Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

Στην υποψηφιότητα Περγαντά επικεντρώνεται ο περιφερειακός Τύπος σύμφωνα με το ΔΙΑΒΗΜΑ



Στο Nομάρχη Βοιωτίας Κλέαρχο Περγαντά ο οποίος έχει ήδη κάνει γνωστό το ενδιαφέρον του να διεκδικήσει την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχουν στραφεί τα βλέμματα της περιφέρειας με τον τοπικό τύπο να φιλοξενεί τις απόψεις του για την διοικητική μεταρρύθμιση και το σχέδιο «Καλλικράτης».
Ειδική αναφορά κάνουν με πρωτοσέλιδό τους τα «Ευρυτανικά Νέα» υπό τον τίτλο «πρωθυπουργοί Μικροί - Ποιοι πάνε για Περιφερειάρχες».
«Ο αιρετός περιφερειάρχης είναι σαν ένας" μικρός πρωθυπουργός ».
Η συγκεκριμένη φράση του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης κ. Θεόδωρου Πάγκαλου έχει αναστατώσει τους πολιτικούς και δη τους μνηστήρες για τη θέση του αιρετού περιφερειάρχη σε όλη την Ελλάδα. Πόσο μάλλον στη Στερεά Ελλάδα. Ήδη τα πρώτα ονόματα πέφτουν στο τραπέζι », αναφέρει χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ.
Πιο συγκεκριμένα για τις υποψηφιότητες αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ήδη έχουν ακουστεί αρκετά ονόματα πολιτικών που είτε έχουν οι ίδιοι εκφράσει την πρόθεσή τους, είτε τους προτείνουν πολιτικοί παράγοντες, ή έχουν ακουστεί και δεν έχουν οι ίδιοι διαψεύσει τις ... φήμες.
Μεταξύ αυτών ο σημερινός νομάρχης Βοιωτίας κ. Κλέαρχος Περγαντάς. Ο ίδιος έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι επιθυμεί να είναι υποψήφιος περιφερειάρχης διεκδικώντας το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ ». Παράλληλα επισημαίνει ότι «μάλιστα, το όνομα του κ. Περγαντά "παίζει" πολύ δυνατά σε κομματικά κλιμάκια », ενώ αναφέρεται και στην δήλωσή με την οποία διαψεύσει τις φήμες περί ενδιαφέροντος για τον δήμο Λιβαδειάς.
Επίσης παρουσιάζει τα ονόματα του επικεφαλής της μειοψηφίας του Ν.Σ. Φθιώτιδας Νότη Μαριά, του πρώην βουλευτή Δημήτρη Αλαμπάνου και του πρώην βουλευτή Εύβοιας Δημήτρη Πιπεργιά με την σημείωση ότι «πολιτικοί αναλυτές λένε ότι ο στόχος του κ. Πιπεργιά είναι ο νομάρχης Βοιωτίας κ. Περγαντάς τον οποίο θεωρεί "αντίπαλο" ».
Όσον αφορά στη Ν.Δ. γίνεται μια αναφορά στα ονόματα που ήδη έχουν ακουστεί δηλαδή του νομάρχη Φθιώτιδας Θανάση Χειμάρα και του βουλευτή Θανάση Γιαννόπουλου.
Τέλος αναφέρει και το όνομα του πρώην βουλευτή και πρώην νομάρχη Ευβοίας Νίκου Παπανδρέου για τον οποίο «λέγεται ότι έχει ήδη εξασφαλίσει πολιτική στήριξη από το ΛΑ.Ο.Σ.».
Όσον αφορά στο γειτονικό νομό της Εύβοιας και εδώ το περιοδικό «Πόλις» φιλοξενεί συνέντευξη του νομάρχη Βοιωτίας Κλέαρχου Περγαντά που μεταξύ άλλων τονίζει ότι «Η ισχυροποίηση της Αυτοδιοίκησης και το επιτελικό και αποκεντρωμένο Κράτος, είναι τα μεγάλα ζητούμενα για τον εκσυγχρονισμό και την αποτελεσματικότητα των θεσμών».
Πιο συγκεκριμένα ο κ. Περγαντάς αναφέρει: «Με τη νέα διακυβέρνηση, υλοποιείται με γοργά βήματα η μεταρρύθμιση και οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010, όπως όλα δείχνουν, θα γίνουν με το νέο σύστημα.
Προσωπικά είμαι ένθερμος υποστηρικτής αυτής της εξέλιξης δεδομένου, ότι η οργανωτική αναδιάρθρωση της Αυτοδιοίκησης, εδώ και καιρό, αποτελεί αναμφισβήτητα ένα ώριμο θεσμικό αίτημα, με πολλές παραμέτρους και προεκτάσεις. Πάντως είναι σαφές, κι αυτό προωθείται με τη νέα αρχιτεκτονική της αυτοδιοίκησης και της αποκεντρωμένης διοίκησης, πως αυτή η αναδιάρθρωση, όχι μόνο δε νοείται να αντιμετωπιστεί αποσπασματικά και αποκομμένα από το γενικό προβληματισμό για τον ριζικό μετασχηματισμό του πολιτικού και διοικητικού μας συστήματος - νοούμενου ως ενιαίου «λειτουργικού δικτύου» -, αλλά πρέπει να ιδωθεί υπό ένα ευρύτερο πρίσμα ».
Για την περιφερειακή επισημαίνει αυτοδιοίκησης: «Η καθιέρωση της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης είναι βέβαιο ότι δημιουργεί νέους όρους στην άσκηση της αποκεντρωμένης διοίκησης. Είναι ο σύγχρονος τρόπος άσκησης πολιτικής, με αναπτυξιακό και προγραμματικό ρόλο. Γιατί μόνο ένας τέτοιος ρόλος, δυναμικός, ουσιαστικός και δημοκρατικά κατοχυρωμένος, μπορεί να αποτελέσει τη βάση για ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη. Ανάπτυξη πραγματική, δομημένη, σχεδιασμένη και εφαρμόσιμη από αιρετούς, με έμφαση σε βασικές αρχές: στις αρχές της εγγύτητας στον πολίτη, της διαφάνειας και της δημοκρατικής νομιμοποίησης των αποφάσεων. Και στην περίπτωση της αιρετής Περιφέρειας, μια προσεκτική και αποτελεσματική αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων, αποτελεί θεμελιώδες εργαλείο λειτουργίας ».
Τέλος ο Κλέαρχος Περγαντάς απαντώντας στην ερώτηση αν επιθυμεί να είναι υποψήφιος για την θέση του αιρετού νομάρχη υπογραμμίζει χαρακτηριστικά: «Για μένα, η μετάβασή μου από τη θέση του Νομάρχη στη θέση του Περιφερειάρχη, είναι η φυσική εξέλιξη της θεσμικής μου ιδιότητας στο Ββαθμό της Αυτοδιοίκησης. Η εμπειρία μου στη Αυτοδιοίκηση, πιστεύω ότι, μου δίνει το δικαίωμα να διεκδικήσω την υποψηφιότητά μου και, με τη στήριξη των πολιτών, τη θέση του Περιφερειάρχη. Μοναδικό μου κίνητρο, είναι να συνεχίσω να εργάζομαι, σε ένα ευρύτερο χωρικό επίπεδο πλέον, για να διαμορφωθούν νέα αναπτυξιακά δεδομένα για τη Στερεά Ελλάδα.
Ας μην ξεχνάμε πως προχωρούμε σε μια εξαιρετικά κρίσιμη τετραετία, που πρέπει να δοθεί μια πολύ σκληρή κι ελπιδοφόρα μάχη για τον τόπο μας. Και πιο πολύ από ποτέ, χρειάζονται πρόσωπα και σχήματα, που θα μπορούν να αξιοποιήσουν όλες τις δυνατότητες. Πιστεύω πως οι εξελίξεις, σε όλα τα επίπεδα, θα είναι θετικές ».
Το γεγονός φυσικά ότι η περιφέρεια «βλέπει» τον Κλέαρχο Περγαντά δεν είναι καθόλου τυχαίο. Σε αυτό συμβάλουν τόσο η πορεία του στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Βοιωτίας και το έργο που έχει παρουσιάσει όσο και η μεγάλες εκλογικές νίκες που έχει σημειώσει στη Βοιωτία καθώς επίσης και η μεγάλη διείσδυση που έχει σε άλλους πολιτικούς χώρους και η αποδοχή από πολίτες που ανήκουν σε άλλες παρατάξεις και όχι μόνο από ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Πηγή www.diavima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: