Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Ομιλία στη Βουλή της Άριας Αγάτσα για τη διατροφή και την άθληση


Ομιλία στη Βουλή της Άριας Αγάτσα για τη διατροφή και την άθληση Η βουλευτής Βοιωτίας Αριάδνη Αγάτσα, τοποθετήθηκε στην Αίθουσα Γερουσίας του Μεγάρου της Βουλής, στην κοινή συνεδρίαση, της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Ενημέρωση από τον Υφυπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κύριο Χρήστο Αηδόνη, σχετικά με το αντικείμενο των νέων αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για θέματα διατροφής, άθλησης και Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων». Στη συνεδρίαση συμμετείχε ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύησς κ. Ανδρέας Λοβέρδος.
Η Αριάδνη Αγάτσα στην τοποθέτησή της, μεταξύ άλλων, επισήμανε:
«Θα ήθελα να χαιρετίσω αυτή την προσπάθεια και να ευχηθώ καλή επιτυχία στον κ. Αηδόνη. Είναι ένα από τα πάρα πολύ σημαντικά θέματα, τα οποία οφείλω να πω ότι ήταν και από τα αγαπημένα μου ως δημοσιογράφος. Δηλαδή, η “σχέση της διατροφής με την άθληση” και πόσο πολύ καλό μπορεί να κάνει στην κοινωνία μας.
Λέω πόσο καλό, γιατί όλοι γνωρίζουν ότι πρέπει να κληροδοτήσουμε κάτι στη νεότερη γενιά μας, διότι, παρότι η Ελλάδα όφειλε να έχει παράδοση ιστορικά και γονιδιακά στον αθλητισμό, την άσκηση και τη διατροφή. Όμως, αποκτήσαμε καθώς περνούσε ο καιρός, “κακές” συνήθειες.
Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε και να εκμεταλλευτούμε τη μεσογειακή διατροφή, η οποία θεωρείται και από τις καλύτερες στον κόσμο. Αυτό που κάνουμε είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό βήμα, διότι όντως έχουμε υπέρβαρα παιδιά. Υπάρχει μια πανελλαδική έρευνα που έγινε από το Χαροκόπειο, η οποία μιλάει για υπέρβαρα παιδιά και ρίχνει “ευθύνες”, όχι μόνο στους γονείς, αλλά και στους παππούδες και στις γιαγιάδες, οι οποίοι έχοντας βιώσει άλλες συνήθειες και σε άλλες εποχές, χωρίς να το αντιλαμβάνονται, περνάνε στα παιδιά, κάποιες κακές διατροφικές συνήθειες. Θα πρέπει να δώσουμε βάρος στην εκπαίδευση των γονέων, σε σχέση με τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών μας. Είναι ένας τομέας που πρέπει να δουλέψουμε. Βεβαίως, πρέπει μέσω του Υπουργείου Παιδείας, με μια συντονισμένη προσπάθεια να αξιοποιήσουμε όλα τα δεδομένα στοιχεία, τα οποία έχουμε.
Οι καινούργιες αυτές ιδέες είναι και πολιτική και οικονομική πράξη, θα ήθελα να πω, διότι πέρα από την υγεία που είναι το υπέρτατο αγαθό, επειδή τα όρια ηλικίας έχουν ανέβει ως προς την εργασία και οι πολίτες υποχρεούνται να δουλεύουν μέχρι τα 65, το γεγονός ότι ο εργαζόμενος οφείλει και θα πρέπει να βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή φυσική κατάσταση, αυτό βοηθάει και τον ίδιο και την κοινωνία.
Και είναι οικονομική πράξη, διότι οι διαρκείς ανάγκες για θεραπείες, από την επιβάρυνση που δεχόμαστε από την κακή διατροφή και τη μη άσκηση, αφενός δυσκολεύει τους ανθρώπους, αλλά αφετέρου επιβαρύνει τα ήδη επιβαρυμένα ταμεία.
Οπότε, κύριε Υπουργέ, υπάρχει πέρα από τη στόχευση της υγείας, η οικονομική στόχευση.
Χρειάζεται να δώσουμε έμφαση στην πληροφόρηση, όπως είπα και πριν μέσω της παιδείας και συμφωνώ με τους προλαλήσαντες συναδέλφους για τα οικονομικά μεγέθη. Είναι κάτι που πρέπει να δείτε. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια πόροι για τον πολιτισμό και τον αθλητισμό διοχετεύονται αλλού. Πρέπει να γυρίσουν κάποια κονδύλια στην άθληση. Επίσης, θα πρέπει να δείτε τα άτομα που θα στελεχώσουν την επιτροπή διατροφής και άθλησης, ώστε να έχουν γνώσεις και για τα δύο αυτά θέματα. Σας εύχομαι καλή επιτυχία και θα είμαι κοντά στην προσπάθεια σας.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: