Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

O Ανδρέας Κουτσούμπας, ένας εκ των 24 βουλευτών της ΝΔ που τάχθηκαν κατά της φορολόγησης των αγροτεμαχίων

Ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων και των οικοπέδων, κατέθεσαν 24 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, με επικεφαλής τον βουλευτή Πέλλας Iορδάνη Τζαμτζή.

Οι βουλευτές χαρακτηρίζουν «άδικη» τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων και των οικοπέδων, όπως αυτή προβλέπεται στο υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου, και μεταξύ άλλων αναφέρουν ότι «η υπερφορολόγηση θα εμποδίσει την επανεκκίνηση της αγροτικής οικονομίας».

Όπως ενημέρωσε μάλιστα τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο επικεφαλής των ερωτώντων βουλευτών, το πρωί της Τετάρτης ομάδα των βουλευτών θα επιδιώξουν συνάντηση με τον Γιάννη Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών, ώστε να του αναπτύξουν διεξοδικά τα προβλήματα που ανακύπτουν από το ζήτημα της φορολόγησης των αγροτεμαχίων.

Όπως αναφέρουν στο κείμενο της ερώτησης, δεδομένου ότι τα αγροτεμάχια καλλιεργούνται, η επιβάρυνσή τους από τους συντελεστές φορολόγησης είναι υπερβολική, και καταθέτουν σειρά παρατηρήσεων και προτάσεων.

Μεταξύ άλλων παραδειγμάτων, ώστε να καταδείξουν την αδικία της ρύθμισης, οι 24 βουλευτές αναφέρουν ως χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτό του συντελεστή χρήσης του γηπέδου-αγροτεμαχίου. 

«Είναι απαράδεκτο, το μεταλλείο ή το λατομείο, το οποίο αποδίδει στον κάτοχο του μεγάλα κέρδη, να φορολογείται με συντελεστή 1,2, η υπαίθρια έκθεση, οι χώροι στάθμευσης και αναψυχής με 1,5 και οι δενδροκαλλιέργειες και ελαιοκαλλιέργειες με συντελεστές 2,0 και 1,8 αντίστοιχα και οι μονοετείς καλλιέργειες με συντελεστή 1» τονίζουν. 

Ζητούν δε, ο συντελεστής χρήσης για τους αγρότες να καταργηθεί ή να είναι χαμηλότερος από τα μεταλλεία και τα λατομεία, σημειώνοντας ότι ακόμη και οι υπαίθριες εκθέσεις, οι χώροι στάθμευσης και αναψυχής έχουν συντελεστή 1,5, δηλαδή χαμηλότερο από τις αγροτικές καλλιέργειες.

Τέλος, ερωτούν τον αρμόδιο υπουργό τι προτίθεται να πράξει ώστε να μην επιβαρυνθούν οι αγρότες με αβάσταχτες και άδικες φορολογίες και ακόμη τι θα κάνει σχετικά με τις εγκαταλελειμμένες και ανεκμετάλλευτες γαίες οι οποίες δεν αποφέρουν έσοδα στους κατόχους τους.

Την ερώτηση υπογράφουν ακόμη οι βουλευτές: Π.Βογιατζής, Δ.Κυριαζίδης, Μαρία Αντωνίου, Αθ.Νταβλούρος, Κ.Κόλλιας, Ιω.Λαμπρόπουλος, Γ.Κωνσταντόπουλος, Ευ.Κωνσταντινίδης, Σπ.Ταλιαδούρος, Ιω.Ιωαννίδης, Κ.Κουκοδήμος, Λ.Τσαβδαρίδης, Ηλ.Βλαχογιάννης, Γ.Στύλιος, Α.Μαρίνος, Κ.Κλειτσιώτης, Ιω.Πασχαλίδης, Ασημίνα Σκόνδρα, Μ.Βλάχβεης, Δ.Σαμπαζιώτης, Α.Κουτσούμπας, Ευ.Αυγενάρης και Β.Υψηλάντης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: