Πέμπτη 23 Ιουλίου 2009

Ενισχύσεις 250 εκατ. ευρώ σε ελεύθερους επαγγελματίες


Τις αμέσως επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες του κοινοτικού προγράμματος παροχής επιδοτήσεων στους επιστήμονες - ελεύθερους επαγγελματίες για επενδύσεις που θα κάνουν σε σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό. Το πρόγραμμα θα αφορά γιατρούς, οδοντιάτρους, μηχανικούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους, λογιστές και οικονομικούς συμβούλους. Οι λεπτομέρειες για την οριστικοποίησή του συζητήθηκαν σήμερα κατά τη διάρκεια συνάντησης του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννη Παπαθανασίου με εκπροσώπους των ελεύθερων επαγγελματιών.


Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Παπαθανασίου, ανέφερε μεταξύ άλλων πως προβλέπεται μεγαλύτερη ενίσχυση για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες.
Το πρόγραμμα, που χρηματοδοτείται μέσω του ΕΣΠΑ, έχει συνολικό προϋπολογισμό 250 εκατ. ευρώ και θα επιδοτεί μέχρι 80% την επένδυση των νέων ελεύθερων επαγγελματιών που έχουν κάνει έναρξη επαγγέλματος την τελευταία πενταετία, ενώ για τους παλαιότερους (που ασκούν πάνω από πέντε χρόνια το επάγγελμα) η επιδότηση θα ανέρχεται στο 50% της υποβαλλόμενης επενδυτικής πρότασης. Ωστόσο, θα υπάρχουν και ανώτατα όρια στο ποσό της επιδότησης για κάθε κατηγορία επαγγελματία. Ετσι, για τους γιατρούς και τους οδοντιάτρους θα προβλέπεται επιδότηση έως 20.000 ευρώ, για τους μηχανικούς έως 8.000 ευρώ και για τους δικηγόρους, συμβολαιογράφους, λογιστές και οικονομικούς συμβούλους έως 5.000 ευρώ.
Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών διευκρίνισε ακόμη πως οι προτάσεις των ενδιαφερόμενων για την ένταξή τους στο πρόγραμμα θα γίνεται μέσω Διαδικτύου, ενώ με ηλεκτρονικό τρόπο θα γίνεται και η αξιολόγηση και η ενημέρωση του επαγγελματία.
Το πρόγραμμα θα προβλέπει και προϋποθέσεις για την ένταξη σε αυτό. Καταρχήν ο επιδοτούμενος να είναι ελεύθερος επαγγελματίας και να μην έχει σχέση εξαρτημένης εργασίας, να ξεπερνά ένα κατώτατο όριο ακαθάριστων εσόδων που θα τεθεί και θα αφορά μόνο τους παλαιούς επαγγελματίες (πάνω από πέντε χρόνια), ενώ θα προβλέπει ευνοϊκότερη αντιμετώπιση για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, καθώς και τους επαγγελματίες που κατοικούν σε νησιά με πληθυσμό μικρότερο των 3.100 κατοίκων και σε ορεινές περιοχές.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: