Σάββατο 24 Αυγούστου 2013

Αυτοδιοίκηση: Τα σενάρια πρόωρων εκλογών παγώνουν τις υποψηφιότητες

Το φθινόπωρο επρόκειτο να ξεκινήσει, ατύπως, η προεκλογική περίοδος ενόψει των εκλογών τοπικής αυτοδιοίκησης τον προσεχή Μάιο. Στα κομματικά επιτελεία προγραμματίζονταν συσκέψεις για τη διαμόρφωση στρατηγικής και την επιλογή υποψηφίων στους μεγάλους δήμους, ενώ οι ενδιαφερόμενοι να διεκδικήσουν την ψήφο των συμπολιτών τους έχουν ήδη ξεκινήσει βολιδοσκοπήσεις και προετοιμάζονταν να ανακοινώσουν τις προθέσεις τους τον Σεπτέμβριο.

Ωστόσο, από τη στιγμή που οι γερμανικές εξαγγελίες για τρίτο «πακέτο» πυροδότησαν σενάρια για πρόωρες εθνικές εκλογές οι υποψηφιότητες παγώνουν καθώς το ενδεχόμενο ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων ανατρέπει τους σχεδιασμούς.

Αργότερα οι αποφάσεις για μεγάλους δήμους, περιφέρειες

Οπως όλα δείχνουν, εταίροι και πιστωτές θα πιέσουν ασφυκτικά για ένα νέο μνημόνιο που θα καλύπτει τη διετία 2015-2016. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί -και επιμένει- ότι δεν πρόκειται να περάσουν από την παρούσα Βουλή νέα δημοσιονομικά μέτρα και, επομένως, δημιουργούνται οι προυποθέσεις για σύγκρουση με την Τρόικα, η οποία μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες.

Η πολιτική ρευστότητα και αβεβαιότητα αποπροσανατολίζει όλους τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση των αυτοδιοικητικών εκλογών και, πάντως, στα επιτελεία Σαμαρά και Βενιζέλου αλλά και σε αυτό της Κουμουνδούρου, ούτε καν δίνεται απάντηση -πλέον- στην ερώτηση πότε θα ληφθούν αποφάσεις για τους μεγάλους δήμους και τις περιφέρειες, η αναμέτρηση στους οποίους θα έχει πολιτική σημασία.

Πάντως, στους μικρότερους δήμους, όπου οι επιλογές των υποψηφίων δεν θα γίνουν κεντρικά, καθώς, εκτός των άλλων, οι ανεξάρτητες (ή «ανεξάρτητες») υποψηφιότητες είναι «της μόδας» οι διεργασίες προχωρούν κανονικά και το φθινόπωρο εφόσν, τελικώς, δεν οδηγηθούμε σε εθνικές εκλογές, αναμένεται θερμό. Πηγή http://www.aftodioikisi.gr/dimoi/aftodioikisi-ta-senaria-prooron-eklogon-pagonoun-tis-ipopsifiotites

Δεν υπάρχουν σχόλια: