Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Πως ... "είδε" το ΔΙΑΒΗΜΑ το Αρχαιολογικό Πάρκο Ορχομενού!




Παρουσιάστηκε στον Ορχομενό η πρώτη φάση της μελέτης «Αρχαιολογικό Πάρκο Ορχομενού Βοιωτίας» στο πλαίσιο του οράματος για την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων διαφορετικών περιόδων που γίνεται πλέον πραγματικότητα με ενέργειες μεθοδικές και αποτελεσματικές.
Για το όραμα αυτό που υλοποιείται μέσω του μη κερδοσκοπικού Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» μίλησε στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Δημοτικού παρουσία εκπροσώπων των τοπικών αρχών ο δήμαρχος Κώστας Ξηρογιάννης ο οποίος παράλληλα ευχαρίστησε όλους όσοι συμβάλουν με τον ένα ή το άλλο τρόπο στη συλλογική προσπάθεια που γίνεται.
Τους εκπροσώπους του Διαζώματος ευχαρίστησε εκ μέρους της μειοψηφίας του Δ.Σ. και ο Λουκάς Υπερήφανος στη θητεία του οποίου είχαν γίνει οι πρώτες επαφές με το Διάζωμα για τη δημιουργία του Αρχαιολογικού Πάρκου Ορχομενού.
Το παρών έδωσε και Περιφέρεια με τον Αντιπεριφερειάρχη Γιώργο Μουλκιώτη ο οποίος εκπροσώπησε τον Περιφερειάρχη Κλέαρχο Περγαντά ο οποίος από την πρώτη στιγμή συμβάλει στις προσπάθειες με την καθοριστική την εξασφάλιση της χρηματοδότηση (50.000 ευρώ) μέσω της οποίας προχώρησε η αποτύπωση του θεάτρου.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Διαζώματος Σταύρος Μπένος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο σύνολο του έργου και την σημασία αυτού για τον Ορχομενό και την ευρύτερη περιοχή.
Ο κ. Μπένος επικεντρώθηκε τρίπτυχο Θολωτός Τάφος, Αρχαίο Θέατρο, Παναγία η Σκριπού, ζητώντας από την τοπική κοινωνία για άλλη μια φορά να αγκαλιάσει την προσπάθεια που θα αλλάξει τον τουριστικό χάρτη της Βόρειας Βοιωτίας και της Στερεάς Ελλάδας.
Την ικανοποίησή του για τις εξελίξεις εξέφρασε και ο ιερέας του Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου π. Χαράλαμπος ο οποίος τόσο ως πρεσβύτερος του Βυζαντινού  μνημείου αλλά και ως εκπρόσωπος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεωργίου ο οποίος ευχήθηκε για γρήγορη ολοκλήρωση του έργου.
Την ανάλυση και την παρουσίαση της μελέτης ξεκίνησε ο αρχιτέκτονας πολεοδόμος Δημήτρης Διαμαντόπουλος που είναι εκείνος ο οποίος υλοποίησε την ενοποίηση των Αρχαιολογικών Χώρων της Αθήνας.
Επίσης παραβρέθηκαν οι πρώην δήμαρχοι Ορχομενού Γιώργος Ζυγούρης (νυν πρόεδρος ΔΣ), Γιάννης Μπέσας και Κώστας Γκιζίμης καθώς οι δήμαρχοι Θήβας Σπύρος Νικολάου και Αλιάρτου Γιώργος Ντασιώτης εκφράζοντας την επιθυμία να προωθηθούν και οι δικές τους προσπάθειες που αφορούν αντίστοιχα στο Καβείριο και την Κοιλάδα των Μουσών.
Στη συζήτηση παρενέβη και ο δημοτικός σύμβουλος Λάμπρος Ρόδης η συμβολή του οποίου στο άνοιγμα του «κουμπρά» του Διαζώματος για το αρχαίο θέατρο Ορχομενού ήταν καθοριστική. 
Τέλος το Δ.Σ. Ορχομενού ενέκρινε ομόφωνα την πρώτη φάση της μελέτης η οποία αναμένεται άμεσα να περιέλθει προς έγκριση και στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: