Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

Μία ξεχωριστή έκθεση στο στρατόπεδο της Προεδρικής Φρουράς

Σε μία ξεχωριστή έκθεση στο στρατόπεδο της Προεδρικής Φρουράς, η περίφημη ένδοξη ενδυμασία που συνόδευσε τους Ελληνες για εκατοντάδες χρόνια διηγείται τη δική της ιστορία μέσα από 40 πίνακες. Συνήθως οι συγκεκριμένες στολές ξεπηδούν μέσα από σχολικά βιβλία. Σε αυτά, ντύνουν τους Ελληνες που πρωταγωνίστησαν σε ιστορίες ανδρείας στο πέρασμα των χρόνων. Τους «κλέφτες» και τους «αρματωλούς» κατά τη διάρκεια της ελληνικής επανάστασης, τους Πελοποννήσιους και τους Σουλιώτες της ίδιας περιόδου. Η διάσημη φουστανέλα – σε πολλές παραλλαγές – αποτέλεσε για χρόνια το ένδυμα κάθε ένδοξης ελληνικής στρατιάς.

Η μεγάλη αυτή ιστορία της στολής των ελλήνων Ευζώνων ξετυλίγεται από τη Δευτέρα 21 Μαρτίου στο στρατόπεδο της Προεδρικής Φρουράς. Η έκθεση που διοργανώνει το Στρατιωτικό Γραφείο της Προεδρίας της Δημοκρατίας σε συνεργασία με το Ιδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα περιέχει 40 έγχρωμες αναπαραστάσεις της ευζωνικής ζωής από τον ζωγράφο και ενδυματολόγο Γιάννη Μυλωνά. Ο τίτλος της έκθεσης είναι: «Η Ευζωνική Στολή – Η ιστορική διαδρομή της μέσα από 40 έργα του Ιωάννη Μυλωνά».

Οποιος λοιπόν περάσει μία βόλτα από το κέντρο της Αθήνας, στο στρατόπεδο της Προεδρικής Φρουράς θα έχει την ευκαιρία να δει από κοντά τους πίνακες που ανήκουν στις ιδιωτικές συλλογές του Αλέξανδρου και της Λένας Χαΐτογλου. Οι ίδιοι δέχτηκαν να παραχωρήσουν τους πίνακες αυτούς για τις ανάγκες της έκθεσης προκειμένου ο κάθε επισκέπτης να μπορέσει να δει από κοντά κάθε εικόνα που αποτυπώνει μία ένδοξη στιγμή της ελληνικής ιστορίας. Οι ιστορικοί σταθμοί της ευζωνικής φορεσιάς θα αναλυθούν από την Στ. Μαρογένη, επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας αλλά και τον γνωστό ζωγράφο Γιάννη Μυλωνά.


Τους πίνακες θα συνοδεύουν και ανάλογα κείμενα που θα περιγράφουν την εξέλιξη της στολής και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες σχεδιάστηκαν. Το Στρατιωτικό Γραφείο της Προεδρίας της Δημοκρατίας που συνδιοργανώνει την εκδήλωση αναφέρει ότι «η Ευζωνική Στολή με τη φουστανέλα, αναδείχτηκε σε σύμβολο της γενναιότητας, της λεβεντιάς ή ακόμα και της τιμιότητας των ευσταλών παλληκαριών της νεότερης Ελλάδας».

Σκοπός της έκθεσης είναι «να ρίξει φως σε πτυχές του ιστορικού μας χρόνου, μελετώντας ένα διαχρονικό σύμβολο και αποτελεί μια γεμάτη χρώμα και υπερηφάνεια ιστορική περιδιάβαση στη νεότερη ιστορία μας».

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό από τις 22 Μαρτίου 2016 και η είσοδος θα είναι ελεύθερη για όλους ενώ οι ώρες λειτουργίας είναι οι εξής:

Δευτέρα έως Σάββατο 10:00 έως 19:00

Κυριακή 13:00 έως 19:00

25η Μαρτίου 2016 14:00 έως 19:00

Πηγή http://www.protagon.gr/epikairotita/44341084680-44341084680

Δεν υπάρχουν σχόλια: