Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Η Άρια Αγάτσα εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ



Η Βουλευτής Ν. Βοιωτίας Αριάδνη Αγάτσα, με την ιδιότητα του μέλους της Eλληνικής Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ, μετέβη στη Βάρνα της Βουλγαρίας (27-30 Μαΐου 2011) και συμμετείχε στη σημαντική σύσκεψη της Βορειοατλαντικής συμμαχίας. Ειδικότερα αυτή την περίοδο των σημαντικών ανακατατάξεων τόσο στη Β. Αφρική, τα Βαλκάνια, αλλά και σ’ ολόκληρο τον κόσμο, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ διαδραματίζει ιδιαίτερο ρόλο, στις διεθνείς εξελίξεις.

Η Εαρινή Σύνοδος στη Βάρνα της Βουλγαρίας συζήτησε σημαντικά ζητήματα. Στην Πολιτική Επιτροπή, όπου επίσης συμμετείχε η κυρία Αγάτσα εκ μέρους της Ελλάδας, τέθηκαν θέματα όπως οι πρόσφατες εξελίξεις στις αραβικές χώρες, η άνοδος της Κίνας και οι πιθανές επιπτώσεις για το ΝΑΤΟ, οι σχέσεις του ΝΑΤΟ με την Λευκορωσία, οι πρόσφατες εξελίξεις στο Πακιστάν και τις επιπτώσεις για το Αφγανιστάν.
Στη Συνέλευση παρευρέθη ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ κ. Άντερς Φόγκ Ράσμουσεν ο οποίος μίλησε για όλες τις τρέχουσες εξελίξεις. Ειδικότερα ο κ. Ράσμουσεν, συνοψίζοντας τα αποτελέσματα αυτής της σημαντικής συνεδρίασης που ενδιαφέρουν και τη χώρα μας, μεταξύ άλλων επισήμανε:
* Αναφερόμενος στην επιχείρηση εναντίον του Μπιν Λάντεν, τόνισε ότι «ήταν εξαιρετικά επιτυχημένη και σημαντική δίνοντας το μήνυμα στους Ταλιμπάν ότι «η κατάρρευσης της Αλ Κάιντα και της τρομοκρατίας θα επιφέρουν την επιδιωκόμενη διευθέτηση στην περιοχή…»
* Σχετικά με τη Λιβύη, ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, σημείωσε ότι «η παρουσία του ΝΑΤΟ εκεί βρίσκεται για την προστασία των αμάχων από την δική τους κυβέρνηση…»
* Αναφερόμενος στην περιοχή των Βαλκανίων επισήμανε πώς χάρη της επέμβασης του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, σήμερα τα έθνη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, μπορούν να ζήσουν σε συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας. «Είχαμε τη δυνατότητα να απορρίψουμε ένα αυταρχικό σύστημα και να διευκολύνουμε την ανάπτυξη της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Τώρα σας προσκαλούμε να επιτύχετε τη μέγιστη δυνατότητα των παρεχομένων δικαιωμάτων σας. Και αυτό μπορείτε να το επιτύχετε με την σύγκλιση σας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ…»
* Αναφερόμενος στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων τόνισε ότι «Η Συμμαχία επιδιώκει την πλήρη ενσωμάτωσή τους στις ευρωατλαντικές δομές. Νομίζω ότι η πρόσφατη σύλληψη του Ράτκο Μλάντιτς αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή.»
* Τέλος εξέφρασε την ανησυχία του από τη μείωση των στρατιωτικών προϋπολογισμών των κρατών μελών του ΝΑΤΟ.
Η κυρία Αριάδνη Αγάτσα, μαζί με την ελληνική αντιπροσωπεία, εξέφρασε τις πάγιες θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τα διεθνή και εθνικά μας θέματα τονίζοντας κυρίως, πώς μέχρι να επιλυθεί, υπό τον ΟΗΕ το θέμα της κοινά αποδεκτής λύσης του ονόματος, θα ισχύει η επίσης κατά τον ΟΗΕ ονομασία "πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία της Μακεδονίας."

Δεν υπάρχουν σχόλια: