Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Ποια ακίνητα απαλλάσσονται από το Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Επιφανειών.


Τα διατηρητέα ακίνητα απαλλάσσονται, εφόσον είναι κενά και έχουν χαρακτηρισθεί διατηρητέα με απόφαση αρμόδιου υπουργού, από το Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Επιφανειών.

Επισημαίνεται ότι ο χαρακτηρισμός των κτηρίων ως διατηρητέων ή ως ιστορικά αρχαιολογικά μνημεία πρέπει να αναφέρεται σε συγκεκριμένα κτήρια με τα περιγραφικά τους στοιχεία, για τα οποία πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις, και όχι γενικά σε κτήρια που εντάσσονται σε οικισμούς ή περιοχές σε πολεοδομικό σχέδιο πόλης, η οποία είναι χαρακτηρισμένη ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο και μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Από την άλλη πλευρά τα ιστορικά και αρχαιολογικά μνημεία απαλλάσσονται, εφόσον έχουν χαρακτηρισθεί ως χώροι ιστορικών ή αρχαιολογικών μνημείων, με απόφαση του αρμόδιου υπουργού, ενώ για την απαλλαγή τους από το ΕΕΤΗΔΕ απαιτείται το οικείο ΦΕΚ χαρακτηρισμού τους.
Υπενθυμίζεται ότι δεν υπόκεινται στην καταβολή του Ειδικού Τέλους Ακινήτων, τα ακίνητα που ανήκουν:
α) στο Ελληνικό Δημόσιο, στα ΝΠΔΔ, στους ΟΤΑ και τις δημοτικές επιχειρήσεις,
β) στα θρησκευτικά νομικά πρόσωπα αποκλειστικά για τα ακίνητα που χρησιμοποιούν για να επιτελούν το λατρευτικό, εκπαιδευτικό, θρησκευτικό και κοινωφελές έργο τους,
γ) στα ημεδαπά νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα για τα ακίνητα που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την εκπλήρωση των θρησκευτικών, εκκλησιαστικών, φιλανθρωπικών, εκπαιδευτικών, καλλιτεχνικών ή κοινωφελών σκοπών τους,
δ) στα αθλητικά σωματεία, ενώσεις, ομοσπονδίες για τα ακίνητα τα οποία χρησιμοποιούνται αποκλειστικά ως γήπεδα ή χώροι αθλητικών εγκαταστάσεων για την πραγματοποίηση των αθλητικών τους σκοπών και
ε) τα ακίνητα ξένων κρατών, όταν αυτά χρησιμοποιούνται για την εγκατάσταση πρεσβειών και προξενείων υπό τον όρο της αμοιβαιότητας.
Επίσης απαλλάσσονται από το έκτακτο ειδικό τέλος:
α) Τα κτίσματα τα οποία δεν ηλεκτροδοτούνταν κατά την 17.9.2011.
β) Οι κοινόχρηστοι χώροι πολυκατοικιών και ξενοδοχειακών καταλυμάτων.
γ) Τα ακίνητα που έχουν χαρακτηρισθεί:
* ως διατηρητέα, με απόφαση του αρμόδιου υπουργού, και δεν ιδιοχρησιμοποιούνται ή δεν αποφέρουν εισόδημα,
* ως χώροι ιστορικών ή αρχαιολογικών μνημείων.
δ) Τα ακίνητα που έχουν αποκλειστικά γεωργική ή κτηνοτροφική ή βιοτεχνική ή βιομηχανική χρήση. Σ' αυτά συμπεριλαμβάνονται και τα κτίσματα που βρίσκονται εκτός οικισμού ή σε αγροτικές περιοχές και χρησιμοποιούνται για τον σταυλισμό ολιγάριθμων οικόσιτων ζώων για οικιακές ανάγκες του υπόχρεου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: