Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Ειδήσεις είχαμε στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο!



Εκτός από εντάσεις (για τις οποίες το Orchomenos Press, εάν χρειαστεί, θα επανέλθει) το χθεσινοβραδυνό Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας έβγαλε πρωτίστως … ειδήσεις για το πώς, δηλαδή, κινείται η Δημοτική Αρχή όσον αφορά τις «ανοικτές πληγές» που αφήνει πίσω της η εφαρμογή του Μνημονίου και όχι μόνο! Αρχικά, σύμφωνα πάντοτε με τις ανακοινώσεις του Δημάρχου κ. Κώστα Ξηρογιάννη, ο Δήμος μας αναμένει από μέρα σε μέρα την ακύρωση της απόφασης Σπυρόπουλου με την οποία την 1η Ιουλίου 2011 θα «μπει λουκέτο» στο παράρτημα του ΙΚΑ Ορχομενού. «Παλεύουμε να αλλάξουμε την απόφαση του Διοικητή» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ξηρογιάννης, μέσα – όπως ανέφερε – από την παρέμβαση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Ακολούθως, ενημέρωσε το σώμα πως πρόκειται να επισκεφθεί τα Δημοτικά Διαμερίσματα Κάστρου, Κοκκίνου και Ακραιφνίου (στις 14, 15 και 17 Ιουλίου αντίστοιχα) προκειμένου να τους ενημερώσει για τα πεπραγμένα του α` 6μήνου της θητείας του, απευθύνοντας ουσιαστικά ανοικτή πρόσκληση συμμετοχής.
Προ ημερησίας, ενδιαφέρουσα ήταν και η ανάλυση των πλεονεκτημάτων αλλά των διαδικασιών που θα ακολουθηθούν όσον αφορά την έναρξη του προγράμματος απασχόλησης των ανέργων στον Δήμο Ορχομενού, στα πλαίσια της υπ’ αρ. 42 πρόσκλησης του Υπ. Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης για «Δημιουργία Θέσεων Απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας» στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς για την προγραμματική Περίοδο 2007-2013, στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» (Άξονας προ/τας 9:«Διευκόλυνση της πρόσβασης στην απασχόληση»). Την εισήγηση έκανε ο Αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Τσιάμης, θέμα στο οποίο θα επανέλθουμε. Ωστόσο, περαιτέρω πληροφορίες για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις http://ypakp.gr/neaprogrammata, http://epanad.gov.gr/
Επιπλέον, σε συνέχεια των τελευταίων ενεργειών της Δημοτικής Αρχής για την ανάδειξη των θησαυρών της πόλης μας τόσο μέσα από το Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ όσο και μέσα από παράλληλες πρωτοβουλίες, οι κκ. Ξηρογιάννης, Μπένος και Αραβαντινός συνοδευόμενοι από τον Αρχιτέκτονα κ. Διαμαντόπουλο (σσ. υπεύθυνου για την ανάπλαση της Δ.Αεροπαγήτου και του Θησείου) θα επισκεφθούν αύριο (Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2011) στο γραφείο του τον Αντιπεριφερειάρχη Βοιωτίας κ. Γιώργο Μουλκιώτη προκειμένου να εξετάσουν το ενδεχόμενο χρηματοδότησης της μελέτης ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων του Ορχομενού μαζί με την «Παναγία τη Σκριπού».
Μάλιστα, για το θέμα αυτό έγινε εκτεταμένη παραγωγική συζήτηση στην έναρξη και τυπικά της συνεδρίασης (ήταν το 1ο θέμα της ημερήσιας διάταξης) προκειμένου να ενημερωθεί και το σώμα αλλά και οι πολίτες που παρευρέθηκαν στην χθεσινή συνεδρίαση για τα πεπραγμένα των πρωτοβουλιών που έχουν ληφθεί από το σύνολο του ΔΣ. Την εισήγηση έκανε ο πρώην Δήμαρχος και Πρόεδρος του ΔΣ σήμερα κ. Γιώργος Ζυγούρης ενώ - πέρα από τους συμβούλους που τοποθετήθηκαν - ο λόγος δόθηκε και στους παρισταμένους πολίτες, όπως στον επί σειρά ετών Πρόεδρο του ΔΣ κ. Βασίλη Βαγενά, ο οποίος κατέθεσε τις προσωπικές του εμπειρίες, επεκτείνοντας τον παραγωγικό διάλογο.
Με αφορμή το 2ο θέμα της ημερήσιας διάταξης, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν και η ανακοίνωση από τον κ. Ξηρογιάννη όσον αφορά τις προσπάθειες του Δήμου Ορχομενού να αναστείλει την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να κλείσει τα Γυμνάσια σε Άγιο Δημήτριο και Παύλο όσο πως το Δημοτικό Σχολείο του Κοκκίνου. Σύμφωνα πάντοτε με τις ανακοινώσεις του κ. Ξηρογιάννη, ο Δήμος μας – πατώντας στην νομική διαδικασία που ακολούθησε ο Δήμος Κηφισιάς για παρόμοιους λόγους και ύστερα από την παράλληλη πρωτοβουλία και του Δημάρχου Διστόμου – Αράχωβας – Αντίκυρας κ. Γιάννη Πατσαντάρα για το σχολείο στη Δημοτική Κοινότητα Στειρίου – είναι ο τρίτος Δήμος στην Ελλάδα που προσφεύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας με αίτησή του προκειμένου να διεκδικήσει την αναστολή της απόφασης. Συζήτηση για το θέμα αυτό είχε προβλεφθεί στην ημερήσια διάταξη ύστερα από αίτημα του Δημοτικού Συμβούλου της Μειοψηφίας κ. Γιάννη Νταβαλούμη.
Όσον αφορά στα υπόλοιπα θέματα τις ημερήσιας διάταξης, για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του φετινού καλοκαιριού «Χαριτήσια 2011», ο Αντιδήμαρχος κ. Λουκάς Τριανταφύλλου ενημέρωσε το σώμα πως θα πραγματοποιηθούν παραστάσεις μέσα στον Ιούλιο από την θεατρική ομάδα του Δήμου με το έργο «Κόκκινα Φανάρια» ενώ θα διοργανωθεί και μια εκδήλωση στη Δημοτική Κοινότητα Καρυάς στις 25 Ιουλίου.
Ακόμη, κατά πλειοψηφία, αποφασίστηκε η συγκρότηση τετραμελούς επιτροπής, αποτελούμενη από τους κκ. Τσιάμη, Τούντα, Γκατζή, Σπυροπούλου, η οποία θα φέρει την τελική της πρόταση στο σώμα όσον αφορά την μεταφορά του 2ου Νηπιαγωγείου Ορχομενού στα «Πέτρινα», ενώ το 20ο θέμα «περί κοπής πλατάνου στην ανατολική πλευρά του Ι.Ν.Ευαγγελιστή Λουκά» αναβλήθηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: