Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

4 αλλαγές "ημίμετρα" για το ασφαλιστικό - Η θέση της ΕΣΕΕ

Οι βελτιωτικές αλλαγές της Κυβέρνησης για τις ασφαλιστικές εισφορές επιστημόνων και ελεύθερων επαγγελματιών βασίζονται περισσότερο σε εξαιρέσεις και διαχωρισμούς νέων διαφορετικών εργασιακών ομάδων. Οι νέες προτάσεις, αναφορικά με τον τρόπο υπολογισμού των εισφορών για επιστήμονες και ελεύθερους επαγγελματίες, συνοψίζονται σε 4 σημεία τα οποία εξειδικεύονται ως εξής:
1. Για τους νέους επιστήμονες:Η βελτιωμένη πρόταση της κυβέρνησης για τους νέους επιστήμονες θα λαμβάνει ως βάση υπολογισμού των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών τα 468 € (80% του κατώτατου μισθού των 586 ευρώ) αντί για τα 586 € και πενταετή περίοδο σταδιακής αναπροσαρμογής των μηνιαίων ασφαλίστρων, η οποία χωρίζεται σε δύο περιόδους. Πιο αναλυτικά:
· Για όσους κάνουν έναρξη επαγγέλματος και για τα δύο πρώτα χρόνια άσκησής του θα προβλέπεται καταβολή μηνιαίας εισφοράς 65,52 € (το 14% των 468 €).
· Για τα επόμενα 3 χρόνια θα προβλέπεται αύξηση της εισφοράς στα 79,56 €, (17% των 468 €).
2. Για τους ανέργους:
· Θα υπάρχει απαλλαγή από υποχρέωση καταβολής εισφορών για όσους βρίσκονται σε αναστολή άσκησης επαγγέλματος.
· Θα δρομολογηθεί οικονομική ενίσχυση ανέργων, μέσω ειδικού λογαριασμού που διαχειρίζεται ο ΟΑΕΔ.
3. Για τους εργαζόμενους με «μπλοκάκι»:
Για τους εργαζόμενους με μπλοκάκι τα μηνιαία ασφάλιστρα για τον κλάδο σύνταξης θα ανέλθουν στο 6% αντί της αρχικής πρότασης που προέβλεπε 6,5%. Το υπόλοιπο 14% (συνολική επιβάρυνση 20%) θα επιβαρύνει τον εργοδότη, στις περιπτώσεις που το «μπλοκάκι» υποκρύπτει σχέση εξαρτημένης εργασίας.
4. Για τους μικρομεσαίους ελεύθερους επαγγελματίες (ανεπίσημες πληροφορίες):
Προωθείται η κλιμακωτή αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για εισοδήματα από 12.000 € και άνω, καθώς μέχρι το συγκεκριμένο εισόδημα οι εισφορές είναι ήδη χαμηλότερες από το υφιστάμενο καθεστώς, ώστε να περιοριστούν οι υπερβολικές επιβαρύνσεις σε μικρούς και μεσαίους ελεύθερους επαγγελματίες.

Σύμφωνα με τις τελευταίες διαθέσιμες πληροφορίες που έχουμε από τη συμμετοχή της ΕΣΕΕ στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων εξετάζεται:
* για ετήσιο εισόδημα από 12.001 έως και 20.000 € , θα επιβάλλεται «κόφτης» εάν οι εισφορές 20% (κλάδος σύνταξης) επί του φορολογητέου εισοδήματος υπερβαίνουν τις σημερινές εισφορές κατά 15%,
* αντίστοιχα, για εισοδήματα από 20.001 έως 30.000 €, ο «κόφτης» θα μπαίνει προκειμένου οι νέες εισφορές να μην υπερβαίνουν τις παλαιές πάνω από 20%,
* για τα ποσά από 30.001 έως 40.000 € η αύξηση επί της σημερινής καταβαλλόμενης εισφοράς δεν θα μπορεί να είναι πάνω από 25% ή 30%.
Με απογοήτευση δεν βλέπουμε στις αλλαγές το πάγωμα, τη κεφαλαιοποίηση και την αφαίρεση ασφαλιστικού χρόνου των εντός κρίσης οφειλετών στον ΟΑΕΕ που αποτελεί το πρώτο από τα βασικά αιτήματα βελτιώσεων στο ασφαλιστικό σχέδιο.
Δεν κατανοούμε γιατί οι νέοι έμποροι και επιχειρηματίες διαχωρίζονται από τους νέους επιστήμονες, ενώ για τους "κόφτες" των ελεύθερων επαγγελματιών υπάρχουν μόνο ανεπίσημες προθέσεις. Η ΕΣΕΕ πιστεύει λοιπόν ότι οι βελτιώσεις δεν προκύπτουν από εξαιρέσεις, ενώ οι παραπάνω αλλαγές είναι απλώς ημίμετρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: