Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017

Όταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης πετούσε με μαχητικό της Πολεμικής Αεροπορίας

Η εικόνα του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με στολή πιλότου της πολεμικής αεροπορίας να επιβιβάζεται σε μαχητικό αεροσκάφος F-16 52 για πτήση στο βόρειο Αιγαίο ήταν από αυτές που δεν βλέπεις συχνά. Όντως, μόνο δύο φορές έχει ξανασυμβεί πρωθυπουργός να πετάξει με μαχητικό αεροσκάφος. Ο πρώτος πρωθυπουργός που είχε πετάξει με αεροπλάνο της Πολεμικής Αεροπορίας ήταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος στις 8 Φεβρουαρίου του 1912 με ένα Nieuport των 50 ίππων. Είχε απογειωθεί από το Ρουφ. Πιλότος ήταν ο Εμμανουήλ Αργυρόπουλος που μόλις είχε εκπαιδευθεί στην Γαλλία.

Ο δεύτερος πρωθυπουργός που πέταξε με αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας ήταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης σε ηλικία 75 ετών, φόρεσε φόρμα πιλότου και πέταξε με ένα διθέσιο μαχητικό F-16D Block.30.
Πολύ στενή ήταν η σχέση του αείμνηστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, τη στολή των οποίων είχε φορέσει δύο φορές στη ζωή του. Την πρώτη ως Έφεδρος Αξιωματικός Ανθυπολοχαγός Πεζικού και πολεμιστής του Ελληνοαλβανικού πολέμου 1940-1941, τη δεύτερη ως πρωθυπουργός της χώρας όταν και φόρεσε τη φόρμα πτήσεως του. 
Κυβερνήτης του υπερσύγχρονου – τότε – μαχητικού αεροσκάφους F-16D της 346 Μοίρας «Ιάσων» ήταν ο τότε διοικητής της Μοίρας Αντισμήναρχος (Ι) Θεολόγος Συμεωνίδης και «συγκυβερνήτης/εκπαιδευόμενος» στο πίσω κάθισμα ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. 
Η πτήση έγινε σε χαμηλό ύψος, διήρκεσε περίπου μισή ώρα και ήταν στην ευρύτερη περιοχή του Κεντρικού Αιγαίου. Κατά την πτήση του αυτή, το αεροσκάφος συνοδευόταν ως «ζευγάρι» του από ακόμη ένα F-16D, στο οποίο βρισκόταν ο τότε Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Αθανάσιος Σταθιάς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην 346 Μοίρα υπηρετούσε τότε ένα μέρος της στρατιωτικής του θητείας ως σμηνίτης ο γιός του τότε πρωθυπουργού και νυν πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.

Βίντεο από την πτήση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη σε μαχητικό αεροσκάφος F16 κατά την περίοδο της πρωθυπουργίας του (1990-1993)


Πηγή http://www.eleftherostypos.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: