Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

Ποιος ήταν ο Γαβριήλ Ροδίτης που έζησε στον Ορχομενό το 1840;

Διαβάζουμε στο ΟΡΧΟΜΕΝΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΑ  για τον πρώτο δημοδιδάσκαλο των  Ορχομενίων  Γαβριήλ Ροδίτη, σε συνέχεια της επιστολής που είχε αποστείλει στις 2 Οκτωβρίου 1844 στον τότε Δήμαρχο, εκφράζοντας στο τέλος την ελπίδα να πληρωθεί.

Στην επιστολή του αναφέρει:
«Εν Αθήναις την 23η Μαρτίου 1845.
Προς το υπουργείο των εκκλησιαστικών και της δημοσίας εκπαιδεύσεως.
Εις την διαταγήν την οποίαν έλαβον περί του Φεβρουαρίου ίδον, ότι διετατόμην να παραδώσω εις την αρχήν το υλικόν της σχολής και να παύσω των διδασκαλικών μου χρεών και ότι προσκαλείτε η Διοίκησις να φροντίση περί της μισθοδοσίας μου. Αμέσως διέλυσα το σχολείο μου και έμεινα στή Σκριπού και περίμενα τήν προστασίαν τής Διοικήσεως.
Η Δημοτική αρχή κατ΄εκείνας τάς ημέρας εδημοπράτησε τεσσάρων χιλιάδων οκάδων σίτον και εις τα πρακτικά της έγραφεν εις τήν Διοίκησιν ότι επειδή και έχομεν ανάγκην να πληρώσωμεν τον δημοδιδάσκαλον, πρέπει να μας εγκρίνη εις τήν τιμήν τών δεκαεπτά λεπτών. Αλλ΄όμως τί έγινεν;
Η Διοίκησις περί τα μέσα τού Οκτωβρίου τους έστειλε την έγκρισιν, ούτοι δε τήν άρπαξαν χωρίς να δώσουσι εις εμένα λεπτόν. Παρέστησα λοιπόν τα πάντα εις τήν Διοίκησιν, τούς εξέπληξε και τους ηνάγκασε και έκαναν και δευτέραν δημοπρασίαν, πέντε χιλιάδων οκάδων.
Εγώ δε φοβηθείς μήπως πάλι με τους απατηλούς των λόγους με τυραννήσουν όσον θέλωσι, απεφάσισα και έγινα αγοραστής με τιμή είκοσι λεπτών, τόν οποίον σίτον έως σήμερον, μόλις ηδυνήθην να πωλήσω και να ελευθερωθώ, μέ χαμόν 150δρχ και 50 τάς οποίας μοι εκράτησαν δια τα βιβλία, έγινανόλαι διακόσιαι, τας οποίας με αδίκησαν....»

Όσοι είστε χρήστες του Facebook μπορείτε να διαβάστε και άλλα ενδιαφέροντα  γεγονότα που αφορούν την ιστορική μας πόλη.

Πηγή https://www.facebook.com/groups/orchomenos.istorika 

Δεν υπάρχουν σχόλια: