Τετάρτη 15 Ιουλίου 2009

Ρε παιδιά μήπως έχετε μπερδέψει τα σώβρακα με τις γραβάτες;


Με αφορμή όλα όσα (εντυπωσιακά !) έγιναν χθες το μεσημέρι εντός της αίθουσας του ΔΣ του Επιμελητηρίου Βοιωτίας κατά την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας ανάμεσα στην Ελληνική Εταιρία Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) και το Επιμελητήριο Βοιωτίας που αφορά την έναρξη της 1ης Σειράς του Μεταπτυχιακού Προγράμματος στη Διοίκηση Επιχειρήσεων της ΕΕΔΕ (που θα υλοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του Επιμελητηρίου στη Λιβαδειά με ημερομηνία έναρξης την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου του 2009), δημοσιεύουμε το στιγμιότυπο κατά το οποίο ο επικεφαλής της ΔΗ.ΚΕ.ΒΕ κ. Χρήστος Αναγνώστου και το μέλος του ΔΣ κ. Γιάννης Κόλλιας (οι οποίοι εκπροσωπούν το ΚΚΕ) – ως ένδειξη διαμαρτυρίας σε μια ειλημμένη απόφαση του ΔΣ (κατόπιν εορτής επί το λαϊκότερον… ) – ύψωσαν ένα πανό με τη φράση «Η μόρφωση δεν είναι εμπόρευμα – Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία», για να προσθέσουμε εμείς ως λεζάντα: «Ρε παιδιά μήπως έχετε μπερδέψει τα σώβρακα με τις γραβάτες;»
Γιατί;
Πρώτον επειδή μιλάμε ουσιαστικά για μια καθυστερημένη αντίδραση καθώς η απόφαση του ΔΣ (έστω και μόλις με την συμμετοχή του 1/3 όπως υπαινίχθηκαν) έχει ληφθεί προ καιρού, επομένως η κίνηση αυτή είχε ως κύριο και μοναδικό στόχο τις εντυπώσεις!
Δεύτερον επειδή η ΕΕΔΕ (ένα σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με ξεκάθαρη αποστολή την συμβολή στην ανάπτυξη και προώθηση της εφαρμογής των σύγχρονων αρχών, μεθόδων και τεχνικών του Management σε κάθε συλλογική προσπάθεια τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημοσίου τομέα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και την ανάδειξη της σημαντικότητας του ρόλου των ασκούντων διοίκηση) πραγματοποιεί αυτά τα εκπαιδευτικά προγράμματα σε περισσότερες από 18 πόλεις ανά την Ελλάδα και από τα τμήματα του έχουν αποφοιτήσει περισσότερα από 3000 στελέχη τα οποία ήδη κάνουν επιτυχημένη καριέρα στον χώρο των επιχειρήσεων. Μόνο, όμως, στη Λιβαδειά «σηκώσαμε τα άρματα»! Δεν είναι αστείο;
Τρίτον επειδή το Μεταπτυχιακό αυτό δεν είναι «υποχρεωτικό», δεν προσφέρεται ασφαλώς ΔΩΡΕΑΝ όπως κανένα Μεταπτυχιακό – ακόμη και από τα Δημόσια Οικονομικά Πανεπιστήμια – και απευθύνεται σε στελέχη επιχειρήσεων που επιθυμούν να εμπλουτίσουν το βιογραφικό τους προκειμένου να σταθούν στον ανταγωνισμό. Είναι, δηλαδή, όπλο στα χέρια των εργαζομένων που – επειδή δεν ξέρουμε η ΔΗ.ΚΕ.ΒΕ σε ποια φανταστική κοινωνία ζει – εάν δεν έχουν μεταπτυχιακό τίτλο συνήθως κρίνονται ως «ελλιπής» από τους εργοδότες τους! Να μη πούμε ότι τους πληρώνουν ως «εργάτες» χωρίς μεταπτυχιακό τίτλο!
Τέταρτον επειδή οι εκπρόσωποι της ΔΗ.ΚΕ.ΒΕ – που προφανώς δεν ένιωσαν την ανάγκη να «επιμορφωθούν» (τι ανάγκη άλλωστε έχει ένας μπακάλης στην Στρατηγού Ιωάννου, λέμε τώρα) έστω και επί πληρωμή – δεν ρώτησαν αυτούς που «αναγκάστηκαν», αν θέλετε, να το κάνουν και οι οποίοι αφιέρωσαν τα Παρασκευοσαββατοκύριακά τους πάνω κάτω στην Αθήνα - και όχι έξω από την πόρτα τους όπως δίνεται η δυνατότητα τώρα με την ΕΕΔΕ - προκειμένου να αποκτήσουν το χρήσιμο γι` αυτούς – και όχι για τον ΑΣΕΠ – τίτλο του MBA. Δηλαδή του τίτλου Master of Business Administration (MBA), για συνεννοούμαστε, όπερ σημαίνει (γι` αυτούς που μπορούν να καταλάβουν τη γλώσσα των Επιχειρήσεων) του Προγράμματος στη Διοίκηση Επιχειρήσεων.
Και Πέμπτον και βασικότερο επειδή τα Επιμελητήρια είναι υποχρεωτικές, αυτοτελείς και ανεξάρτητες ενώσεις φυσικών και νομικών προσώπων, που ασκούν εμπορική δραστηριότητα σε μια ορισμένη περιφέρεια, συνιστούν Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) και τελούν υπό την διαχειριστική εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης, ως προς τη νομιμότητα των πράξεών τους, στο πλαίσιο της παρεχομένης σε αυτά αυτοτέλειας. Τα Επιμελητήρια έχουν εδραιώσει μια διαρκή συνεργασία με την πολιτεία, την τοπική αυτοδιοίκηση και τους άλλους φορείς της χώρας, με στόχο την οικονομική ανάπτυξη. Στο πλαίσιο αυτό συνεχίζουν να αποτελούν βασικό σύμβουλο της εκάστοτε κυβέρνησης, σε θέματα εμπορίου, βιομηχανίας και γενικότερα αναπτυξιακής πολιτικής, αποστολή η οποία προσδιορίζεται τόσο από το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, όσο και από μια επιτυχημένη πρακτική πολλών δεκαετιών. Επομένως ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Συνδικαλιστικά Όργανα, ούτε Εργατικά Κέντρα, επομένως ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ εκφραστές των «δικαιωμάτων εργαζομένων» αλλά των «δικαιωμάτων εργοδοτών».
Ίσως εδώ κολλάει ιδανικότερα η λεζάντα μας «Ρε παιδιά μήπως έχετε μπερδέψει τα σώβρακα με τις γραβάτες;»
Το Orchomenos – Press είναι η πρώτη φορά που παίρνει τόσο ξεκάθαρη θέση προκειμένου να «κατακρίνει» (εάν και δεν είμαστε κριτές των πάντων όπως άλλοι χρήστες των blogs που έχουν αναχθεί προ καιρού με προμετωπίδα το «δικαίωμα των πολιτών να λένε ελεύθερα» (και ανώνυμα πάντα) τη γνώμη τους ρίχνοντας λάσπη και όποιον πάρει ο Χάρος… και η διάθεση του blogger) ένα τετελεσμένο γεγονός, όμως, ήταν άκαιρη, υποκριτική και φτηνή, δεν βρίσκουμε άλλες λέξεις, η αντίδραση της ΔΗ.ΚΕ.ΒΕ. με το πρόσχημα της υποστήριξης των δικαιωμάτων των λαϊκών στρωμάτων (… «σε λίγο τα παιδιά των φτωχών ανθρώπων δεν θα μπορούν όχι απλά να σπουδάσουν αλλά ούτε και να περάσουν την λεγόμενη μέση εκπαίδευση σήμερα») όπως χαρακτηριστικά τόνισαν ενώπιων του «φασίστα» Παναγιώτη Αγνιάδη, όπως μάλλον μονολογούσαν από μέσα τους.
Δυστυχώς είμαστε «αναγκασμένοι» απ` αυτά που είδαμε στον τοπικό Τύπου και ακούσαμε στο ραδιόφωνο και στα δελτία ειδήσεων να επαναλάβουμε το ερώτημα: «Ρε παιδιά μήπως έχετε μπερδέψει τα σώβρακα με τις γραβάτες;»... που λέει και ο λαός ή
τα "λαϊκά στρώματα" τέλος πάντων... που λέει και το ΚΚΕ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: