Πέμπτη 25 Ιουνίου 2009

B. Tόγιας: «Η επανένταξη είναι η οριστική λύση»


Δήλωση του Βουλευτή Βοιωτίας του ΠΑΣΟΚ για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών: «Το 1987 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στα πλαίσια μιας προσπάθειας ευαισθητοποίησης της παγκόσμιας κοινότητας για το θέμα των ναρκωτικών αλλά και μεγαλύτερης δημοσιοποίησης του προβλήματος και των συνεπειών του, καθιέρωσε της 26η Ιουνίου ως παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών και της παράνομης διακίνησής τους.
Έχουν περάσει πάνω από 20 χρόνια από τότε και οι αριθμοί αποτυπώνουν μια πραγματικότητα αδυσώπητη. Σχεδόν κάθε μέρα ένα άνθρωπος πεθαίνει από ναρκωτικά. Παράλληλα, σύμφωνα με τον παραδοσιακό ψυχιατρικό κανόνα, για να ανιχνευθεί ο συνολικός αριθμός χρηστών σε μία χώρα, θα πρέπει να πολλαπλασιασθεί ο καθημερινός αριθμός νεκρών τοξικομανών επί χίλια: Το αποτέλεσμα αυτού του απλού πολλαπλασιασμού είναι ανατριχιαστικό, αφού οι τοξικομανείς στην Ελλάδα ανέρχονται πλέον σε πάνω από 300.000 συμπολίτες μας.
Καλό θα είναι όμως μιλώντας για εξαρτήσεις να μην ξεχνούμε ότι ο καπνός, το αλκοόλ ή τα ψυχοτρόπα φάρμακα συγκροτούν νόμιμες πολυεθνικές εταιρείες παραγωγής τοξικοεξαρτημένων ατόμων. Επιπλέον, στις ημέρες μας, έρχονται να προστεθούν εξαρτημένοι από τον τζόγο ή τη συνεχή χρήση του Διαδικτύου (Internet). Διαπιστώνουμε λοιπόν και μία «νόμιμη τοξικομανία».
Η κατασταλτική πολιτική είναι η πολιτική του φόβου και του τρόμου. Αυτή η πολιτική απέτυχε οικτρά. Η βίαιη καταστολή και η κοινωνική περιθωριοποίηση απλώς διογκώνουν το πρόβλημα. Αντιθέτως, η κοινωνική αλληλεγγύη αποτελεί τον θεμελιώδη λίθο όλων των συλλογικών προσπαθειών. Η στήριξη δομών που βοηθούν στην επίλυση του προβλήματος, πολλές εκ των οποίων υπολειτουργούν ή βρίσκονται σε πλήρη εγκατάλειψη, όπως αυτές του ΟΚΑΝΑ στην Βοιωτία αλλά και η στήριξη των θεραπευτικών κοινοτήτων που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την κοινωνική επανένταξη των πρώην χρηστών θα πρέπει να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα.
Το 80% των χρηστών στην Ελλάδα είναι άνεργοι ή περιστασιακά εργαζόμενοι. Η κατάρτιση και η εκπαίδευση των πρώην χρηστών και η κοινωνική τους επαναδραστηριοποίηση μέσω της εύρεσης εργασίας, διότι μόνο τότε μπορούμε να μιλάμε για πλήρη κοινωνική επανένταξη, είναι η οριστική λύση.
Aπαιτούνται τολμηρές πολιτικές πρωτοβουλίες αλλά και η εγρήγορση όλων μας»

Δεν υπάρχουν σχόλια: