Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

O Γιώργος Ζιώγας για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού

       Η 22 Μαρτίου, παγκόσμια ημέρα νερού, μας δίνει την ευκαιρία να θυμηθούμε το πολυτιμότερο ελεύθερο αγαθό της φύσης, έστω για μία ημέρα,  μας το θυμίζουν τα Μ.Μ.Ε, με τις ομιλίες τους οι ειδικοί, τα άρθρα κλπ με την θλιβερή διαπίστωση του κινδύνου της λειψυδρίας και της μόλυνσης των υδατικών πόρων.
      Όμως όλοι εμείς τις υπόλοιπες 364 ημέρες  όχι μόνο δεν  το προστατεύουμε αλλά κάνουμε ότι μπορούμε για να το μολύνουμε και να το κατασπαταλούμε.
         Η μεγαλύτερη απειλή για τα υδάτινα αποθέματα της χώρας μας είναι η μόλυνση από τον άνθρωπο   και η σπατάλη με το σημερινό μοντέλο της Ελληνικής γεωργίας  όταν τα 2/3 περίπου χάνεται πριν φθάσει στο χωράφι και το μεγαλύτερο ποσοστό καταλήγει  και χάνεται στην θάλασσα.
     Το πρόβλημα δεν είναι μόνο η γεωργία, όπως αρκετοί διαλαλούν, το πρόβλημα είναι ο άνθρωπος με όλες τις δραστηριότητες του και φυσικά η μεγάλη κατασπατάληση νερού γίνεται, όταν ακόμη και σήμερα,  όλα τα δίκτυα μεταφοράς είναι χωμάτινα χωρίς έργα υποδομής.
     Το νερό ανέκαθεν υπήρξε βασική υποδομή για την ανάπτυξη της Ελληνικής γεωργίας. Διότι γεωργία χωρίς νερό είναι σαν να έχουμε σπίτι σήμερα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.
     Το θέμα της διαχείρισης των υδατικών πόρων αποτελεί μείζον πρόβλημα της περιοχής μας. Όμως  μέχρι σήμερα δεν έγινε ορθολογική αξιοποίηση του υδάτινου δυναμικού, δεν λήφθηκε υπόψη κανένα περιβαλλοντικό μέτρο αλλά δεν έγιναν και τα σπουδαία εκείνα εγγειοβελτιωτικά έργα, που προτάθηκαν από τους διαφόρους φορείς του Νομού μας και παραμένουν στα χαρτιά μόνο προτάσεις και μελέτες.
      Εδώ και τώρα χρειάζεται άμεσα  η δημιουργία ενός νέου φορέα διαχείρισης όλου του υδάτινου δυναμικού της Βοιωτίας και μιας μόνιμης υπηρεσίας ελέγχου της ποιότητας του νερού, της βιομηχανικής ρύπανσης και της προστασίας του οικοσυστήματος διότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο ποσοτικό αλλά πολύ περισσότερο ποιοτικό.  
     Ως πολίτες έχουμε την δύναμη και οφείλουμε να διαφυλάξουμε το πολύτιμο αυτό αγαθό για τις επόμενες γενιές.
                                                                            
                                                                                                         ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΙΩΓΑΣ
                                                                                                    Περιφερειακός Σύμβουλος
                                                                                                            Στερεάς Ελλάδας
                                                                                              Υποψήφιος Δήμαρχος Λεβαδέων


Δεν υπάρχουν σχόλια: