Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

5.755 αιτήσεις για εγκατάσταση «αγροτικών» φωτοβολταϊκών


Του Αλέξανδρου Μπίκα

Πέντε χιλιάδες επτακόσιοι πενήντα πέντε αγρότες από διάφορες περιοχές της χώρας έχουν ως τώρα καταθέσει αίτηση στη ΔΕΗ, για να λάβουν άδεια να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά πάρκα στα χωράφια τους, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΥΠΕΚΑ.
Αιτήσεις, όπως είπαμε, έχουν γίνει σε όλες σχεδόν τις περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία στην Καρδίτσα, μια κατεξοχήν αγροτική περιοχή, έχουν καταθέσει αίτηση διακόσιοι οκτώ αγρότες, ενώ στο μεγαλύτερο σε έκταση νομό της χώρας, στην Αιτωλοακαρνανία, εξακόσιοι ενενήντα δύο αγρότες (οι περισσότεροι μέσω της ΕΑΣ Αγρινίου) πήγαν στη ΔΕΗ για να καταθέσουν το σχετικό φάκελο. Τέλος, στο νομό Αργολίδας εκατόν δώδεκα συνολικά.
Όσον αφορά τώρα γενικότερα, σύμφωνα με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Γιάννη Μανιάτη, οι κατατεθειμένες αιτήσεις για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελς στη χώρα -μικρά και μεγάλα, αγροτικά και μη αγροτικά, σε ταράτσες και έξω από ταράτσες- όλες δηλαδή οι αιτήσεις για φωτοβολταϊκά ξεπερνούν τα 5.000 MW.
Πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση, βάσει της οποίας γίνεται η κατανομή της «πίτας» για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας μέχρι το 2020 και ενδιάμεσα μέχρι το 2014, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά δεν μπορεί να υπερβαίνει στη χώρα μας τα 2.200 MW, κι ενώ ήδη έχουν κατατεθεί αιτήσεις (συνολικά) για 5.000 MW.
Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Μανιάτης στη βουλή, «δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή απάντηση αν όλες οι αιτήσεις ανά νομό μπορούν να ικανοποιηθούν, διότι δεν έχει ολοκληρωθεί η μελέτη, που ήδη είναι σε εξέλιξη. Αυτό θα γίνει πάρα πολύ σύντομα για το πόσο αντέχει η εσωτερική ισορροπία του συστήματος να υποδεχθεί την κάθε διαφορετική τεχνολογία, δηλαδή, φωτοβολταϊκά, αιολικά, γεωθερμία κ.ο.κ.
Όμως, η εικόνα που μας έχει δώσει, όχι η ΔΕΗ, αλλά ο ΔΕΣΜΗΕ, ο Διαχειριστής του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ενέργειας, είναι ότι μάλλον σοβαρό πρόβλημα δεν θα έχουμε σε κανένα νομό της χώρας, ίσως με την εξαίρεση ενός ή δύο νομών. Άρα, γενικά έχουμε μία αρκετά καλή ισορροπία ανάμεσα στα αιτήματα των αγροτών και στη δυνατότητα της εθνικής οικονομίας και του συστήματος να τα υποδεχθεί». Πηγή http://www.paseges.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: