Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Φορολαγνεία στην Δανία του Νότου



του Μιχάλη Γιαννάκη*

Ακούγεται σχεδόν από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα η ρήση του αείμνηστου Ζολώτα ότι «οι φόροι σκοτώνουν τους φόρους». Ηκυβερνητική φορολαγνεία των φόρων που διαλύει την επενδυτική πρωτοβουλία, που αναβάλει την κατανάλωση, που συγκρατεί την οικονομική δραστηριότητα, οδηγεί τα φορολογικά έσοδα στην κατάρρευση. Όλοι μπόρεσαν να το αντιληφθούν ήδη από το 2008, όταν είχε ξεσπάσει η οικονομική κρίση στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και η μετάδοση της στην Ευρώπη βρισκόταν ακόμα στα σπάργανα.

Η σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών που είχε ψηφίσει η προηγούμενη κυβέρνηση αποτέλεσε τότε μια ελπίδα στην επιχειρηματικότητα, η οποία ήταν ακόμα διατεθειμένη να αναλάβει επιχειρηματικά ρίσκα, να επενδύσει στην ελληνική οικονομία και να προσελκύσουμε έτσι άμεσες ξένες επενδύσεις. Την ίδια λογική της συγκράτησης των φορολογικών συντελεστών υιοθέτησαν και άλλες χώρες της Ένωσης που βρέθηκαν στον κυκλώνα της κρίσης όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, οι οποίες ακόμα και όταν αναγκάστηκαν να μπουν στο καθεστώς του Μηχανισμού Στήριξης, τουλάχιστον διαπραγματεύτηκαν το φορολογικό τους καθεστώς.

Μόνο το ΠΑΣΟΚ, ως αντιπολίτευση αντιστεκόταν, με λαϊκίστικη ρητορεία, στην μείωση των φορολογικών συντελεστών. Πριν το 2009, δια στόματος της σημερινής επιτρόπου, διατείνονταν ότι δίνοντας το χέρι στις αγορές, αυτές το έκοβαν. Σήμερα που πέρασαν χειροπέδες και στα δύο χέρια της οικονομίας και αφού ομολόγησαν την αποτυχία τους με την οιωνοί παραίτηση του πρωθυπουργού, μετέτρεψαν την «Δανία του Νότου» που υποσχέθηκε η κυβέρνηση σε Μποτζουάνα του Βορρά και αφήνουν τον παραγωγικό ιστό βορά στις ξένες αγορές. Και ως κυβέρνηση, αφού εκτίναξε τους φορολογικούς συντελεστές και βύθισε την οικονομία στην ύφεση, κατέστησε το φορολογικό ελέω Τρόϊκας «αδιαπραγμάτευτο».

Τα τραγικά αποτελέσματα των δημοσίων οικονομικών για το πρώτο πεντάμηνο και η έξοδος διαφυγής που εξασφάλισε ο πρωθυπουργός για την πρώην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών συνιστούν άμεση ομολογία της αδυναμίας τους να διαχειριστούν την κρίση.

Είναι ευτυχές ότι, έστω και αργά, το ΠΑΣΟΚ ομολογεί την αποτυχία του, ως πρώτο βήμα για την αλλαγή πολιτικής στην οικονομία, στην μεταναστευτική πολιτική, το κοινωνικό κράτος. Ο τόπος όμως έχει ανάγκη από την εφαρμογή γνήσιας πολιτικής από τους εμπνευστές και τους γνήσιους εκφραστές της. Η Νέα Δημοκρατία, απέδειξε ότι μπορεί να στέκεται στο ύψος των περιστάσεων. Ότι είναι η δύναμη που οδηγεί τις εξελίξεις, μπορεί να διεκδικήσει την επαναδιαπραγμάτευση του φορολογικού και την ουσιαστική επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, ώστε να γίνει το πρόγραμμα προσαρμογής βιώσιμο για την ελληνική οικονομία και λιγότερο οδυνηρό για την κοινωνία μας.

*Αναπληρωτής Γραμματέας Προγράμματος ΝΔ, βουλευτής Βοιωτίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: