Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Ο χειμώνας σύμφωνα με τα ημερομήνια και τα πουλιά θα έχει απ΄όλα...

Διφορούμενες είναι οι απόψεις για τον καιρό που θα κάνει το χειμώνα στην Ελλάδα. Από τη μια πλευρά οι επιστημονες μιλούν για έναν ζεστό και ξηρό χειμώνα με λίγες βροχές και από την άλλοι οι... λαϊκοί μετερολόγοι μιλούν για ένα βαρύ και πρόωρο χειμώνα. Ειδικά αυτή την εποχή, με την έλευση του φθινοπώρου, τα καιρικά ... σενάρια δίνουν και παίρνουν με τους λαϊκούς μετεωρολόγους να ερμηνεύουν τα «ημερομήνια», τους ορνιθολόγους να παρατηρούν την έλευση των πουλιών και τους επιστήμονες να δίνουν τις δικές τους προβλέψεις χρησιμοποιώντας στοιχεία από προγνωστικά μοντέλα μακροπρόθεσμης πρόβλεψης.
Ηπιος και ξηρός χειμώνας λένε οι επιστήμονες...
Για έναν σχετικά ήπιο χειμώνα, χωρίς παρατεταμένα διαστήματα με κρύο, κάνει λόγο ο διδάκτωρ Μετεωρολογίας του Κέντρου Μετεωρολογικών Εφαρμογών ΕΛΓΑ Μιχάλης Σιούτας.
«Φυσικά, οι προβλέψεις που γίνονται και αφορούν τους επόμενους δύο μήνες, δεν έχουν την ακρίβεια των καθημερινών προβλέψεων» ξεκαθαρίζει, μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο κ. Σιούτας. Πάντως, από τα μέχρι τώρα στοιχεία από διεθνή ερευνητικά κέντρα που συλλέγουν και αξιοποιούν οι Ελληνες επιστήμονες, προκύπτει ότι τον Οκτώβριο η θερμοκρασία αναμένεται να κινηθεί στα κανονικά για την εποχή επίπεδα και ίσως λίγο πιο πάνω. «Ισως να είναι πιο ζεστός αλλά σχετικά ξηρός, με λιγότερες δηλαδή βροχές» λέει ο κ. Σιούτας. Διαβάστε περισσότερα στο http://www.lamiastar.gr/index.php/ellada/koinwnia/32266-o-xeimonas-symfona-me-ta-imerominia-kai-ta-poulia-tha-exei-ap-ola

Δεν υπάρχουν σχόλια: