Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

«Βοιωτία Ιστορία και Πολιτισμός»: Αποκλειστικά στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού!


Κυκλοφόρησε εδώ και μερικές ημέρες η πολυτελής έκδοση του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού σε συνεργασία με την Νομαρχία Βοιωτίας με στόχο την τουριστική προβολή του Νομού μας αλλά κυρίως την ανάδειξη συνολικά των αρχαιολογικών και θρησκευτικών θησαυρών που μπορεί ένας επισκέπτης να θαυμάσει στον τόπο μας. Το λεύκωμα έχει τίτλο «Βοιωτία Ιστορία και Πολιτισμός» και είναι μια παραγωγή του ΙΜΕ, την επιστημονική επιμέλεια της οποίας έχει ο Δρ. Αθανάσιος Σιδέρης, ενώ κείμενα έχουν συγγράψει – μεταξύ άλλων – ο Έφορος της ΙΗ` Εφορίας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Θηβών κ. Βασίλειος Αραβαντινός, η Δρ. Χάρις Κοιλάκου, κ.α.

Το βιβλίο - με εξώφυλλο το βασιλομονάστηρο του Οσίου Λουκά του Στειριώτη, μνημείο παγκόσμιας κληρονομίας της ΟΥΝΕΣΚΟ - ξεκινά με την αναφορά του στους Μέσους Χρόνους της Βοιωτίας και στην Οθωμανική Περιόδο και στην συνέχεια ακολουθούν αναλυτικές περιγραφές με αλφαβητική σειρά για το Ακραίφνιο, την Αλίαρτο, την Αντίκυρα, την Αράχωβα, τα Βάγια, κ.ο.κ. έως τον Ορχομενό, τις Πλαταιές, το Σχηματάρι, την Τανάγρα και την Χαιρώνεια.
Στο εισαγωγικό του μήνυμα του ως Νομάρχης Βοιωτίας και σημερινός Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, κ. Κλέαρχος Περγαντάς αναφέρει – μεταξύ άλλων – πως «μέσα από το λεύκωμα που κρατάτε στα χέρια σας προσπαθήσαμε , με άξονα τις περιοχές της Βοιωτίας, να προβάλλουμε την πολυδιάστατη και πολύμορφη ιστορία της, όπως αυτή εκφράζεται μέσα από άυλα και υλικά τεκμήρια, καθώς και την αλληεξάρτησή της με το φυσικό περιβάλλον. Τα ενημερωτικά κείμενα συμπληρώνονται από φωτογραφίες που αναδεικνύουν αυτό τον χαρακτηριστικό για τη Βοιωτία δεσμό μεταξύ γεωγραφίας, φύσης και ανθρώπου».
«Το βιβλίο που έχετε στα χέρια σας είναι, πιστεύω, μια έκδοση από αυτές τις οποίες το ΙΜΕ έχει συνηθίσει το κοινό του. Έχοντας υψηλές προδιαγραφές, το έργο αυτό υπηρετεί το σκοπό του Ιδρύματος: την ανάδειξη και προώθηση του ελληνικού πολιτισμού, ο οποίος συγκροτήθηκε στο πέρασμα των αιώνων, με την αλληεπίδραση με άλλους λαούς και εθνικότητες, καθώς και με το φυσικό περιβάλλον. Η Βοιωτία αποτελεί ένα τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα» σχολιάζει στο δικό του χαιρετισμό που ακολουθεί στην εν λόγω έκδοση ο κ. Λάζαρος Εφραίμογλου, Πρόεδρος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.
«Είμαστε βέβαιοι ότι αυτή η προσπάθεια, που ξεκίνησε σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Βοιωτίας και τον κ. Κλέαρχο Περγαντά, θα συνεχιστεί και θα ενδυναμωθεί στο πλαίσιο των νέων θεσμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την ευημερία του τόπου και της κοινωνίας μας» αναφέρει ο κ. Εφραίμογλου.
Να σημειωθεί πως οι φωτογραφίες ανήκουν στον κ. Θάνο Τσάντα, την καλλιτεχνική επιμέλεια είχε ο κ. Θανάσης Κωνσταντόπουλος, τα πνευματικά δικαιώματα ο κ. Βασίλης Παπαδόπουλος και τον Γενικό Συντονισμό του έργου ο κ. Γιώργος Γιαννούλης- Γιαννόπουλος .
Το λεύκωμα «Βοιωτία Ιστορία και Πολιτισμός» πωλείται αποκλειστικά στο πωλητήριο του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού (Πουλοπούλου 38, Αθήνα) και στον Ελληνικό Κόσμο, Πειραιώς 254, Ταύρος.

ΥΓ. Ευχαριστούμε την κα Λήδα Καρανικολού και την κα Αννίτα Βορεάδου για την αποστολή του λευκώματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: