Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017

Γ. Πατούλης: «Ενωμένοι Ελλάδα και Κύπρος διεκδικούμε μία ριζική μεταρρύθμιση, με μία ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους πολίτες σε πρωταγωνιστικό ρόλο, όπως επιτάσσει η εθνική μας συνείδηση»

Την πρόθεση της Ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού να συμβάλει, μέσω ανταλλαγής εμπειριών και τεχνογνωσίας, στην αναμόρφωση  του ρόλου της Κυπριακής Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο πολιτικό και διοικητικό σύστημα της Κυπριακής Δημοκρατίας, διατύπωσε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης.
Χαιρετίζοντας τις εργασίες της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Δήμων Κύπρου μετά από πρόσκληση του Προέδρου της, Δημάρχου Λάρνακας κ. Ανδρέα Βύρα, που πραγματοποιείται στη Λευκωσία, εστίασε στη βούληση όλων των Ελλήνων Αιρετών να παράσχουν σε όλα τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε όλα τα FORA τη συστηματική συμπαράστασή τους για την επίλυση του εθνικού ζητήματος της Κύπρου.
Η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δήμων Κύπρου πραγματοποιήθηκε παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη, του Προέδρου της Ένωσης Δήμων Κύπρου και Δημάρχου Λάρνακας Α. Βύρα, του υπουργού Εσωτερικών της Κύπρου Κ. Πετρίδη, του Προέδρου της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου Α. Κιτρομιλίδη, του Πρόεδρου της ΕΝΠΕ Κ. Αγοραστού.
Ο κ. Πατούλης επισήμανε ότι οι τρόποι ενίσχυσης του θεσμού της Αυτοδιοίκησης είναι ένα ζήτημα που απασχολεί την Ελλάδα και την Κύπρο στον ίδιο βαθμό, με δεδομένο ότι ειδικά στη χώρα μας, το συγκεντρωτικό μοντέλο του κράτους απέτυχε. «Διογκώθηκαν τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών και εγκλώβισαν τη χώρα στο τούνελ της κρίσης, με μία μόνιμη εξάρτηση από τους δανειστές της» ανέφερε χαρακτηριστικά.  
Διαπιστώνουμε με ικανοποίηση πως η Κύπρος ξεπερνάει την κρίση και προωθεί με αποφασιστικό τρόπο τα ζωτικά της συμφέροντα, δημιουργώντας ισχυρές συμμαχίες, τόνισε και πρόσθεσε πως τα βασικά ερωτήματα που εύλογα απασχολούν την Κυπριακή Αυτοδιοίκηση είναι τα εξής:
·         Εάν θα προχωρήσει η συνένωση των μικρών Κοινοτήτων ή η δημιουργία Συνδέσμων των Κοινοτήτων

·         Εάν θα προταθεί η συγκρότηση δευτεροβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο επαρχιακό επίπεδο, ώστε να γίνουν άμεσα εκλεγόμενα Επαρχιακά Συμβούλια ή εάν θα διατηρηθούν με τη σημερινή μορφή τους.

·         Ποια ανα–οριοθέτηση αρμοδιοτήτων θα προταθεί, ποιοί πόροι πρέπει να αποκεντρωθούν και ποιές θα πρέπει να είναι οι σχέσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την Κεντρική Διοίκηση και την Επαρχιακή Διοίκηση.

·         Πώς θα προωθηθεί η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

·         Πώς θα βελτιωθούν οι πολιτικές προσωπικού και πώς θα αναβαθμιστεί η καταστατική θέση των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε πως στα παραπάνω κρίσιμα ζητήματα, η ελληνική εμπειρία μπορεί να φανεί χρήσιμη, ωστόσο διευκρίνισε πως οι μεταρρυθμίσεις της τελευταίας 30ετίας δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, καθώς το Κεντρικό Κράτος δεν είχε ποτέ τη βούληση να προχωρήσει σε μια ουσιαστική αποκέντρωση, δεν έδωσε δηλαδή ποτέ στην Αυτοδιοίκηση ουσιαστικές αρμοδιότητες και πόρους.
«Σε αντίθεση με όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, στην Ελλάδα η κεντρική πολιτεία δεν αντιμετώπισε ποτέ ισότιμα το θεσμό της Αυτοδιοίκησης και αντιμετώπιζε το πολιτικό μας προσωπικό σαν να είναι δεύτερης κατηγορίας», σημείωσε.
Ο κ. Πατούλης εστίασε στη σημασία να μπει η χώρα μας σε τροχιά ανάπτυξης  και πρόσθεσε πως για να γίνει εφικτός αυτός ο στόχος απαιτείται η δρομολόγηση μιας ριζικής μεταρρύθμισης στη λειτουργία του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης, που θα στηριχθεί στην αποκέντρωση και την προώθηση της τοπικής ανάπτυξης και απασχόλησης.
Στη συνέχεια της ομιλίας του επισήμανε πως για να είναι αποτελεσματική μία μεταρρύθμιση πρέπει να ληφθούν υπόψιν κάποιοι παράγοντες και στην περίπτωση της Κύπρου αυτοί θα έπρεπε να είναι η ανθρωπογεωγραφία της Νήσου η οποία επιτρέπει μόνο μία ισχυρή Πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Παράλληλα αναφέρθηκε στη σημαντική συμβολή της Ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής όλη την περίοδο της κρίσης, ωστόσο, όπως σημείωσε, για να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των πολιτών απαιτείται η επόμενη διοικητική μεταρρύθμιση να αφορά ολόκληρο το διοικητικό σύστημα της χώρας, σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, με στόχο το Επιτελικό Κράτος και την Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Πατούλης τόνισε πως η ΚΕΔΕ έχει προτείνει αναδόμηση του Κράτους, επανα–οριοθέτηση των αρμοδιοτήτων, που θα συνοδεύεται από τους αντίστοιχους οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους, διεύρυνση της οικονομικής αυτοτέλειας των Δήμων, δημοσιονομική αποκέντρωση, ώστε οι Δήμοι να αποκτήσουν φορολογική εξουσία. Επιπρόσθετα, όπως ανέφερε, δίνεται ιδιαίτερο βάρος στην αξιοποίηση των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014–2020 και ιδιαίτερα των Κοινωνικών Προγραμμάτων που αφορούν την αντιμετώπιση της φτώχειας και  το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αλλά και στο ζήτημα που αφορά στην εποπτεία και τους ελέγχους που πραγματοποιεί το Κράτος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
«Ζητούμε την απλοποίηση των εξωτερικών ελεγκτικών μηχανισμών και είμαστε έτοιμοι να μειώσουμε το ρόλο τους συγκροτώντας δομή εσωτερικού ελέγχου σε κάθε Δήμο και διευρύνοντας τον κοινωνικό έλεγχο» σημείωσε.  
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε πως καμία διοικητική μεταρρύθμιση δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική αν δεν συνοδευτεί από Πρόγραμμα Υποστήριξης της Εφαρμογής του νομοθετικού πλαισίου, με επαρκείς πόρους.

Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ εξέφρασε την ευχή να δοθεί σύντομα λύση στο εθνικό θέμα της Κύπρου τονίζοντας χαρακτηριστικά: « Ελπίζω και εύχομαι την επόμενη φορά που θα έρθω να έχει δοθεί λύση στο εθνικό ζήτημα της Νήσου και να γιορτάσουμε όλοι μαζί σε μία ενωμένη Κύπρο με μία ενιαία Ένωση των Δήμων όλης της Κυπριακής Δημοκρατίας».  

Δεν υπάρχουν σχόλια: