Τρίτη 19 Μαΐου 2009

Η τέχνη στη δημόσιο χώρο!


Ως μια ακόμη πρωτοβουλία που προάγει τον πολιτισμό αλλά και την κουλτούρα εν γένει στην πόλη του Ορχομενού, το Δημοτικό μας Συμβούλιο αποφάσισε τη διαπραγμάτευση ενός αντίγραφου του διάσημου γλυπτού του Αντόνιου Κανόβα με θέμα τις «Τρεις Χάριτες», το οποίο – εφ` όσον αποκτηθεί – θα τοποθετηθεί στο δημόσιο χώρο της πόλης μας που θα επιλεγεί και πάλι από το ΔΣ.
Ο «επαναπατρισμός» στο Ορχομενό του διάσημου αυτού γλυπτού θα γίνει από την Ρωσία αφού ανήκει στην Συλλογή του Von Leuchtenberg και βρίσκεται στο διάσημο Μουσείο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης. Αποτελεί, δε, ένα από τα δεκαπέντε έργα του μεγάλου Βενετού γλύπτη Αντόνιο Κανόβα, ίσως του τελευταίου που διέδωσε την ιταλική τέχνη πέρα από τα σύνορα της χώρας του.
Το συγκεκριμένο έργο έχει ξεχωριστή σπουδαιότητα για τον Ορχομενό – πέρα από ένα διεθνώς αναγνωρισμένο έργο τέχνης – καθώς όλοι γνωρίζουμε πως οι Τρεις Χάριτες (η Ευφροσύνη, η Αγλαΐα και η Θάλεια) ήταν οι τοπικές θεότητες της πόλης μας κατά την αρχαιότητα.
Για την ιστορία, αξίζει να αναφερθεί πως το έργο αυτό παρήγγειλε στον Κανόβα η πρώτη σύζυγος του Αυτοκράτορα Ναπολέοντα, η Ιωσηφίνα, η οποία πέθανε, όμως, πριν ολοκληρωθεί και αργότερα το έργο το αγόρασε ο γιος της.
Οι τρεις γυναικείες μορφές με τις ρευστές τους κινήσεις, όπως θα δείτε στην φωτογραφία, η κομψότητα και η αρμονία των σωμάτων καθώς και άλλες λεπτομέρειες καθιστούν τις «Τρεις Χάριτες» του Κανόβα, ένα αριστούργημα.

Με αφορμή την εν λόγω πρωτοβουλία του Δήμου Ορχομενού, θέλουμε και τη δική σας άποψη στη νέα ηλεκτρονική δημοσκόπηση που ξεκινάμε σήμερα…

Δεν υπάρχουν σχόλια: