Πέμπτη 5 Μαρτίου 2009

Η πρόταση για τη δημιουργία του "Παραδοσιακού Σπιτιού του Αγίου Σπυρίδωνα"


Σε συνέχεια της ενημέρωσης που σας παράσχουμε σχετικά με τις δημιουργικές προτάσεις που συζητώνται στο Δημότικό Συμβούλιο του Δήμου Ορχομενού, σας παρουσιάζουμε σήμερα την πρόταση που έχει κατατεθεί για δημιουργία ενός τουριστικού προορισμού στο Δημοτικό Διαμέρισμα του Αγίου Σπυρίδωνα που ακούει στο όνομα:
«Το Παραδοσιακό Σπίτι Αγίου Σπυρίδωνα», που θα έδινε ζωή σε ένα από τα πιο όμορφα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου μας, το οποίο γειτνιάζει με το κέντρο του Δήμου Ορχομενού και συνδέεται πολλαπλώς με την επαρχιακή οδό Κάστρου – Ορχομενού – Λιβαδειάς – Δελφών.

Η πρότασή έχει να κάνει με τη ανακατασκευή, συντήρηση, ανακαίνιση, ανάδειξη και ενοικίαση ενός παραδοσιακού κτίσματος που βρίσκεται στην κεντρική οδό του συγκεκριμένου Δημοτικού Διαμερίσματος και ανήκει στην οικογένεια του αείμνηστου Βασίλη Τρωγάδα.

Η εν λόγω ισόγεια πέτρινη κατοικία αποτελείται από τρία, ουσιαστικά κύρια δωμάτια, μια κουζίνα, ένα υπνοδωμάτιο και μια σαλοτραπεζαρία, όπως ήταν η δομή ενός τυπικού παραδοσιακού σπιτιού στις αρχές της περασμένης δεκαετίας στον τόπο μας, ενώ η κύρια είσοδος του σπιτιού επικοινωνεί με διάδρομο με την πίσω πόρτα της αυλής.

Η πολύχρονη, μάλιστα, μη κατοίκισή του, διατήρησε σε μεγάλο βαθμό τον παραδοσιακό του χαρακτήρα και δεν επηρεάστηκε από νεότερες παρεμβάσεις.

Στόχος του Δήμου Ορχομενού είναι να εντάξει την εν λόγω πρόταση στις νέες προτάσεις που θα καταθέσει προς χρηματοδότηση από τα προγράμματα Leader+, καθώς ο Δήμος μας πλέον συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της «ΕΛΙΚΩΝΑΣ ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΑΕ» και δικαιούται χρηματοδοτήσεων ΜΟΝΟ για προτάσεις που αφορούν Δ.Διαμερίσματα του.

Έτσι, θα δημιουργήσουμε στο Δημοτικό αυτό Διαμέρισμα του Δήμου Ορχομενού ένα Λαογραφικό, ουσιαστικά, Μουσείο, ένα θεματικό Μουσείο που είναι και η τάση των μουσειακών χώρων σήμερα...



Δεν υπάρχουν σχόλια: