Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

Συνάντηση εργασίας του Δήμου Λεβαδέων με τους εκπροσώπους της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα

Συνάντηση εργασίας με τη Δήμαρχο Λεβαδέων, κ. Γιώτα Πούλου, τον Πρόεδρο της ΚΕΔΗΛ κ. Θανάση Αλεστά, τους εκπροσώπους της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα (UNHCR) και τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πραγματοποιήθηκε χθές στο Παλιό Δημαρχείο, με θέμα την πορεία και την εξέλιξη της φιλοξενίας προσφύγων σε διαμερίσματα στη Λιβαδειά.


Η Δήμαρχος Λεβαδέων παρουσίασε την πορεία του προγράμματος στέγασης προσφύγων και αιτούντων άσυλο στην πόλη που  υλοποιεί ο δήμος μέσω της Κοινωφελούς του Επιχείρησης (ΚΕΔΗΛ) από τις αρχές Νοεμβρίου 2016, και πλέον εντάσσεται στο πρόγραμμα «ΕSTIA – Στήριξη έκτακτης ανάγκης για την ένταξη και τη στέγαση».
Αναφέρθηκε στις προκλήσεις του προγράμματος, στη προσπάθεια διατήρησης της ισορροπίας ανάμεσα στους δημότες και τους πρόσφυγες, καθώς και στην ανάγκη χρηματοδότησης προγραμμάτων που ενισχύουν την κοινωνική ένταξη και ενσωμάτωση των προσφύγων, την ανάγκη ενίσχυσης των ιατροφαρμακευτικών δαπανών και την ανάγκη για είδη ρουχισμού.
Παράλληλα, η Δήμαρχος ανακοίνωσε τη συμμετοχή του Δήμου Λεβαδέων σε νέο πιλοτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσής (ΔΟΜ) και το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, για την καταγραφή των δεξιοτήτων των προσφύγων και την αξιοποίησή τους.
Ο Αναπληρωτής Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), κ. Giovanni Lepri, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα της Λιβαδειάς, που όπως είπε αποτελεί παράδειγμα καλής πρακτικής. Πρόσθεσε ότι η ειρηνική συνύπαρξη αποτελεί πλούτο και όχι απειλή για τις τοπικές κοινωνίες.
Επισήμανε επίσης ότι η βιωσιμότητα του προγράμματος βασίζεται στη συνεργασία των κρατικών αρχών με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που χρηματοδοτεί τα σχετικά προγράμματα.
Ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας των μελών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Joseph Murran, τόνισε ότι η επίσκεψή τους στη Λιβαδειά,  η παρακολούθηση της υλοποίησης του προγράμματος ESTIA και η μελέτη των επιτευγμάτων και των προκλήσεων που προκύπτουν, ενισχύουν τα συμπεράσματά τους για τον μελλοντικό σχεδιασμό.
Αναγνώρισε το σπουδαίο έργο του Δήμου, της ΚΕΔΗΛ και των εργαζομένων που σε σύντομο  χρονικό διάστημα υλοποίησαν με επιτυχία το πρόγραμμα. Διαπίστωσε ότι η επίλυση των προβλημάτων και γενικά η βιωσιμότητα του προγράμματος δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς χρηματοδότηση.
Τέλος, επισήμανε την  ανάγκη στήριξης και ανταμοιβής της τοπικής κοινωνίας για τον τρόπο υποδοχής και φιλοξενίας των προσφύγων στη Λιβαδειά.
Το πρόγραμμα «ESTIA –Στήριξη έκτακτης ανάγκης για την ένταξη και τη στέγαση» υλοποιείται από την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Λεβαδέων (ΚΕΔΗΛ) με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και με χρηματοδότηση της Πολιτικής Προστασίας και Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ECHO).


Δεν υπάρχουν σχόλια: