Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

ΣΠΕΦ: Επιστολή στο Υπουργείο Οικονομικών για την έκπτωση έκτακτης ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης

Ο ΣΠΕΦ απέστειλε επιστολή προς το Υπουργείο Οικονομικών, τον Υπουργό κ. Ι. Στουρνάρα και τον  Υφυπουργό κ. Γ. Μαυραγάνη με κοινοποίηση Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (Υπουργός κ. Ι. Μανιάτης, Υφυπουργός κ. Α. Παπαγεωργίου και               Γεν. Γραμματέας κ. Κ. Μαθιουδάκης) και Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας (Υπουργό κ. Κ. Χατζηδάκη & Υφυπουργό κ. Ν. Μηταράκη) με Θέμα: Έκπτωση έκτακτης ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του ν. 4093 από τα έσοδα των επιχειρήσεων ΑΠΕ.      

Συγκεκριμένα, «Σε συνέχεια της φημολογίας που έχει δημιουργηθεί στα ΜΜΕ περί πιθανότητας κατάργησης της έστω μερικής έκπτωσης της έκτακτης ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του ν. 4093/12 από τα έσοδα των επιχειρήσεων ΑΠΕ, όπως αυτή ρυθμίστηκε σε ορίζοντα 5ετίας μέσω του ν. 4110/13 και παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις μας για ολική έκπτωση της εντός της χρήσης που αυτή αφορά, εστιάζουμε στο άρθρο 23 περί μη εκπιπτόμενων επιχειρηματικών δαπανών, παράγραφος (ζ), του υπό διαβούλευση ΚΦΕ που χαρακτηριστικά αναφέρει:

…«ο φόρος εισοδήματος, συμπεριλαμβανομένων του τέλους επιτηδεύματος και των έκτακτων εισφορών, που επιβάλλεται για τα  κέρδη  από επιχειρηματική δραστηριότητα σύμφωνα με τον Κ.Φ.Ε, καθώς και  ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας που αναλογεί σε μη εκπιπτόμενες δαπάνες»…
Επειδή η έκτακτη ειδική εισφορά αλληλεγγύης του ν. 4093 έχει επιβληθεί επί του τζίρου των επιχειρήσεων και όχι επί των κερδών, εκτιμούμε πως η επίμαχη παράγραφος του ΚΦΕ προφανώς δεν την αφορά και πως δεν υπάρχει επίσης κάποια άλλη διάταξη που να άπτεται του θέματος στο πολυνομοσχέδιο, οπότε και θα συνεχίσει να ισχύει ο ν. 4110 περί της 5ετούς απόσβεσης της από τα έσοδα.  

Για μία ακόμη φορά ωστόσο, επί τη ευκαιρία της προωθούμενης αναμόρφωσης του ΚΦΕ, σας ζητούμε ολόκληρη η εισφορά του ν. 4093 να εκπίπτει από τα έσοδα των επιχειρήσεων εντός της χρήσης που αφορά, ώστε οι ηλεκτροπαραγωγοί ΑΠΕ να μην καταβάλλουν φόρο εισοδήματος επί χρημάτων  που δεν εισπράττουν και που δυστυχώς πρωτόγνωρα αφορούν το 25 – 42% του κύκλου εργασιών τους.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: