! Τα νιάτα, η φρεσκάδα τους, η χάρη και το… ταλέντο των μικρών Ορχομένιων πλημμύρησε τη σκηνή του Πολιτιστικού μας κέντρου…


Το έργο του Τριβιζα – με πρωταγωνιστή ένα σκιάχτρο, ένα ομοίωμα ανθρώπου που ζητά να ξεκολλήσει από τη γη και να ξαναστήσει τον εαυτό του όπως τον ονειρεύεται – αποδόθηκε υποδειγματικά από τα παιδιά μας, όπως θα μπορείτε να απολαύσετε και στα παρακάτω χαρακτηριστικά αποσπάσματα…



Δεν ήταν λίγες οι φορές που το χειροκρότημα του κόσμου στάθηκε ικανό να… διακόψει τους λιλιπούτειους ηθοποιούς, χαρακτηριστικό κι` αυτό την υποδειγματικής απόδοσης των ρόλων τους…











Αξίζει να αναφέρουμε ονομαστικά τους πρωταγωνιστές των παραπάνω σκηνών με τη σειρά που καταγράφηκαν στο πρόγραμμα της παράστασης:
Παπαγάλος 1: Ασημίνα Χριστοδούλου
Παπαγάλος 2: Εβελίνα Ραμαντάνη
Παπαγάλος 3: Φάιη Μάρρου
Παπαγάλος 4: Μαριάνθη Ιγγλέζου
Παπαγάλος 5: Κατερίνα Ρεντίφη
Τιτιβούε: Βικτωρία Καράλα
Τερτίπης: Έλενα Τσιώλη
Τσιλιβίθρας: Κωνσταντίνα Ρουμάνη
Πουλί 1: Αριάδνη Τσάπαλη
Πουλί 2: Βάλια Μιχαλοπούλου
Πουλί 3: Βάγια Τσίρκα
Πουλί 4: Παολίνα Σκέμπι
Πουλί 5: Ελένη Μπαστούνη
Σκιάχτρο: Κωνσταντίνος Κραβαρίτης
Κυρ Δίκανος: Δημήτρης Μαυρογόνατος
Μπάρμπα Μπαρούτης: Γιώργος Γκάγκαρης
Κυρ Σφεντόνας: Γιάννης Κόττας
Αρχιδικαστής: Ηλιάνα Μαυρογόνατου
Δικαστής: Δημήτρης Καράλας
Γραμματέας: Γιάννης Παπαδημητρίου
Κατήγορος: Γιάννης Σταυρόπουλος
Δεσμοφύλακας: Άνθιμος Κρόκος
Ένορκος 1: Δημήτρης Σιδεράς
Ένορκος 2: Βασίλης Μεργιάννης
Ένορκος 3: Θανάσης Κατής





Θερμά συγχαρητήρια για την επιμελημένη σκηνοθεσία αξίζουν στην Ορχομένια θεατρολόγο κα Χαρούλα Ψιλοπούλου (σπάνιες αλλά πάντοτε αξιόλογες οι επιλογές της), στην χαρισματική κα Έφη Κρεμμύδα για τα ευφάνταστα σκηνικά της καθώς και στα μέλη του Πολιτιστικού και Παραδοσιακού Συλλόγου Ορχομενού που επιμελήθηκαν τα καλαίσθητα κοστούμια των λιλιπούτειων ηθοποιών. Στον ήχο και στα φώτα ήταν ο (πάντοτε πρόθυμος και εξυπηρετικός) κ. Κώστας Κιαλίος και η ομάδα του, ενώ συνολικά χορηγός της παράστασης ήταν ο Πολιτιστικός και Παραδοσιακός Σύλλογος Ορχομενού.
 

Το ORCHOMENOS PRESS θεωρεί πως τέτοιες επιλογές όχι απλά μας κάνουν να αισιοδοξούμε για το ανθρώπινο δυναμικό αυτού του τόπου, αλλά μας φέρνουν ακόμη πιο μπροστά στις συλλογικές μας ευθύνες για την πρόοδο αυτής της νεολαίας, η οποία φαίνεται πως «διψά» για πρόοδο, για πνευματική καλλιέργεια, που πάντοτε προσφέρεται μέσα από τον πολιτισμό. 
Χίλια Μπράβο σε όλους και τον καθένα χωριστά, στη Δνση του Σχολείου, στο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ορχομενού, στους συντελεστές αυτής της «ιστορικής» παράστασης στην 100ετία του ιστορικού σχολείου της πόλης μας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: