Δευτέρα 25 Μαΐου 2009

Διακόπτει την υδροδότηση της Αθήνας από την Υλίκη η ΕΥΔΑΠ


«Η ΕΥΔΑΠ στο πλαίσιο εφαρμογής του συνολικού διαχειριστικού σχεδίου, για την ορθολογική αξιοποίηση των αποθεμάτων νερού στους ταμιευτήρες της, διακόπτει από σήμερα την άντληση νερού από τη λίμνη της Υλίκης». Αυτό αναφέρει σημερινό Δελτίο Τύπου της επιχείρησης, ενώ στο εξής οι ανάγκες υδροδότησης της Πρωτεύουσας θα καλύπτονται αποκλειστικά από τους ταμιευτήρες Μόρνου και Ευήνου.
Με την ενέργεια αυτή αφενός διατηρούνται τα αποθέματα της Υλίκης σε ασφαλές επίπεδο, αφού η στάθμη της βρίσκεται πλέον κάτω από το σημείο των σημαντικών διαρροών και αφετέρου εξοικονομείται πολύτιμη ηλεκτρική ενέργεια για τις ανάγκες της χώρας, εν όψει μάλιστα της θερινής περιόδου.
Υπενθυμίζεται ότι η ενεργοποίηση της Υλίκης από τον Οκτώβριο του 2007 έως σήμερα, με την άντληση περίπου 300.000 κ.μ. νερού ημερησίως, υπαγορεύθηκε από την ανάγκη ορθολογικής διαχείρισης των συνολικών αποθεμάτων νερού, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να αντιμετωπίσει η Πρωτεύουσα τον κίνδυνο της λειψυδρίας. Μετά τη θετική εξέλιξη της τρέχουσας υδρολογικής περιόδου και τη δημιουργία ικανοποιητικών αποθεμάτων στους ταμιευτήρες Μόρνου και Ευήνου η ΕΥΔΑΠ σταματά την άντληση από την Υλίκη, η οποία - σημειωτέον -επιβαρύνει οικονομικά υπέρμετρα την Εταιρεία, λόγω της μεγάλης κατανάλωσης ενέργειας, γεγονός που την καθιστά τον δεύτερο σε μέγεθος πελάτη της ΔΕΗ.
Η ΕΥΔΑΠ θα παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή την εξέλιξη της κατανάλωσης και των αποθεμάτων νερού και θα είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη να επανεντάξει την Υλίκη στο υδροδοτικό σύστημα, εφόσον τούτο καταστεί αναγκαίο από τις εξελίξεις στο υδατικό ισοζύγιο της Πρωτεύουσας, καταλήγει το Δελτίο Τύπου της ΕΥΔΑΠ

Δεν υπάρχουν σχόλια: