Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Όψιμο το ενδιαφέρον του ΠΑΣΟΚ και της ΠΑΣΕΓΕΣ για τα φωτοβολταϊκά των αγροτών


Γράφει ο Μιχάλης Γιαννάκης*

Κατά την ψήφιση του νόμου 3851/2010 για την επιτάχυνση διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας είχαμε επισημάνει τα προβλήματα της χωρητικότητας των δικτύων, ως ανασταλτικό παράγοντα για την πραγματοποίηση των επενδύσεων από τους αγρότες. Με κοινοβουλευτικές ερωτήσεις και με εκτενή αρθρογραφία, είχαμε επισημάνει την προχειρότητα της κυβέρνησης και τις φρούδες ελπίδες που καλλιεργούσαν για τους αγρότες και τους μικρούς επενδυτές.

Την ίδια περίοδο, τόσο οι κυβερνητικοί βουλευτές όσο και η «πράσινη» ΠΑΣΕΓΕΣ, πλειοδοτούσαν σε ευαισθησία υπέρ των αγροτικών εισοδημάτων και εθελοτυφλούσαν μπροστά στις κυβερνητικές παλινωδίες. Η πρόσφατη ερώτηση των βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας επιχειρεί απλά –ένα και πλέον μήνα μετά την πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας να αποκαλύψει την επιστολή της ΔΕΗ προς τη ΡΑΕ για τα κορεσμένα δίκτυα- να περισώσει το ήδη τρωθέν πολιτικό κεφάλαιο των συναδέλφων του ΠΑΣΟΚ της επαρχίας.

Και από την άλλη, η επιστολή της ΠΑΣΕΓΕΣ στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, μόνο θυμηδία μπορεί να προκαλέσει για την επιλογή του χρόνου αποστολής.

Είναι προφανές, ότι τόσο οι συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ όσο και ο «πράσινος» Πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, έχουν δίκιο όσον αφορά τα κορεσμένα δίκτυα, τα χαράτσια για την διασύνδεση, τα προβλήματα από την μείωση των τιμών πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα και την υπερχρέωση των αγροτών στις τράπεζες, προκειμένου να καταθέσουν μελέτες και να ενταχθούν στο νόμο για τις ΑΠΕ.

Το ενδιαφέρον τους όμως είναι όψιμο, την ώρα που η μισή και πλέον Ελλάδα δεν μπορεί να ενταχθεί στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου 3851/2010.

Η γραφειοκρατία, η αποεπένδυση και η κυβερνητική προχειρότητα έχουν μετατρέψει το «πράσινο Ελντοράντο» που υποσχέθηκε η πράσινη Υπουργός σε Μπανανία, που δεν επιτρέπει την εκμετάλλευση του πλούσιου αιολικού και ηλιακού δυναμικού της χώρας. Είναι καιρός η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για την καλλιέργεια μιας στρεβλής συνείδησης για την πράσινη ενέργεια και να αντιμετωπίσει με συγκεκριμένες, ώριμες και ολοκληρωμένες δεσμεύσεις την δικαιολογημένη οργή των αγροτών, που βλέπουν τις ελπίδες τους να διαψεύδονται.


* Ο Μιχάλης Γιαννάκης είναι Βουλευτής ΝΔ Ν. Βοιωτίας – Αναπληρωτής Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: