Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

Με 19 ΝΑΙ, 8 ΟΧΙ και ένα ΠΑΡΩΝ εγκρίθηκε ο Προϋπολογισμός του 2016

Με 19 ΝΑΙ, 8 ΟΧΙ και ένα ΠΑΡΩΝ, εγκρίθηκε χθες βράδυ από το Δημοτικό Συμβούλιο Ορχομενού, ο «τακτοποιητικός και αναπτυξιακός» , όπως χαρακτηρίστηκε από τη Δημοτική Αρχή, προϋπολογισμός του 2016. Το θέμα εισηγήθηκε ο λογιστής του Δήμου κ. Γιώργος Κανέλλης, παρουσία του Δντη του Δήμου κ. Στάμου Μιχαλοστάμου και της Προϊσταμένης της Οικονομικής Υπηρεσίας κας Χαρούλας Δούμα , ο οποίος και ανέλυσε τον ισοσκελίσμό των εσόδων και των εξόδων του νέου χρόνου, στην κορυφαία συνεδρίαση της χρονιάς και της τελευταίας ουσιαστικά συνεδρίασης του 2015.

Η διαμόρφωση του φετινού προϋπολογισμού– όπως ήταν αναμενόμενο – αποτέλεσε σημείο κριτικής για τις παρατάξεις της μειοψηφίας απέναντι στην Δημοτική Αρχή.
Ο κ. Κώστας Ξηρογιάννης, ως επικεφαλής της παράταξης «Ορχομενός Νέα Εποχή» καυτηρίασε την γενικότερη – όπως την χαρακτήρισε – επιφανειακή προσέγγιση των πραγμάτων από τον Δήμαρχο, έκανε λόγο για έλλειψη στρατηγικής και πολιτικού οράματος στο Δήμο μας και ζήτησε αλλαγή στην προσέγγιση τόσο της καθημερινότητας όσο και των οικονομικών δεδομένων, ενώ στο τέλος της τοποθέτησής τους δήλωσε πως καταψηφίζει τον προϋπολογισμό του 2016.

Ακολούθως, ο Επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Γιώργος Σκόπας, τοποθετήθηκε σφαιρικά για την πολιτική λιτότητας και εξαθλίωσης των λαϊκών στρωμάτων, από «πάνω προς τα κάτω», όπως είπε, ασκώντας δηλαδή κριτική σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο για τις πολιτικές που ζητούνται να εφαρμοστούν και στους Δήμους, ζήτησε κατάργηση των δημοτικών τελών και έκλεισε με την ανάγκη στήριξης των φτωχών, των ανέργων, των ηλικιωμένων και όλων των κοινωνικών ομάδων που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά. Ο κ. Σκόπας δήλωσε πως καταψηφίζει τον προϋπολογισμό του 2016.

Στη συνέχεια, τοποθετήθηκε ο κ. Γιάννης Στεφανίδης, Επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης «Ορχομενός, Πορεία με αξιοπιστία», χαρακτήρισε απογοητευτική την απαξίωση της επιτροπής διαβούλευσης που προηγήθηκε της σύνταξης του προϋπολογισμού, έκανε γενικότερα λόγο για την ανάγκη της συμμετοχικότητας των πολιτών σ` ότι σχεδιάζεται στον Δήμο μας και χαρακτήρισε «αντιγραφή του 2015, τον προϋπολογισμό του 2016». Ο κ. Στεφανίδης δήλωσε πως καταψηφίζει τον προϋπολογισμό του 2016.
Ενδιαφέρον παρουσίασαν οι τοποθετήσεις και δύο ακόμη δημοτικών συμβούλων από την πλευρά της μειοψηφίας, που καιρό τώρα φαίνεται πως επιθυμούν να «συμπληρώνουν», τρόπον τινά», τα λεγόμενα του επικεφαλής της παράταξής τους, με τις δικές τους «πολιτικές θέσεις». Πρόκειται για την κα Βούλα Καράλη, η οποία στην δική της τοποθέτηση επικεντρώθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης των κοινωνικών δομών εν γένει το 2016, έκανε λόγο για σκληρή επιτήρηση των δημοσιονομικών που έχει επιβληθεί στο Δήμο μας, έθεσε πολιτικά ρητορικά ερωτήματα για την προοπτική της αυτοδιοίκησης μέσα σ` αυτό το ασφυκτικό περιβάλλον και έκλεισε  με την πρόθεσή της να καταψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2016.

Ο έτερος Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης του κ. Ξηρογιάννη, ο κ. Γιάννης Τσιάμης επανέλαβε τις ανησυχίες που – όπως είπε – έχει πολλές φορές το τελευταίο 4μηνο εκφράσει στο ΔΣ, για την πορεία των οικονομικών του Δήμου μας, ζήτησε εκ νέου αναλυτική συζήτηση εντός 2μηνου για τα έσοδα και τα έξοδά μας αφού «φτιάχνουμε προϋπολογισμό με τα εισπραχθέντα του 2015» και ξαναθύμισε προς την δημοτική αρχή την πρότασή του η μειωμένη σημαντικά ΣΑΤΑ και του 2016 "να συγκεντρώνεται και να διατίθενται για τα επόμενα χρόνια σε δύο – τρία το πολύ δημοτικά διαμερίσματα κάθε χρονιά, προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες των χωριών με λίγο μεγαλύτερα έργα  και όχι με πασαλείμματα", όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακολούθως, το λόγο έλαβε η Αντιδήμαρχος Εσόδων κα Βαρβάρα Σκαγιάκου, που χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 2016 «κακτοποιητικό και αναπτυξιακό», λέγοντας πως ο «μεγάλος ασθενής» παραμένει ο τομέας των εσόδων, παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει από τη Δημοτική Αρχή. Η κα Σκαγιάκου ανέφερε πως η προσήλωσή τους είναι «αυτά που προϋπολογίζονται, να εισπράττονται», όσο πάντοτε αυτό το επιτρέπουν οι συνθήκες που διαμορφώνει η οικονομική κρίση και έκλεισε με την ανάγκη συνεργασία εκ μέρους όλων και φυσικά των ίδιων των δημοτών.

Τις τοποθετήσεις για τον προϋπολογισμό του 2016 έκλεισε ο Δήμαρχος κ. Λουκάς Υπερήφανος, ο οποίος πήρε το λόγο και έδωσε «εξηγήσεις» όσον αφορά την φιλοσοφία του. Ο προϋπολογισμός του 2016 είναι τακτοποιητικός, είπε ο Δήμαρχος, όπως επιβάλλουν απαιτήσεις του παρατηρητηρίου αλλά θα τον κάνουμε αναπτυξιακό, "όχι μέσα από τις αυξήσεις των τελών, αλλά μέσα από τις ενέργειές μας και τις διεκδικήσεις μας", όπως είπε.
Ακόμη ο κ. Υπερήφανος, αντέκρουσε τις ειρωνείες του κ. Ξηρογιάννη, όσον αφορά τις απανωτές του απουσίες, λέγοντας «πως πηγαίνω οπουδήποτε για το καλό του Δήμου και τα αποτελέσματα θα το φανερώσουν», επανέλαβε πως ούτε κάποτε, ούτε και τώρα «κανείς δεν μας χαρίζει χρήματα» και τόνισε πως πάνω απ` όλα πρέπει ανάμεσα στους αιρετούς να «μας διακατέχει διάθεση συνεργασίας, αφού ο Δήμος έχει συνέχεια».

Η ειδική συνεδρίαση του προϋπολογισμού της 28ης Δεκεμβρίου 2015 έκλεισε με την ονομαστική ψηφοφορία, όπου 19 Δημοτικοί Σύμβουλοι και Πρόεδροι Τ.Κ. ψήφισαν ΝΑΙ, 8 Δημοτικοί Σύμβουλοι ψήφισαν ΟΧΙ και παρών ο κ. Γιάννης Τσιάμης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: