Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012

Την ίδρυση Ηλεκτρονικού Δημοπρατηρίου Αγροτικών Προϊόντων με κέντρο την Βοιωτία πρότεινε ο Νίκος Στουπής


Με αφορμή  την  συζήτηση  στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την συγκρότηση του θεσμού της αγροδιατροφικής αλυσίδας, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Νίκος Στουπής και επικεφαλής της Ριζοσπαστικής και Οικολογικής Συνεργασίας , κατέθεσε τις  απόψεις και παρατηρήσεις του.

Η υπό ίδρυση Αγροδιατροφική Σύμπραξη στο βαθμό που :
  απαντάει στην αναγκαιότητα συνεργασίας και κοινής δράσης του πρωτογενούς, του δευτερογενούς και του τριτογενούς τομέα παραγωγής
  φέρνει πιο κοντά και δημιουργεί σταθερές σχέσεις εμπιστοσύνης παραγωγού με  καταναλωτή
  ενισχύει τα ποιοτικά και ασφαλή για κατανάλωση γεωργικά προιόντα
  δίνει τη δυνατότητα μείωσης του κόστους προβολής των τοπικών προϊόντων εντός και εκτός περιφέρειας
  συνδέει την παραγωγή και εμπορία των αγροτικών προιόντων με την τοπική ιστορία – παράδοση – κουλτούρα του γεωγραφικού τόπου προέλευσή τους
  διευκολύνει την αξιοποίηση κοινοτικών πόρων,
και κυρίως, που κρατά το «ουσιαστικό-πραγματικό της μέγεθος» και δεν «υπερτιμολογείται» μπορεί να προσεγγισθεί θετικά.
Θα είναι μέγιστη  ψευδαίσθηση όμως  ότι με την ίδρυση και λειτουργία της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης λύνονται τα πολλά και χρόνια προβλήματα της γεωργίας και του αγροτικού μας κόσμου.
Γιατί αυτή η πρωτοβουλία δεν απαντάει στα κύρια προβλήματα της γεωργίας :
  σε αυτό καθεαυτό το ζήτημα στις μέρες μας διακοπής της παραγωγικής δραστηριότητας και της πιθανότητας εμφάνισης επισιτιστικής κρίσης
  της οργάνωσης της παραγωγής (κόστος, φορείς, χρηματοδότηση του τομέα, γεωργική σφάλιση και προστατευτισμός, διαρθρωτικά προβλήματα, ιχνηλασιμότητα –ποιότητα και  βιοασφάλεια) ), της τυποποίησης, της μεταποίησης και καθετοποίησης
  της ολοένα και μεγαλύτερης εγκατάλειψης καλλιεργειών και  αγροτικού πληθυσμού, αλλά   και της διαμόρφωσης προϋποθέσεων αξιοποίησης των πιθανών τάσεων επιστροφής στη   γη νεανικού πληθυσμού από τα αστικά κέντρα και ομαλής ένταξης τους στον ιστό της     υπαίθρου
  της  οργάνωσης προώθησης και διαφανούς – δημοκρατικής – ορθολογικής   εμπορίας   (κέντρα διανομής, χάσμα μεταξύ της τιμής παραγωγού - καταναλωτή , τοποθέτηση των  τοπικών προϊόντων στα ράφια των super markets, διαφύλαξη της ταυτότητας του  προϊόντος) .
Ταυτόχρονα υπάρχει και ο κίνδυνος αυτή η περίφημη Αγροδιατροφική Σύμπραξη να αποτελέσει και το μεγάλο άλλοθι να κρυφτεί κάποιος πίσω από αυτή και να μην πάρει τις ευθύνες του για την διαμόρφωση εκείνων των πολιτικών που θα αντιμετωπίζουν τα πραγματικά προβλήματα του αγροτικού τομέα . Με πρώτη την ηγεσία του Υπουργείου Γεωργίας που σε ένα καθεστώς διαχρονικής ανακολουθίας, και ανάλογα με το πόσο γρήγορα εναλλάσσεται,  επιφυλάσσει στον εαυτό της είτε απλά τον ρόλο του ιμάντα υλοποίησης των Ευρωπαϊκών Πολιτικών στην γεωργία είτε τον φορέα διαχείρισης του χρηματιστηρίου ψήφων στην ύπαιθρο.
Διατηρούμε τις επιφυλάξεις και τους φόβους μας να «ζηλέψει» τις χειρότερες εκφράσεις από την λειτουργία των Αναπτυξιακών εταιρειών της περιφέρειας, να μεταβληθεί αυτή η εταιρεία σε ένα γραφειοκρατικό μηχανισμό, σε μηχανισμό βολέματος κάποιων μελετητικών γραφείων και διαφόρων «συμβούλων»,  ή ακόμα χειρότερα σε  «μαγαζάκι» εξυπηρέτησης μικροκομματικών συμφερόντων.
Για την αντιμετώπιση ακριβώς τέτοιων πιθανών αρνητικών εξελίξεων θα πρέπει το ίδιο το Περιφερειακό Συμβούλιο να έχει τον πρώτο και τον αποφασιστικό ρόλο από τώρα και σε όλα τα επόμενα στάδια εξέλιξης του εγχειρήματος. Πρώτη προϋπόθεση σήμερα να ξεκαθαρίσει τους στόχους και σκοπούς τους  . Να παραιτηθεί από τα διφορούμενα περί στησίματος Πιστοποιητικού Οργανισμού και στησίματος συστήματος παροχής υπηρεσιών , που θα την οδηγήσουν σε επικίνδυνους ατραπούς και θα την υπονομεύσουν εν τη γενέσει της. Να διορθώσει σε Δημοκρατική κατεύθυνση το Σχέδιο Καταστατικού της. (εγγραφή νέου μέλους αυτόματα αν συμφωνεί με καταστατικό και στόχους, πρόβλεψη εκλογικής διαδικασίας, 1η απαρτία συνέλευσης με 50%+1, τροποποίηση καταστατικού με αυξημένη πλειοψηφία 2/3, αντικατάσταση κενής θέσης από τους αναπληρωματικούς, κλπ) 
Η σύμπραξη τελικά εκ του αποτελέσματος θα κριθεί . Όμως  το που θα οδηγηθεί, ήδη από το ξεκίνημά της πρωτίστως θα καθορισθεί , με πρώτο το πώς θα τοποθετηθεί η πλειοψηφία στις παρατηρήσεις που σήμερα κάνουμε,  το εύρος και την δυναμική των  συμμετεχόντων φορέων,  την συναντίληψη που θα υπάρχει, την αληθινή μεταξύ τους συνεργασία , την πίστη όλων και την επιμονή τους στους σκοπούς ίδρυσής της.»

20-12-2012
Το Γραφείο Τύπου


ΕΠΙΣΤΟΛΗ  ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΤΟΥΠΗ:

·         Η δημιουργία  Ηλεκτρονικού Δημοπρατηρίου αγροτικών προϊόντων μπορεί να καλύψει υπαρκτές ανάγκες εξυγίανσης του συστήματος  εμπορίας τους.
·         Η πραγματοποίηση του  με την εμπλοκή Δημόσιων Φορέων ( Πανεπιστήμιου – Οπεκεπε –Ερευνητικών Κέντρων) , είναι χρονικά ώριμη , τεχνικά εφικτή και οικονομικά μικρού κόστους
·         Η Περιφέρεια να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλία

Με επιστολή του στον Περιφερειάρχη και τον Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενή τομέα, ο Περιφερειακός Σύμβουλος και επικεφαλής της Ριζοσπαστικής και Οικολογικής Συνεργασίας ΝΙΚΟΣ ΣΤΟΥΠΗΣ θέτει το θέμα ίδρυσης Ηλεκτρονικού Δημοπρατηρίου Αγροτικών Προϊόντων στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με κέντρο την Βοιωτία.
Αναφερόμενος σε ενέργειες που ήδη έχει κάνει προτείνει την σύγκλιση άμεσης σύσκεψης με φορείς που ήδη έχουν δουλέψει σχετικά επί του αντικειμένου του ηλεκτρονικού δημοπρατηρίου ( Πανεπιστήμιο – Οπεκεπε –Ερευνητικά Κέντρα). 
Ακολουθεί αναλυτικά η επιστολή: 
ΠΡΟΣ:
κ. Σταμάτη Καπελέρη, Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενή Τομέα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

κ. Κλέαρχο Περγαντά, Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας

ΑΛΙΒΕΡΙ    15/12/2012   
Κε Αντιπεριφερειάρχα,
Τις προηγούμενες μέρες πραγματοποιήθηκαν δύο πρωτοβουλίες, στις οποίες συμμετείχε ως διοργανώτρια η Περιφέρεια μας,  που αφορούσαν θέματα ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας , τις οποίες και παρακολούθησα. Αναφέρομαι στην εκδήλωση για θέματα πρωτογενή τομέα της Κύμης και στο 2ο Συνέδριο για την επιχειρηματικότητα της Λιβαδειάς.  
Ανεξάρτητα των προσεγγίσεων που κάποιος θα μπορούσε να έχει για την αποτελεσματικότητα τέτοιων πρωτοβουλιών, τον τρόπο διεξαγωγής τους, είτε ακόμα και κυρίως για το περιεχόμενο των όσων ακούστηκαν , θα ήθελα να σταθώ σε δύο παρουσιάσεις που μου έκαναν εντύπωση.
1. Στην ΚΥΜΗ είχαμε την  παρουσίαση μιας πρώτης δουλειάς από το  ερευνητικό έργο Smart-AgriFood  που από τις αρχές Απριλίου 2011, ο ΟΠΕΚΕΠΕ  και  το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών συμμετέχουν ενεργά. Η συγκεκριμένη δουλειά  εστιάζει, μέσα από τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (Τ.Π.Ε.), σε εφαρμογές που σχετίζονται με α) την έξυπνη γεωργία με τη βοήθεια αισθητήρων β) την έξυπνη οργάνωση και καταγραφή της εφοδιαστικής αλυσίδας και γ) την πλήρη ενημέρωση των ενδιαφερόμενων μερών (π.χ., αγοραστές, τελικοί καταναλωτές) σε θέματα που αφορούν τα προϊόντα που καταναλώνουν, ώστε να υπάρχει περισσότερη διαφάνεια. Ουσιαστικά έχουμε να κάνουμε με μια χρήσιμη μεθοδολογία ιχνηλασιμότητας.
2. Στην Λιβαδειά παρουσιάστηκε μια δουλειά του τμήματος Περιφερειακής Ανάπτυξης Λιβαδειάς του Πανεπιστημίου Στερεάς, που κάτω από τον τίτλο πράσινη ανάπτυξη στην γεωργία , φιλοδοξεί να παρέμβει ηλεκτρονικά στον δρόμο των αγροτικών προϊόντων από το χωράφι στο ράφι.
Επίσης να συνδέσω τις δύο αυτές παρουσιάσεις με το  γεγονός ότι ολοκληρώθηκε σε επίπεδο Βοιωτίας το Πρόγραμμα Λαιφ που αφορούσε την καταγραφή και αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προβλημάτων από την εξάσκηση της γεωργίας στο Κωπαιδικό Πεδίο, πράγμα που μας έχει αφήσει τεράστιες ποσότητες γνώσης για το θέμα και σημαντικά επιτυχημένες πιλοτικές  γεωργικές εφαρμογές .
Συνδυάζοντας όλα τα πάρα πάνω, μου γεννήθηκε η πεποίθηση, πως από διαφορετικούς δρόμους   έχουμε μια τεράστια βάση δεδομένων και έτοιμης δουλειάς που μπορεί εύκολα να εξελιχθεί και να υποστηρίξει την άμεση λειτουργία ενός ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΡΙΟΥ σε επίπεδο Περιφέρειας, με πρώτη εφαρμογή του την γεωγραφική ενότητα της Βοιωτίας .
Συζήτησα το θέμα με τον αντιπρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Κορμέντζα και τον Καθηγητή Πρόεδρο του Πανεπιστημίου  κ. Μπότσαρη, επιβεβαίωσα την πεποίθησή μου ότι πρόκειται για μια ρεαλιστικά εφαρμόσιμη ιδέα, που παρουσιάζει μάλιστα και ενδιαφέρουσες δευτερεύουσες συνέργιες, και εξακρίβωσα την διάθεσή τους να συνεργαστούν για την προώθηση της συγκεκριμένης δραστηριότητας. Σημειώστε , πως συντονιστής εταίρος του Λαιφ είναι το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, και πως το  Smart-AgriFood  βρίσκεται σε εξέλιξη , γεγονός που μπορεί να εξοικονομήσει πόρους. Επίσης είχα και μια σύντομη συζήτηση με τον Δήμαρχο Λιβαδειάς στο περιθώριο του αναπτυξιακού συνεδρίου, όπου αντιλήφθηκα την συμφωνία του με την προσέγγισή μου. 
Κατόπιν όλων τούτων θεωρώ ώριμο, χρήσιμο και επιβεβλημένο να πάρετε άμεσα πρωτοβουλία  σύγκλησης σύσκεψης εργασίας με τους προαναφερόμενους εκπροσώπους των Φορέων (ΟΠΕΚΕΠΕ και ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ σε πρώτη φάση), καθώς πιθανά και της υπηρεσίας, αφού φροντίσετε να πάρει ο ένας φορέας υλικά από την δουλειά του άλλου να ενημερωθεί – προετοιμαστεί, και να ανιχνεύσουμε πρακτικά και συγκεκριμένα  δυνατότητες - προϋποθέσεις υλοποίησης αυτού του στόχου, που είναι συμβατός με τους σχεδιασμούς της Περιφέρειας για τον πρωτογενή τομέα και θα καλύψει μια υπαρκτή ανάγκη.
Σε αναμονή της Πρωτοβουλίας σας και με εκφρασμένη την ετοιμότητα συμμετοχής σε αυτήν,

Με τιμή
ΝΙΚΟΣ ΣΤΟΥΠΗΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ




Δεν υπάρχουν σχόλια: