Σάββατο 27 Μαΐου 2017

Η Ένωση Μικρασιατών Θήβας ανεβάζει την τραγωδία του Αισχύλου: ΕΠΤΑ ΕΠΙ ΘΗΒΑΣ - Επίσημη πρώτη στο Θέατρο Μοσχοποδίου στις 19 Ιουνίου


ΕΠΤΑ ΕΠΙ ΘΗΒΑΣ
Μετάφραση : Μιχάλης Γκανάς
Σκηνοθεσία : Ντίνα Αβαγιανού

ὦ θεομανές τε καὶ θεῶν μέγα στύγος,
ὦ πανδάκρυτον ἁμὸν Οἰδίπου γένος·
τούτοις πεποιθὼς εἶμι καὶ ξυστήσομαι
αὐτός·

Κατάρα ή ατομική ευθύνη;
Μοίρα ή προσωπική επιλογή; Ο Ετεοκλής στους Επτά κουβαλά την κατάρα του οίκου των Λαβδακιδών, ενώ ταυτόχρονα κουβαλά και το μεγαλείο του ηρωισμού του.
Στο πρόσωπό του μπορεί να συγκεραστεί το υψηλό με το εγληματικό.
Αριστοτεχνικά ο Αισχύλος συνδέει τη μοίρα του γιου του Οιδίποδα, φορέα της καταραμένης αιμομιξίας και πατροκτονίας, με την ελεύθερη επιλογή του αυτόβουλου ανθρώπου της Αθήνας της εποχής του .
Με νωπές ακόμα τις μνήμες των Περσικών πολέμων και έντονα τα ίχνη τους στην πολιτική της Αθήνας, ο Αισχύλος παρουσιάζει το 467 π.Χ. μια τραγωδία για τους Καδμείους / σπαρτούς, έναν μάλλον φιλειρηνικό ύμνο, με πρωταγωνιστή τον πρώτο τραγικό ήρωα, που φέρει ένα ατομικό βάρος και φορτίο και που έχει αντίπαλο έναν γυναικείο χορό.
Η σύγκρουση του συνετού ηγέτη με τον πανικόβλητο όχλο εξελίσσεται σε σύγκρουση αντρικής και γυναικείας φύσης, πολεμικού πνεύματος και μετριοπάθειας. Αν θέλουμε να παραλληλίσουμε τους ήρωες της τραγωδίας με τα πρόσωπα της ιστορικής πραγματικότητας της εποχής του Αισχύλου, μπορούμε να βρούμε ομοιότητες ανάμεσα στον Πολυνείκη και τον Θεμιστοκλή, στον Ετεοκλή και τον Περικλή και στον Αμφιάραο και τον Αριστείδη.
Η τραγωδία, συντεθειμένη σε έναν άχρονο χρόνο, με μια σύνθετη ακινησία, αποτυπώνει την προκαθορισμένη μοίρα, το παροντικό δίλημμα, το μελλοντικό τέλος.



Συντελεστές
Μετάφραση:  Μιχάλης Γκανάς 
Σκηνοθεσία: Ντίνα Αβαγιανού
Σκηνικά: Σαπφώ Μακρή
Μουσική : Βασίλης Ρίζος  

Φωτιστής : Παύλος Ζαμενόπουλος
Ήχητική κάλυψη : Άγγελος Καλύβας Τεχνικός Σκηνής: Σωτήρης Τριανταφύλλου


Α
rtwork αφίσας: Χαράλαμπος Αναστασόπουλος
 Οργάνωση Παραγωγής:  Ένωση Μικρασιατών Θήβας

ΔΙΑΝΟΜΗ
Ετεοκλής : Δημήτρης Γλάρος 


Αγγελιοφόροι:
Δημήτρης Γαστουνιώτης
Στρατής Καρράς
Νίκος Τριανταφύλλου


ΧΟΡΟΣ
Αγνή Ασημάκη, Σοφία Βόλη, Γωγώ Καπάνταη, Νίκη Κολυμπίρη ,Έφη Κούλη, Λεμονιά Κουτσοβασίλη , Αθηνά Λιάκου, Άντζελα Μαυρίδη, Ελένη Μπάκα,  Πένυ Πελώνη, Αφροδίτη Σάλτα,  Γιωργία Σουλιώτη,  Ελένη Σουρμπαίου, Όλγα Τσιμπίδα

συμμετέχουν οι μουσικοί της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Θηβαίων :

Νίκος Σαρρής (τρομπέτα)
  Γιώργος Φίλλιππας (κρουστά)
Λίζα Καλαφάτη (φλάουτο)
 Έλενα Σαρρή (φλάουτο)


Δεν υπάρχουν σχόλια: