Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017

Επίκαιρο παρά ποτέ παραμένει το «Εθνικό χρέος προς τους άταφους Ήρωες του 1940» - Μια ακόμη εκδήλωση τιμής στην Ένωση Ελλήνων Χημικών


Την εκδήλωση προλόγισε ο Πρόεδρος  του Συνδέσμου  Συνταξιούχων Επικουρικής
Ασφάλισης Χημικών (Τ.Ε.Α.Χ.)  κ. Δαμιανός Αγαπαλίδης
Μια από τις σελίδες της σύγχρονης ιστορίας μας, οι οποίες έχουν παραμείνει ακόμη χωρίς επίλογο, έρχεται ξανά να μας θυμίσει τέτοιες ημέρες που σύσσωμη η πατρίδα και η ομογένεια γιορτάζει την επέτειο του «ΟΧΙ»  ή  Έπος της Αλβανίας, η «Ένωση Τέκνων Συγγενών Πεσόντων του Έπους 1940-1941». Αυτός ο σύνδεσμος των απογόνων των ηρώων που έπεσαν στην ώρα της μάχης στη Βόρειο Ήπειρο (σημερινή Ν. Αλβανία) αλλά δεν έτυχαν των ελληνορθόδοξων τιμών της ταφή, επαναφέρει όσο πιο συχνά γίνεται και σε διάφορα μέρη της χώρας μας, το κοινωνικοπολιτικό θέμα των άταφων Ελλήνων στρατιωτών και αξιωματικών, τα κόκκαλα των οποίων βρίσκονται στη γειτονική χώρα, διάσπαρτα και όχι σε οργανωμένα στρατιωτικά κοιμητήρια.



Σ` ένα «εξειδικευμένο» αυτή τη φορά κοινό, τα μέλη των Συνταξιούχων Ελλήνων Χημικών, μίλησαν στις 25 Οκτωβρίου 2017, τα πρόσωπα ή καλύτερα το πρόσωπο που έχει ξεσηκώσει όλη αυτή το «εθνικό χρέος» εδώ και μερικά χρόνια, όταν του έγινε γνωστό μέσα από τους απογόνους τους. Πρόκειται για τον κ. Γεώργιο Σούρλα, τον τ. Αντιπρόεδρο της Βουλής και Βουλευτή Μαγνησίας, ο οποίος ήταν και ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωση τιμής και μνήμης που οργάνωσε ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης Χημικών (Τ.Ε.Α.Χ.) στα γραφεία τους στην Αθήνα.

Χαιρετισμό έκανε αρχικά
η Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Χημικών
 κα Τριανταφυλλιά Σιδέρη
Την εκδήλωση προλόγισε
ο κ. Παναγιώτης Κωνσταντόπουλος

Την εκδήλωση προλόγισε ο Πρόεδρος τους κ. Δαμιανός Αγαπαλίδης και ακολούθησαν χαιρετισμοί – μεταξύ άλλων - από την Πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Χημικών κα Τριανταφυλλιά Σιδέρη ενώ προλόγισε ο κ. Παναγιώτης Κωνσταντόπουλος, Αντιστράτηγος ε.α., πρ. Δντης της Υπηρεσίας Ιστορίας Στρατού.
Σύνδεσμός τους ήταν το μέλος του Τ.Ε.Α.Χ., η Ορχομενία τ. Δντρια του Γενικού Χημείου του Κράτους στη Λιβαδειά, κα Γεωργία Γούλα, η οποία έχει πρωτοστατήσει σ` αυτή την εθνική υπόθεση εξ` αιτίας του γεγονότος πως η ίδια δεν γνώρισε ποτέ τον πατέρα της, ο οποίος ήταν ανάμεσα σ` εκείνους τους Ρουμελιώτες που έπεσαν στο πεδίο της μάχης. 
Μάρτυρας εν ζωή ο ίδιος ο θείος, ο αείμνηστος Ζήσης Κώνστας, επίσης Ορχομένιος και τ. Δντης του Γενικού Χημείου του Κράτους στην Αθήνα, ο οποίος της παρέδωσε το σχεδιάγραμμα στο οποίο φαίνεται ο τάφος του πατέρα της, τον οποίο η ίδια αναζητά σ` όλη της τη ζωή.
Μια δηλαδή από τις δεκάδες προσωπικές μαρτυρίες των παιδιών των ηρώων του Έπος της Αλβανίας, στις οποίες αναφέρθηκε – μεταξύ άλλων – στην ομιλία του ο κ. Σούρλας…
  
Ο κ. Γεώργιος Σούρλας, τ. Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Μαγνησίας,
ήταν ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωση τιμής και μνήμης στην Ένωση Ελλήνων Χημικών. 



Ο Ορχομενός, όμως, κι` εδώ είχε τη δική του συμμετοχή, αφού μετά την ομιλία του κ. Σούρλα έγιναν παρεμβάσεις από το κοινό. Ανάμεσά τους, ο δικός κ. Αλέξανδρος Βούτσας, απαγγέλοντας ένα από τα ποιήματα που ο ίδιος έγραψε, ορμώμενος από το Έπος του 40-41.
 
Ο κ. Αλέξανδρος Βούτσας απαγγέλλει... 

Το κλείσιμο της σεμνής αυτής εκδήλωσης άνηκε στην κα Γεωργία Γούλα, η οποία ευχαρίστησε τους συναδέλφους της για την τιμή που έκαναν στην Ένωση Τέκνων Συγγενών Πεσόντων του Έπους 1940-1941, αναφέροντας τα εξής:
 
Η κα Γεωργία Γούλα ευχαριστεί τους συναδέλφους της 

 Στην προσωπική πρόσκληση της κας Γούλας και της «Ένωση συγγενών Πεσόντων μαχητών του Έπους 1940 – 41» εκ μέρους του Δήμου μας ανταποκρίθηκε ο Πρόεδρος του ΔΣ κ. Λάμπρος Ρόδης και εκ μέρους του Συλλόγου Ορχομενίων της Αθήνας, ο τ. Πρόεδρος του Ανώτατου Αναθεωρητικού Δικαστηρίου κ. Νικόλας Μακρής. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: