Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Από 0, 43 έως 0,45 λεπτά το βαμβάκι - Χαμηλότερη τιμή και χαμηλές αποδόσεις σε σχέση με πέρυσι

Η συγκοµιδή του βαμβακιού στη χώρα μας και κυρίως στη Στερεά αρχίζει, αλλά όχι και με τους καλύτερους οιωνούς, αφού όταν όλες πλέον οι εκτιμήσεις φανερώνουν, θα έχουμε και μια πολύ σημαντική μείωση της τιμής, περί τα 20% σε σχέση με πέρυσι αλλά και της συνολικής απόδοσης των χωραφιών εξ` αιτίας κυρίως των καιρικών συνθηκών. Η αφετηρία για την πλειονότητα των εκκοκιστών θα κυμανθεί από τα 0, 43 έως τα 0,45 λεπτά το κιλό, τιμή για το σύσπορο βαμβάκι.  Την ίδια ώρα, απαλλακτικό ΦΠΑ σκέφτονται να ζητήσουν οι μεγάλες εκκοκκιστκές επιχειρήσεις ώστε να μην πληρώσουν το σχετικό ποσό που αντιστοιχεί στους αγρότες του κανονικού καθεστώτος. Στην περίπτωση αυτή οι αγρότες στο τέλος του χρόνου θα καταθέτουν τα τιμολόγιά τους και θα ζητούν με σχετικό αίτημα την επιστροφή του ΦΠΑ για τα έξοδα που έχουν συγκεντρώσει όλο τον χρόνο.

Στην Ελλάδα όλα θα ξεκαθαρίσουν πριν βγει στην αγορά το βαμβάκι των ΗΠΑ, ωστόσο οι συνθήκες δείχνουν αφετηρία περί τα 0, 45 λεπτά
Στο ενδιάμεσο διάστημα θα κριθεί η καλύτερη τιμή στο σύσπορο βαμβάκι.
Σε γενικές γραµµές η χρονική συγκυρία µοιάζει ευνοϊκή, ωστόσο οι προετοιµασίες των συντελεστών της αγοράς δεν καθιστούν βέβαιη την εκκίνηση των τιµών παραγωγού γύρω τα 0, 45 λεπτά το κιλό, επίπεδο το οποίο θα µπορούσε να δικαιολογηθεί τις αντικειµενικές παραµέτρους της αγοράς (διεθνή χρηµατιστήρια, ισοτιµία δολαρίου, τιµή βαµβακόπιτας).

Ποια η εικόνα στη Βοιωτία…

«Ο καιρός δεν βοηθάει και η ποιότητα στο προϊόν το ξέρετε ότι είναι αυτό που σε διαφοροποιεί – ιδιαίτερα σε μια δύσκολη αγορά, όπως είναι αυτή του βαμβακιού», μας λέει ο έμπειρος Βοιωτός γεωπόνος του Agricenter κ. Θεόδωρος Χριστοδούλου. «Για εμάς φέτος, όμως, το πιο σπουδαίο είναι και η χαμηλή τιμή αλλά και η πτώση των αποδόσεων. Θα έχουμε δηλαδή ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που είχαμε πέρυσι, που είχαμε μια πολύ καλή συγκυρία στην παγκόσμια αγορά όσον αφορά την χρηματιστηριακή αξία του προϊόντος, που είχε σαν αποτέλεσμα και οι τιμές που απόλαυσαν οι παραγωγοί να είναι πολύ καλές , όπως και οι αποδόσεις» τονίζει στην «ΕΝ ΔΕΛΦΟΙΣ» ο κ. Χριστοδούλου. Και συνεχίζει: «Η φετινή εκτίμηση είναι πως θα κινηθούμε από 0, 43 λεπτά έως 0, 45 κατά μέσο όρο, με μέγιστη τιμή που μπορεί να δοθεί εάν όλα πάνε καλά να πάμε μέχρι και 0,  47. Θα είμαστε δηλαδή περί τα 10 λεπτά λιγότερο, δηλαδή μιας τάξης περί τα 20% λιγότερο σε σχέση με το περσυνό εισόδημα. Σε επίπεδο παραγωγής και πριν από τις βροχοπτώσεις – που ήρθαν νωρίς και με μεγάλη ένταση – παρατηρούμε πως σε πολλά χωράφια τα καρύδια να έχουν σταματήσει στο σημείο προ των βροχών, να μην ανοίξουν με αποτέλεσμα να υπάρξει και μείωση στη συγκομιδή. Σε επίπεδο κιλών, κατά μέσο όρο και βάση τα δεδομένα του ΟΠΕΚΕΠΕ θα φτάναμε έως τα 400 κιλά το στρέμμα, αλλά φέτος με τις βροχές έχει οψιμίσει ήδη η καλλιέργεια από τη μια και από την άλλη έχουμε και βαμβακιές που δεν έσκασαν. Όσο πιο πίσω, όμως, πάει η συγκομιδή τόσο χειρότερα θα είναι και για τον καιρό.» μας είπε ο κ. Χριστοδούλου.

Μια και μόνη λύση η αποφύλλωση
 

Μάλιστα, στην ερώτησή μας τι μέλλει γενέσθαι, ο κ. Χριστοδούλου  προτρέπει τους αγρότες της Στερεάς: «Επειδή είναι πολύ δύσκολο πλέον να αποθηκεύσει κανείς βαμβάκι, κι` αυτό συμβαίνει με όλες τις καλλιέργειες πλέον και για συγκεκριμένους λόγους, εμείς προτείνουμε στον παραγωγό να εμπιστευθεί στον εκκοκιστή με τον οποίο συνεργάζεται. Από την άλλη, όσον αφορά την συγκομιδή εκείνο που λέμε είναι να χρησιμοποιήσουν άμεσα αποφυλλωτικό και φρέαρ, ένα σκεύασμα για να ανοίξει το καρύδι πιο γρήγορα. Οι καλλιεργητές θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο εφαρμογής αποφυλλωτικών σε συνδυασμό με ethrel στο κατάλληλο στάδιο. Επίσης θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το έντονο φαινόμενο των αναβλαστίσεων των βαμβακόφυτων που και αυτό αποτελεί σοβαρό κίνδυνο μείωσης της αναμενόμενης παραγωγής. Έτσι θα κερδίσει το χαμένο χρόνο και να αποσπάσει την καλύτερη παραγωγή. Φέτος είναι μια χρονιά που θα βοηθήσει πάρα πολύ». 

Δεν υπάρχουν σχόλια: