Σάββατο 23 Απριλίου 2016

«ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΩΝ ΕΟΡΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ» από τη Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας

Η Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας εφιστά την προσοχή των καταναλωτών  για τις αγορές που θα πραγματοποιήσουν εν όψει των εορτών στα παρακάτω:
Οι καταναλωτές να προμηθεύονται τα τρόφιμα τους από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς.
Να αγοράζουν κρέατα τοποθετημένα σε ψυγεία ή προθήκες –ψυγεία.
Να αναζητούν στα σφάγια σφραγίδες Κτηνιατρικού υγειονομικού ελέγχου που σημαίνει ότι  έχει γίνει ο απαραίτητος κρεοσκοπικός έλεγχος από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες .
Αναλυτικότερα :
·        Όλα τα σφάγια πρέπει να προέρχονται από εγκεκριμένες εγκαταστάσεις σφαγής και να φέρουν ευανάγνωστη τη σήμανση καταλληλότητας (ωοειδή σφραγίδα).
·        Τα Ελληνικά σφάγια φέρουν ωοειδή σφραγίδα χρώματος τυρκουάζ και παραλληλόγραμμη σφραγίδα με την ένδειξη «ΕΛΛΑΣ».
·        Τα προϊόντα Κοινοτικής προέλευσης φέρουν επίσης ωοειδή σφραγίδα σήμανσης, χρώματος τυρκουάζ, καθώς και σφραγίδα της χώρας προέλευσης π.χ. Ισπανία, Βουλγαρία κ.λ.π.
·        Τα σφάγια που προέρχονται από Τρίτες Χώρες φέρουν σφραγίδα σήμανσης χρώματος καφέ, αναφέρεται η χώρα προέλευσης και ο κωδικός εγκατάστασης.
·        Σπλάχνα ( συκώτι ,πνεύμονες ,καρδιά ) να μην φέρουν οζίδια ή κύστες Τα κατεψυγμένα δεν πρέπει να έχουν αποψυχθεί . Σε περίπτωση προμήθειας κατεψυγμένων κρεάτων ή σπλάχνων ιδιαίτερη σημασία στην ημερομηνία κατάψυξης και λήξης του προϊόντος .
·        Τα τυριά και τα αλλαντικά πρέπει να παρασκευάζονται μόνο σε εγκαταστάσεις που λειτουργούν νόμιμα και στη συσκευασία τους να αναγράφονται οι προβλεπόμενες από τη νομοθεσία επισημάνσεις για την ταυτότητα των προϊόντων. Η κοπή των τυριών στα σημεία πώλησης πρέπει να γίνεται παρουσία του αγοραστή.
·        Όσον αφορά τα αυγά το κέλυφος πρέπει να είναι καθαρό και άθικτο και να φέρουν σφραγίδα με κωδικό ο οποίος αποτελείται από :
α) μονοψήφιο αριθμό που δηλώνει τη μέθοδο εκτροφής ( 0 : Βιολογική παραγωγή, 1: Ελευθέρας Βοσκής,  2: Δάπεδο με στρωμνή,   3: Εμπλουτισμένοι κλωβοί)
β) κωδικό χώρας παραγωγής EL=Ελλάδα
γ) αριθμό ταυτοποίησης της μονάδας ( διψήφιος αριθμός ) με τον αύξοντα αριθμό καταχώρησης κάθε μονάδας
Τέλος, ενημερώνουμε τους καταναλωτές ότι σε περίπτωση που διαπιστώνουν ακατάλληλα, αλλοιωμένα ή με παραπλανητικές ενδείξεις τρόφιμα, να απευθύνονται στις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές της Περιφέρειας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: