Παρασκευή 17 Ιουλίου 2009

H εκδρομή του Τροφώνιου Ωδείου στην Πράγα


Το ΤΡΟΦΩΝΙΟ ΩΔΕΙΟ διοργάνωσε για τρίτη συνεχή χρονιά εκδρομή στο εξωτερικό για μαθητές - καθηγητές γονείς και φίλους . Η φετινή εκδρομή πραγματοποιήθηκε από 1 - 9 Ιουλίου στην Πράγα και τη Βενετία με ενδιάμεσες στάσεις στη Βερόνα, το Ίνσμπρουγκ και το Μόναχο (ταξιδιωτικό γραφείο Παπαχαραλάμπους).


Αναφερόμαστε σύντομα σε μερικές ενδιαφέρουσες μουσικές στιγμές της εκδρομής:
Ξεκινάμε με τη Βερόνα την πόλη του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας που ήταν και η πρώτη μας στάση . Στη Βερόνα εκτός από την επίσκεψη μας στο σπίτι της Ιουλιέτας και την μικρή περιήγηση στα σοκάκια της μας δόθηκε η ευκαιρία να θαυμάσουμε την Αρένα, δηλαδή το αρχαίο ρωμαϊκό θέατρο όπου γίνεται το ξακουστό φεστιβάλ όπερας (Arena di Verona - opera Festival) και να πάρουμε μια μικρή γεύση από τις προετοιμασίες και από τα γιγάντια σκηνικά που ήταν απ’ έξω από την Αρένα και που ήταν έτοιμα να στηθούν για το ανέβασμα της Άιντα του Verdi που είχε πρεμιέρα την επόμενη μέρα.
Στη δεύτερη στάση στο Ίνσμπρουγκ μας περίμενε ένα όμορφο μουσικό πρωινό . Η μικρή περιήγησή μας στη πόλη, συνοδευόταν από την φιλαρμονική ορχήστρα της πόλης . Επισκεφτήκαμε τον καθεδρικό ναό του Αγίου Ιακώβου και είχαμε την τύχη να ακούσουμε έργα Μπαχ από το εκκλησιαστικό όργανο του ναού που την μέρα εκείνη λόγω κάποιας ενθρόνισης επισκόπου είχε οργανίστα που έπαιζε όλη μέρα…
Τρίτη στάση για τρεις μέρες στην παραμυθένια Πράγα. Ο ενθουσιασμός ήταν μεγάλος από μικρούς και μεγάλους γι’ αυτό που αντικρίσαμε . Η πόλη με τα αρχιτεκτονικά αριστουργήματά της και την πλούσια ιστορία της ήταν μαγική και ταυτόχρονα μιά πόλη γεμάτη μουσική . Σχεδόν σε όλους τους δρόμους και τις πλατείες έπαιζαν μουσική...
Παντού συναντούσες αφίσες και σε κάθε δρόμο μοιράζονταν διαφημιστικά έντυπα για κοντσέρτα που γίνονταν σε όλες τις εκκλησίες της πόλης.
Ένα τέτοιο κοντσέρτο παρακολουθήσαμε και εμείς στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου . Ακούσαμε βιολί από τον Vladimir Frank και εκκλησιαστικό όργανο από τον Josef Popelka σε έργα Χέντελ, Μπαχ, Κορέλλι, Μότσαρτ, Μπετόβεν . Επίσης παρακολουθήσαμε και ένα δεύτερο κοντσέρτο στο Municipal House (μια υπέροχη αίθουσα συναυλιών) . Η “Prague music Chamber Orchestra” έπαιξε με απόλυτη αρτιότητα και εξαιρετική ερμηνεία έργα των Μότσαρτ, Χέντελ, Πάχελμπελ, Βιβάλντι.
Η επίσκεψή μας στο μουσείο του Σμέτανα που βρισκόταν δίπλα στη γέφυρα του Καρόλου ήταν μια αποκάλυψη .Ένα όμορφο, μικρό και συμπαθητικό μουσείο που είχες και τη δυνατότητα να ακούσεις ηχογραφημένα μερικά από τα έργα του συνθέτη.
Εντυπωσιακή επίσης ήταν η παράσταση τους που παρακολουθήσαμε από το μαύρο θέατρο «Τα Φανταστικά Η Αλίκη στη χώρα των Θαυμάτων» το ίδιο και η μουσική επένδυση του έργου με την συναρπαστική σύγχρονη μουσική του Petr Hapka , τη κλασική μουσική του B.Smetana και τους "Σλαβόνικους χορούς " του A.Dvorak .
Τελευταία στάση στη Βενετία μοναδική πόλη στον κόσμο , πόλη των καναλιών με τις γραφικές γόνδολες και γενέτειρα του σπουδαίου συνθέτη της μπαρόκ εποχής Α.Vivaldi. Eίδαμε το σπίτι που γεννήθηκε καί έζησε καθώς και την εκκλησία που βαπτίστηκε.
Στην πλατεία του Αγίου Μάρκου εκτός των άλλων απολαύσαμε μια εκπληκτική ορχήστρα στο ξακουστό καφέ Floreal αποτελούμενη από βιρτουόζους μουσικούς στο βιολί, κοντραμπάσο, φλάουτο, κλαρινέτο, πιάνο και ακορντεόν που ερμήνευσαν με εξαιρετική αρτιότητα και ευαισθησία γνωστά έργα των Μότσαρτ, Βιβάλντι, Σοστακόβιτς, Στράους κ.α.
Περισσότερα:
http://trofonio-odeio.blogspot.com


ΥΓ. Ευχαριστούμε την κα Παναγιώτα Καρακούση για την αποστολή του υλικού!

Δεν υπάρχουν σχόλια: