Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Καθυστερήσεις πληρωμής από την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου και το Πρόγραμμα Μείωσης της Νιτρορύπανσης επισημαίνει ο Γιαννάκης


Ο Βουλευτής Βοιωτίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Μιχάλης Γιαννάκης, με ερώτηση που κατέθεσε προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Οικονομικών θίγει το θέμα της καθυστέρησης πληρωμής των αγροτών από την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου και από το Πρόγραμμα Μείωσης της Νιτρορύπανσης, ζητώντας από την κυβέρνηση την άμεση καταβολή των οφειλόμενων στους δικαιούχους αγρότες.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ: Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Υπουργό Οικονομικών
ΘΕΜΑ: «Καθυστέρηση πληρωμής των αγροτών από την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου και από το Πρόγραμμα Μείωσης της Νιτρορύπανσης»

Κύριοι Υπουργοί,
Σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία που επηρεάζει δυσμενώς τον αγροτικό τομέα της χώρας, η κυβέρνηση δείχνει ότι δεν έχει αντιληφθεί τη σκληρή πραγματικότητα της Ελληνικής Γεωργίας. Οι αγρότες της χώρας δέχονται καίριο πλήγμα εξαιτίας της αδράνειας και αδιαφορίας που επιδεικνύει η κυβέρνηση.
Βρισκόμαστε ήδη στα τέλη του καλοκαιριού, χρονική περίοδο που οι καλλιέργειες απαιτούν πολλά έξοδα μέχρι να ολοκληρωθούν, και οι δικαιούχοι αγρότες δεν έχουν πληρωθεί ακόμη για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου και για το Πρόγραμμα Μείωσης της Νιτρορύπανσης. Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι παραμένει άγνωστο το χρονικό διάστημα που θα παραμείνουν απλήρωτοι οι αγρότες.
Μπροστά στα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες από το υψηλό κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων αλλά και τις πολύ χαμηλές τιμές πώλησης, προστίθεται σήμερα και αυτό της καθυστέρησης πληρωμών, ενώ για τα προηγούμενα χρόνια οι αντίστοιχες πληρωμές είχαν ολοκληρωθεί έγκαιρα.
Η αδικαιολόγητη καθυστέρηση πληρωμών των αγροτών επιβαρύνει την ήδη δυσμενή οικονομική κατάστασή τους και τη δυσβάστακτη καθημερινότητά τους. Ειδικά για το Πρόγραμμα Μείωσης της Νιτρορύπανσης κρίσιμο ζήτημα αποτελεί ο χρόνος που θα ανακοινωθεί η νέα προκήρυξη ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους αγρότες που πληρούν τις προϋποθέσεις να κάνουν τον προγραμματισμό τους για τη νέα 5ετία και να δοθεί η δυνατότητα ανανέωσης σε όσους από αυτούς λήγουν οι δεσμεύσεις τους το 2010. Επειδή η καθυστέρηση πληρωμής των αγροτών και πολύ περισσότερο η αβεβαιότητα για τον χρόνο πληρωμής τους αποτελεί απόδειξη μιας κυβέρνησης που αδιαφορεί για τους αγρότες. Επειδή οι αδικαιολόγητες κυβερνητικές καθυστερήσεις δημιουργούν ανασφάλεια, αβεβαιότητα και σοβαρά οικονομικά προβλήματα στους αγρότες.Επειδή η κυβερνητική αναποφασιστικότητα και απραξία απαξιώνει την Ελληνική Γεωργία και οδηγεί την ύπαιθρο σε περαιτέρω συρρίκνωση.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ:
-Πότε μπορούν οι αγρότες να αναμένουν τα χρήματά τους από την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου και από το Πρόγραμμα Μείωσης της Νιτρορύπανσης; -Για ποιους λόγους καθυστερούν οι πληρωμές των αγροτών από την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου και από το Πρόγραμμα Μείωσης της Νιτρορύπανσης; -Πότε θα ανακοινωθεί η νέα προκήρυξη του Προγράμματος Μείωσης της Νιτρορύπανσης ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους αγρότες που πληρούν τις προϋποθέσεις να κάνουν εγκαίρως τον προγραμματισμό τους;

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: