Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Ο Χαραλαμπίδης και η οπτική του για την παραγωγική ανασυγκρότηση μέσα απο την Παιδεία και τον Πολιτισμό

Μια διαφορετική φωνή, αιρετική για πολλούς, ξεχωριστή για άλλους, ο κ. Μιχάλης Χαραλαμπίδης, Πολιτικός Επιστήμονας, Κοινωνιολόγος και γνωστότερος ως συγγραφέας επιτυχημένων βιβλίων καθήλωσε για περίπου δύο ώρες απόψε, Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2013, ένα πολυπληθές ακροατήριο που είχε ανταποκριθεί στην ανοικτή πρόσκληση που έκανε η Ενωτική Κίνηση Εκπαιδευτικών Α΄/θμιας & Β΄/θμιας Εκπ/σης Βοιωτίας στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Βοιωτίας. Η ομιλία του κ. Χαραλαμπίδη θα μπορούσε να περιοριστεί στο θέμα της «Παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας με μοχλούς την Παιδεία και τον Πολιτισμό», όμως ο σύγχρονος αυτός πολιτικός αναλυτής, μιλώντας από στήθους, πήγε την κουβέντα πιο πέρα και πιο βαθιά.

Ανάμεσα σ` εκείνα που θα μπορούσε κανείς να συγκρατήσει, είναι το πολιτικό συμπέρασμα στο ξεκίνημα της ομιλίας τους πως σήμερα – με άξονα πλέον ότι  το μέλλον θα πρέπει να είναι η ερμηνεία του παρελθόντος – ο λαός χρειάζεται μια πυξίδα και έναν ορίζοντα, είπε ο κ. Χαραλαμπίδης. 
Και το δεύτερο είναι , πως οφείλουμε να αναδείξουμε μια νέα βιβλιοθήκη, που ως δεξαμενή, θα αναπτύξει  μια αυτόχθονη παιδεία και μια αυτόχθονη πολιτική σκέψη.
Η αλήθεια, όμως, είναι πως ο Χαραλαμπίδης δεν είναι εύκολο να … ερμηνευτεί. Με λόγο που πολλές φορές σε ταξιδεύει, γνωρίζοντας πολύ καλά τι λέει και έχοντας διαβάσει πάρα πολύ στη πλούσια πνευματική ζωή του, ο αποψινός προσκεκλημένος των Εκπαιδευτικών του Νομού μας – στο πλαίσιο μιας 20χρονης περίπου σχέσης που έχει χτίσει με την Λιβαδειά και την περιοχή μας-  επαίνεσε τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία τους  , με την ελπίδα μιας αέναης επιθυμίας και του προσωπικού του στόχου, "να γίνει η Ελλάδα μορφωτικό κέντρο της Οικουμένης".
Αυτό ήταν το κέντρο της προσωπικής του φιλοσοφίας, παράλληλα με το χτίσιμο μιας παραγωγικής αλυσίδας με κρίκους τον Πολιτισμό. Κι στο σημείο αυτό μίλησε για τους πολιτιστικούς πόρους της περιοχής μας, για τη Βοιωτία, τον Ελικώνα, τον Παρνασσό, την σχέση με την εκπαίδευση αλλά και την … Ρούμελη εν γένει, που για τον ίδιο δεν συγκρίνεται με τον όρο … «Κεντρική Ελλάδα»!
Είπαμε, δεν είναι εύκολο να … ερμηνεύσεις τον Χαραλαμπίδη. Είναι όμως ευχάριστο να τον ακούς και να παίρνεις από έναν αναγνωρισμένο δάσκαλο και σύγχρονο πολιτικό φιλόσοφο ο,τι σου δίνει. Κι ` όλοι μας απόψε, είμαι βέβαιος ότι κάτι πήραμε,  ακόμη κι` αν η επί γεύση που μας άφησε καθένα μας χωριστά, είναι διαφορετική!
Την κουβέντα συντόνισαν οι εκπαιδευτικοί κκ. Σπύρος Κόκκινος και Χρήστος Διαμιανίδης. 










Δεν υπάρχουν σχόλια: