Τρίτη 6 Μαρτίου 2018

Το ΓΕΛ Ορχομενού μετασχηματίζεται μέρα με τη μέρα σ` ένα «σύγχρονο σχολείο»

Δια χειρός των σύγχρονων  Μινυων... 

Ένα ακόμη βιωματικό ρεπορτάζ; Μια ακόμη ενδιαφέρουσα πτυχή της καθημερινότητας της πόλης μας που αξίζει ιδιαίτερης προβολής; Σίγουρα κάτι περισσότερο, αφού η … επιστροφή του καθενός από εμάς στο σχολείο της αποφοίτησής του, δεν μπορεί να παραμένει συγκινητική - μέσα από τις θύμισες της δικής του πορείας σ` αυτό - κι` από την άλλη , γίνεται  η αφορμή για να «ξαναβουτήξει στη νιότη», στην ομορφιά των 16, 17 ή 18 χρόνων, στη σχολική ζωή που, σε σχέση με το παρελθόν, έχει πράγματι αλλάξει, απαιτώντας ακόμη πιο πολλές υποδομές, ακόμη πιο πολλά μέσα και ερεθίσματα.

Αυτό το «σύγχρονο σχολείο», παράλληλα με την εξέλιξη και το ενδιαφέρον που δείχνει η εκπαιδευτική μας κοινότητα στο Γενικό Λύκειο Ορχομενού, σκοπεύουμε να αναδείξουμε μέσα από το σημερινό μας ρεπορτάζ, καθώς σ` αυτό το σχολείο, κάτι ακόμη περισσότερο γίνεται, κάτι προστίθεται μέρα με τη μέρα, πάντοτε με στόχο την καλυτέρευση της ποιότητας της εκπαίδευσης στη νεολαία του τόπου μας.

Οικοδεσπότης του ΓΕΛ Ορχομενού είναι ο νέος του Δντης κ. Γιάννης Κωτσαλάς, με καταγωγή από το Δ.Δ. Πύργου του Δήμου Ορχομενού. Νέος όχι μόνο ως προς τα καθήκοντά του, αλλά και ως προς την ίδια του την υπόσταση, κυρίως όμως μέσα από την φρεσκάδα της οπτική τους απέναντι στον τρόπο επικοινωνίας με τους συναδέλφους του αλλά  και πολύ περισσότερο με τους «αυστηρούς» μαθητές του, καθώς πάντοτε τα παιδιά βλέπουν τον κόσμο με ολοένα και λιγότερα φτιασίδια, απ` ότι εμείς οι ενήλικες!

Ο κ. Γιάννης Κωτσαλάς, Δντής του Γενικού Λυκείου Ορχομενού 

Ο κ. Κωτσαλάς μας έδωσε πρόσφατα μια ακόμη αφορμή για να τον επισκεφθούμε, αφού το ΓΕΛ Ορχομενού εγκατέλειψε τη ρομαντική εικόνα του μαυροπίνακα, αντικαθιστώντας τους με ολοκαίνουργους σύγχρονους πίνακες, προσφορά γνωστής βαμβακοβιομηχανίας, όπως θα ακούσετε και στη σχετικό "δημόσιο ευχαριστώ" του μέσα από το ORCHOMENOS PRESS



Ανανέωση, λοιπόν, στα πλαίσια μιας γενικότερης προσπάθειας – πέρα και πάνω από τις δυνατότητες της σχολικής επιτροπής – να αποκτήσει το ΓΕΛ Ορχομενού ακόμη πιο σύγχρονες υποδομές. Κι` αυτή η προσπάθεια περνάει μέσα από «αθόρυβες» χορηγίες, όπως έγινε και πέρυσι για παράδειγμα, από την Εθνική Τράπεζα, η οποία πρόσφερε δέκα τέσσερις νέους υπολογιστές για την διαρκώς αναβαθμισμένη βιβλιοθήκη του σχολείου, στην οποία επίσης ξεναγηθήκαμε από τον κ. Κωτσαλά.
 
Χορηγία πίσω από την οποία ήταν – όπως μάθαμε ένα χρόνο μετά – ο Ορχομένιος ακαδημαϊκός και τ. Υπουργός κ. Γιώργος Ζανιάς, γέννημα θρέμμα αυτού του τόπου κι` ένας από τους πολλούς αξιόλογους Ορχομένιους, που ξεκίνησαν από αγροτικές οικογένειες, αγάπησαν τη μάθηση, κυνήγησαν τα όνειρά τους και κατάφεραν να διακριθούν ανάμεσα σε πολλούς άλλους, με πολύ πιο διαφορετικές αφετηρίες.
Οι  δράσεις του σχολείου δεν σταματούν εδώ. 



Ο κ. Κωτσαλάς μας υποσχέθηκε ότι «γρήγορα θα επιστρέψουμε με νέα αφορμή»…  καθώς εμείς περνούσαμε μαζί του μια μια τις σχολικές αίθουσες, συναντώντας γνώριμες φυσιογνωμίες του τόπου μας, όπως είναι αναμφίβολα ο φυσικός και τ. Δήμαρχος κ. Κώστας Γκιζίμης, ο μαθηματικός κ. Γιάννης Χελιώτης -  καθηγητές που έχουν καταφέρει ο καθένας τους να «χτίσει» το «δικό του μύθο» - αλλά και νεότεροι εκπαιδευτικοί ως η κα Μίνα Μάνη, κ.α. που τους διακόψαμε κατά την ώρα του μαθήματος.
Οι νέοι πίνακες ήταν μια απλόχερη χορηγία της οικογένειας Μίχα προς το ΓΕΛ Ορχομενού 



Σίγουρα, όμως, θα είμαστε εκεί στις 24 Απριλίου, ημέρα Τρίτη, στο πλαίσιο της Πανελλαδικής Δράσης Let's do it Greece «Συμμετέχοντας στην Σχολική Εβδομάδα Εθελοντισμού (23-27 Απριλίου 2018)», όπου φέτος το ΓΕΛ Ορχομενού θα δώσει δυναμικό .
«Ετοιμάζουμε όμορφες δράσεις στον χώρο του σχολείου» ... μας είπε η ανήσυχη καθηγήτρια κα Δήμητρα Τσίρη, με την οποία επίσης συνομιλήσαμε  σήμερα στο χώρο του σχολείου, κατά τη συνάντησή της με την Αντιδήμαρχο Παιδείας, Πολιτισμού και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα Κική Καραβαγγέλη για τις ανάλογες λεπτομέρειες της συμβολικής αυτής εκδήλωσης…


Είπαμε, οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας είναι γεμάτοι όρεξη για να προσφέρουν κάτι πολύ περισσότερο από το εκπαιδευτικό τους πρόγραμμα. Ιδιαίτερα «οι ντόπιοι»,  καθηγητές πια, οι οποίοι επέστρεψαν  στο σχολείο που κι` εκείνοι φοίτησαν κάποτε,  όπως είναι ο Ορχομένιος πληροφορικάριος και μέλος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Ορχομενού κ. Παναγιώτης Θειακούλης.
Ο κ. Παναγιώτης Θειακούλης εξηγεί στο ORCHOMENOS PRESS
τι εμπνεύστηκαν  οι πολυμήχανοι Μινύες του Ορχομενού
με την καθοδήγηση των ορεξάτων εκπαιδευτικών τους
... 


Ο κ. Θειακούλης, μάλιστα,  είχε την χαρά να μας «αποκαλύψει» μια δικής τους κατασκευή,  η οποία θα μπορούσε να … περπατήσει και να ξεχωρίσει και πανελλαδικούς μαθητικούς διαγωνισμούς, στο πλαίσιο του μαθήματος εφαρμογές πληροφορικής στην Α` Λυκείου…


To ORCHOMENOS PRESS ολοκληρώνει αυτό το ιδιαίτερο ρεπορτάζ
με ευχές, ευχές για  «καλή δύναμη» στους εκπαιδευτικούς μας,
«καλή συνέχεια» στα σχέδια της Δνσης του ΓΕΛ Ορχομενού
και «καλή πρόοδο» στη νεολαία μας.

Για όλα τα παραπάνω, προτρέπουμε την ιδιωτική πρωτοβουλία
να αγκαλιάσει ακόμη περισσότερο το «όμορφο αυτό σχολείο»,
με τους ακόμη «ομορφότερους ανθρώπους του»,
που επιθυμούν να μεταβούν από το καλό, στο καλύτερο!

Θερμά συγχαρητήρια στην οικογένεια Μίχα για την απλόχερη χορηγία τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: