Τρίτη 17 Απριλίου 2018

Το ΣτΕ ενέκρινε επένδυση 1,5 δισ. ευρώ της εταιρίας "Atalanti Hills" με μια υποσημείωση

Του Παναγιώτη Στάθη
Εγκρίθηκε με έναν αστερίσκο από την ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας το Προεδρικό Διάταγμα για επένδυση ύψους 1,5 δισ. ευρώ στη Φθιώτιδα.
Πρόκειται για μια τουριστική επένδυση στην παραθαλάσσια και δασική περιοχή Έξαρχος του Δήμου Λοκρών της Φθιώτιδας, της εταιρίας "Atalanti Hills" η οποία αναμένεται να εξασφαλίσει περισσότερες από 8.800 άμεσες και έμμεσες θέσεις πλήρους απασχόλησης όταν θα λειτουργήσει πλήρως το πεντάστερο ξενοδοχείο συνολικής δυναμικότητας 8.872 κλινών. Η επένδυση θα επιφέρει ετήσια έσοδα τα 14 πρώτα χρόνια ύψους 46 εκατ. ευρώ και σε πλήρη λειτουργία τα ετήσια έσοδά του θα ανέλθουν στα 150 εκατ. ευρώ και μαζί με τις πωλήσεις που θα πραγματοποιούνται θα ανέλθουν  στα 184 εκατ. ευρώ ετησίως. Ακόμη, σύμφωνα με την γνωμοδότηση του ΣτΕ, η επένδυση θα επιφέρει σημαντική ένταση στην εθνική και περιφερειακή οικονομία, στην απασχόληση και στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.
Τεράστια έκταση
Η έκταση ανέρχεται σε 12.351.470 τ.μ., εκ της οποίας έχουν δασικό χαρακτήρα τα 11.910.655 τ.μ. και μη δασικό τα 440.815,61 τ.μ., ενώ διαιρείται σε τρεις θύλακες, το "Νότο", το "Ζέφυρο" και το "Βορρά". Οι εγκαταστάσεις προβλέπεται να περιλαμβάνουν ξενοδοχεία πέντε αστέρων, συνολικής δυναμικότητας 8.872 κλινών. Οι 2.990 κλίνες θα είναι στα ξενοδοχειακά συγκροτήματα και οι 5.882 κλίνες σε 3.306 τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες, που μπορεί να πωληθούν ή να εκμισθωθούν μακροχρόνια. Παράλληλα, προβλέπεται η κατασκευή υβριδικού κέντρου υδροθεραπείας και ομορφιάς (spa), συνεδριακό και εκπαιδευτικό κέντρο και κέντρο γαστριμαργικό, θαλασσοθεραπεία, ιαματικές πηγές, κ.λπ. Επίσης, προβλέπεται η δημιουργία τριών γηπέδων γκολφ διεθνών εγκαταστάσεων των 18 οπών, τα οποία θα καλύψουν 1.703.465 τ.μ. δασικής και μη δασικής έκτασης.
Όρος
Το δικαστήριο βάζει, όμως, έναν όρο για το τελικό "ναι" αφού για να ανάψει οριστικά το "πράσινο φως", ζητά να του σταλεί μέσα σε 15 μέρες η εισήγηση του Κεντρικού Συμβουλίου Διοίκησης που να αποδεικνύει τα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη από την  επένδυση αυτή της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Τον περασμένο Δεκέμβριο το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ είχε διαβιβάσει λόγω της σπουδαιότητας των συνταγματικών θεμάτων που ανέκοπταν την Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την οριοθέτηση της Περιοχής Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης. 
Πηγή http://www.capital.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: