Τετάρτη 20 Μαΐου 2009

«Καλοκαίρι στην πόλη»... η εναλλακτική «κατασκήνωση» του «Ελληνικού Κόσμου»!


Τα παιδιά περιμένουν με ανυπομονησία το καλοκαίρι, ακόμα κι αν βρίσκονται στην Αθήνα, γιατί το «Καλοκαίρι στην πόλη», η εναλλακτική «κατασκήνωση» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», τους κρατάει συντροφιά. Για δέκατη συνεχή χρονιά, το πρόγραμμα που έζησαν και αγάπησαν χιλιάδες παιδιά, ξεκινάει τον Ιούνιο, καθιστώντας τον «Ελληνικό Κόσμο» αγαπημένο προορισμό των παιδιών και αυτό το καλοκαίρι. Το τμήμα Μουσειοπαιδαγωγών του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» σχεδίασε το δέκατο σε σειρά πρόγραμμα γνώσης και δημιουργίας «Καλοκαίρι στην πόλη» (http://summer.hellenic-cosmos.gr/), που απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 5 έως 12 ετών, διαρκεί δέκα ημέρες και πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις του «Ελληνικού Κόσμου».

Φέτος, πρώτη φορά, το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο θεματικές ενότητες, με διαφορετικές δραστηριότητες καθεμία, προσφέροντας στα παιδιά και τους γονείς τη δυνατότητα να επιλέξουν μία από τις δύο ή και τις δύο! Οι δύο θεματικές ενότητες του προγράμματος, που θα εναλλάσσονται στα 5 δεκαήμερα που πρόκειται να διεξαχθούν, είναι: «Ζωγραφίζοντας το μέλλον με χρώματα του χθες» και «Παρελθόν και παρόν “παίζουν” στο δικό μας παιχνίδι».
Στο «Καλοκαίρι στην πόλη», για δύο εβδομάδες, από Δευτέρα έως και Παρασκευή (χωρίς τα Σαββατοκύριακα), τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να βρεθούν σε μία εναλλακτική κατασκήνωση στους χώρους του «Ελληνικού Κόσμου». Από νωρίς το πρωί έως το απόγευμα, οι μικροί κατασκηνωτές συμμετέχουν σε δραστηριότητες και παιχνίδια που συνθέτουν ένα πολυθεματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Εντός του «Eλληνικού Kόσμου» τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν τις προβολές Εικονικής Πραγματικότητας και τις εκθέσεις του και παράλληλα να ασχοληθούν με θέματα που ανταποκρίνονται στα ενδιαφέροντα και στις δυνατότητες κάθε ηλικιακής ομάδας, όπως:

· μυθολογία
· μουσική / θέατρο
· διατροφή και μαγειρική
· περιβάλλον
· ελληνική παράδοση και ιστορία
· μαθηματικά
· αστρονομία
· ένδυμα
· κόσμημα
· κουκλοθέατρο


Στη θεματική ενότητα «Ζωγραφίζοντας το μέλλον με χρώματα του χθες» οι μικροί κατασκηνωτές θα βοηθήσουν τον ταλαντούχο Λαυρέντιο Χρωματιστό στην προετοιμασία των νέων του έργων. Με φαντασία και διάθεση για περιπέτεια, θα γεμίσουν την παλέτα τους και θα «ζωγραφίσουν το μέλλον με χρώματα του χθες», σε έναν «πολυδιάστατο» καμβά!

Οι συμμετέχοντες στη θεματική ενότητα «Παρελθόν και παρόν “παίζουν” στο δικό μας παιχνίδι» θα πραγματοποιήσουν ένα ταξίδι στο χώρο και το χρόνο, χτίζοντας μια φανταστική χώρα και δοκιμάζοντας μια βόλτα στα απρόβλεπτα μονοπάτια της! Θα χρησιμοποιήσουν την έμπνευσή τους για να δημιουργήσουν ένα τρισδιάστατο επιτραπέζιο παιχνίδι, όπου με... φαντασία, κέφι και δημιουργικότητα θα ετοιμάσουν ερωτήσεις γνώσεων και δοκιμασίες για όσους τολμηρούς θελήσουν να «μπουν» και να διασχίσουν τη χώρα τους!
Στο φετινό «Καλοκαίρι στην πόλη» τα παιδιά, για να εμπνευστούν και να βοηθήσουν τον καλλιτέχνη Λαυρέντιο Χρωματιστό ή για να ετοιμάσουν το δικό τους παιχνίδι, θα περάσουν από μια σειρά δοκιμασίες και δραστηριότητες:
· Θα ανακαλύψουν τα πιο σύγχρονα συστήματα ψηφιακής τεχνολογίας και θα ταξιδέψουν στο μαγικό κόσμο της Εικονικής Πραγματικότητας.
· Θα γνωρίσουν παραδοσιακά και κινητικά παιχνίδια της γειτονιάς που τείνουν να εκλείψουν.
· Θα αγαπήσουν τη «γη μας», που «είναι το σπίτι μας», και θα μάθουν να εξοικονομούν ενέργεια, να ξαναχρησιμοποιούν και να ανακυκλώνουν αντικείμενα της καθημερινής ζωής!
· Θα γίνουν μάγειρες και θα ακολουθήσουν μία συνταγή για κάθε «νόστιμη» μέρα της ζωής!
· Θα συναντηθούν στην Αρχαία Αγορά της Αθήνας και θα συμμετάσχουν στις δημοκρατικές διαδικασίες της!
· Θα ακολουθήσουν τα χνάρια της ποιητικής δημιουργίας και θα ταξιδέψουν στα μονοπάτια της μουσικής και του θεάτρου.
· Θα πραγματοποιήσουν ανασκαφές φέρνοντας στο φως μυστικά χαμένα στους αιώνες!
· Θα «ταξιδέψουν» με την τριακόντορο, πιστό αντίγραφο ενός αρχαίου ελληνικού καραβιού σε φυσικό μέγεθος!

Τέλος, τα παιδιά, αφού περάσουν από όλες τις δοκιμασίες κι επιτύχουν το στόχο τους, θα ολοκληρώσουν το δεκαήμερό τους με μια μεγάλη γιορτή με τους γονείς τους. Στη γιορτή, οι γονείς παρακολουθούν διάφορα «δρώμενα» που έχουν ετοιμάσει τα παιδιά κατά τις δέκα δημιουργικές ημέρες τους στον «Ελληνικό Κόσμο». Φεύγοντας, όλα τα παιδιά παίρνουν ένα δίπλωμα και ένα αναμνηστικό dvd με φωτογραφίες και βίντεο με τα ίδια εν δράσει!

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ «ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ»:

Tα δεκαήμερα κατά τα οποία θα πραγματοποιηθεί φέτος το πρόγραμμα «Kαλοκαίρι στην πόλη», είναι τα εξής:
15/06/09 – 26/06/09 – Τηλεφωνικός Κωδικός: 0651
Α’ δεκαήμερο, 1ο Θέμα: Ζωγραφίζοντας το μέλλον με χρώματα του χθες

29/06/09 – 10/07/09 - Τηλεφωνικός Κωδικός: 0652
Β’ δεκαήμερο, 2ο Θέμα: Παρελθόν και παρόν «παίζουν» στο δικό μας παιχνίδι

13/07/09 – 24/07/09 - Τηλεφωνικός Κωδικός: 0653
Γ’ δεκαήμερο, 1ο Θέμα: Ζωγραφίζοντας το μέλλον με χρώματα του χθες

27/07/09 – 7/08/09 - Τηλεφωνικός Κωδικός: 0654
Δ’ δεκαήμερο, 2ο Θέμα: Παρελθόν και παρόν «παίζουν» στο δικό μας παιχνίδι

24/08/09 – 4/09/09 - Τηλεφωνικός Κωδικός: 0655
Ε’ δεκαήμερο, 1ο Θέμα: Ζωγραφίζοντας το μέλλον με χρώματα του χθες


Κόστος
Το κόστος συμμετοχής σε κάθε δεκαήμερο είναι 320 ευρώ ανά άτομο και περιλαμβάνει:
· συμμετοχή σε όλες τις δραστηριότητες του εκπαιδευτικού προγράμματος
· πρόγευμα
· μεσημεριανό γεύμα

Εκπτώσεις
Ισχύουν ειδικές εκπτώσεις για:
- ομαδικές συμμετοχές παιδιών από οργανισμούς, εταιρείες, συλλόγους κ.ά.
- συγγενείς
- τα μέλη της παιδικής λέσχης «Τα ΙΜΕάκια»
- τα μέλη της παιδικής λέσχης των «Ερευνητών»

«Καλοκαίρι στην πόλη», Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» http://summer.hellenic-cosmos.gr/Για επιπλέον πληροφορίες μπορείτε να καλέσετε στο τηλέφωνο 212 254 0000, κωδικός 0650. Για κρατήσεις θέσεων καλέστε στο 212 254 0000, ακολουθήστε τις πληροφορίες του τηλεφωνικού κέντρου και, ανάλογα με το δεκαήμερο που έχετε επιλέξει, πληκτρολογήστε τον αντίστοιχο κωδικό. Μπορείτε επίσης να καλείτε απευθείας, χρησιμοποιώντας τον κωδικό του δεκαημέρου που έχετε επιλέξει: π.χ. για το πρώτο δεκαήμερο, καλέστε στο 212 254 0651.

Δεν υπάρχουν σχόλια: