Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017

H Λιβαδειά τίμησε τους 10 απαγχονισθέντες από τους ναζί τον Σεπτέμβριο του 1943

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τους δέκα εκτελεσθέντες Λιβαδείτες, από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, στις 11 Σεπτεμβρίου του 1943, πραγματοποιήθηκαν στην κεντρική πλατεία της πόλης με τη συνεργασία Δήμου, Τοπικής Κοινότητας και Συλλόγου Γυναικών Ζαγαρά, στο συνεδριακό κέντρο καθώς και στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου από τον Μορφωτικό Σύλλογο.

Στην κεντρική πλατεία της πόλης, μπροστά από το μνημείο των πεσόντων, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση παρουσία των Βουλευτών Βοιωτίας Νίκου Θηβαίου |(ΣΥΡΙΖΑ) και Ανδρέα Κουτσούμπα (ΝΔ), της Δημάρχου Γιώτας Πούλου, του θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Γιάννη Ταγκαλέγκα, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων, εκπροσώπων των τοπικών φορέων, εκπροσώπων κομμάτων και συγγενών των πεσόντων.
«Τιμάμε τη μνήμη των 10 συμπολιτών μας που έπεσαν θύματα του ναζισμού και του φασισμού. Είναι υποχρέωση δική μας και όλων των επόμενων γενεών να τους τιμάμε και να μη ξεχνάμε ώστε να μη θρηνήσουμε και πάλι θύματα, ποτέ ξανά φασισμός», σημείωσε μεταξύ άλλων η Δήμαρχος Γ. Πούλου.
«Επέτειος τιμής και μνήμης για τους 10 πατριώτες Λειβαδίτης που οι ναζιστές κρέμασαν στην πλατεία της πόλης. Η θυσία τους παραμένει ένα μόνιμο μεγάλο σύμβολο υπεράσπισης της πατρίδας από το φασισμό και το ναζισμό. Αποτελεί ένα μήνυμα αγώνα και ενότητας», επεσήμανε ο Ν. Θηβαίος.
« Όπως όλες οι πόλεις της Ελλάδας που είναι ένας μαρτυρικός τόπος από τη ναζιστική θηριωδία έτσι και η Λειβαδιά. Ήταν μια σεμνή εκδήλωση μνήμης και ευγνωμοσύνης, εκπλήρωση χρέους, τιμήσαμε τους απαγχονισθέντες Λιβαδείτες,  αθάνατοι», είπε ο Α. Κουτσούμπας.
Ο γ. Ταγκαλέγκας δήλωσε: «Είναι μια ημέρα μνήμης και τιμής, για τα θύματα του ναζισμού, τέτοιες μέρες δυναμώνουν το συναίσθημα μας και μας βοηθούν να αντιμετωπίσουμε τη νέα πραγματικότητα που έχει επέλθει στην κοινωνία»
Ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Βοιωτίας Γιώργος Λιανός είπε σχετικά: «Ως υπερήφανοι Λιβαδείτες τιμούμε σήμερα τη μνήμη των 10 συμπολιτών μας οι οποίοι εκτελέστηκαν από τα ναζιστικά στρατεύματα της Γερμανίας. Η θυσία τους ας αποτελέσει φωτεινό παράδειγμα»
Το μήνυμα όλων ήταν όχι πια φασισμός ενώ την ικανοποίηση επειδή πρώτη φορά κλήθηκαν συγγενείς των θυμάτων στην εκδήλωση εξέφρασε ο Χρήστος Κουντουριώτης
«Μας κάλεσαν μετά από πολύ καιρό σε αυτή την εκδήλωση για τους συγγενείς μας που έπεσαν θύματα του ναζισμού. Μεταξύ των θυμάτων ήταν και ο πατέρας μου, είχαμε την ευκαιρία να αφήσουμε λίγα λουλούδια στην μνήμη τους και να τους τιμήσουμε», είπε ο κ. Κουντουριώτης
«Αθάνατοι, αξέχαστοι, αιωνία τους η μνήμη. Τα όχι και τα μολών λαβέ μας βοήθησαν και θριαμβεύσαμε ως έλληνες», είπε ο Λουκάς Σκόνδρας.
Το απόγευμα, της ίδιας ημέρας στο Συνεδριακό Κέντρο «Χρήστος Παλαιολόγος», σε ειδική εκδήλωση, έγινε η παρουσίαση των ιστορικών γεγονότων από τη Μαρία Σπάτα, προϊσταμένη του τμήματος Ανάπτυξης Περιφέρειας Δ. Ελλάδας και μέλους του Συλλόγου Γυναικών Ζαγαρά.




Την εκδήλωση πλαισίωσε επίσης η Δημοτική Χορωδία Λιβαδειάς  και η ανάγνωση ποιημάτων έγινε από τον Γιάννη Σκληβανιώτη.
Επιμνημόσυνη δέηση τελέσθηκε επίσης με πρωτοβουλία του Μορφωτικού Συλλόγου Λεβαδείας και του Ιερού Ναός Αγίου Νικολάου για τους 10 Λιβαδείτες αλλά και για όλα τα θύματα στην περιοχή της γερμανικής θηριωδίας στις 9, 10 και 11 Σεπτεμβρίου του 1943.
Η καθιερωμένη από τον Μορφωτικό Σύλλογο εκδήλωση τελέστηκε για μια ακόμη χρονιά σε κλίμα συγκίνησης ενώπιον του πυκνού εκκλησιάσματος του Αγίου Νικολάου.
Ιδιαίτερα θερμή υπήρξε η συμπαράσταση της ενορίας για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης και ιδιαίτερα συγκινητική η παρουσία των συγγενών των θυμάτων, αυτών που κουβαλούν με πόνο αυτό το αιματοβαμμένο κομμάτι της ιστορίας της Λιβαδειάς.Πηγή www.viotianet.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: